• Aurelian D. Mohan

Brexit & incertitudine în UK: Funcția Theresei May va fi supusă votului de încredere

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: https://www.vox.com/

Zvonurile că mulți membri influenți ai Partidului Conservator (din Regatul Unit) doresc să o schimbe pe doamna Theresa May de la conducerea formațiunii politice sunt vechi, acestea fiind adesea dublate de cereri publice de demisie [Sursa 1].

Încă de acum câteva zile se conturau „mișcări de trupe” în rândul conservatorilor pentru a demara procedura votului referitor la menținerea sau nu a actualului lider de partid (în engelză, vote of no-confidence).

În această dimineață (12 decembrie 2018), CNN informează că procedura statutară menită a supune la vot conducerea Partidului Conservator a fost oficial începută [Sursa 3]. Demersul în cauză survine în urma propunerii realizată de 48 de parlamentari conservatori care au trimis scrisori Comiteteului 1922 (în engleză, the 1922 Committee).

Votul urmează să aibă loc între orele 20:00 și 22:00 (ora României). Dacă actualul prim-ministru pierde votul, aceasta va fi schimbată din funcția de lider al Partidului Conservator și, implicit, din funcția de lider al guvernului. În caz contrar, Theresa May își va păstra funcția, iar timp de un an, conform regulamentului de partid, nu va mai putea avea loc un vot similar.

Graham Brady - liderul comitetului anterior amintit - a confirmat că pragul minim (15% din numărul total de parlamentari conservatori din Camera Comunelor, fără portofoliu în guvern, în engleză denumiți backbenchers), necesar demarării votului de încredere, a fost atins [Sursa 3].

Procedura nu face altceva decât să îngreuneze situația doamnei Theresa May: luni aceasta a amânat un vot referitor la planul pentru Brexit, negociat de guvernul ei, întrucât sprijinul parlamentar era la cote minime, iar recent prim-ministrul britanic s-a întâlnit cu lideri europeni pentru a obține susținere politică.

Procedura votului de încredere din cadrul Partidului Conservator (conform BBC, Sursa 2)

Într-o apariție televizată, în fața emblematicei clădiri de pe Strada Downing, doamna Theresa May a afirmat că se va opune unui vot de neîncredere „cu tot ce are” [Sursa 3].  

Consider că această procedură era iminentă întrucât atitudinea inflexibilă de care a dat dovadă doamna Theresa May urma să fie „pedepsită” de anumite facțiuni din cadrul partidului. 

Abordarea actualului prim-ministru al Regatului Unit în raport cu părerile propriului cabinet și în raport cu feedbackul primit de la ceilalți parlamentari era sortită să conducă în acest punct. Doamna May a apărat prea mult timp un plan pentru Brexit care nu ar face bine britanicilor.

Bibliografie:

Sursa 1 GQ Magazine, We have a crisis of leadership from Theresa May, [Online] Disponibil la: https://www.gq-magazine.co.uk/article/theresa-may-leadership, [Accesat la 12.12.2018]

Sursa 2

BBC, No confidence vote in Theresa May: Rules for a challenge, [Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/uk-politics-45953182, [Accesat la 12.12.2018]

Sursa 3 CNN, Theresa May to face no-confidence vote amid Brexit chaos, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/12/12/uk/theresa-may-no-confidence-vote-brexit-gbr-intl/index.html, [Accesat la 12.12.2018]

Sursa 4 NY Times, Britain’s Theresa May Faces Leadership Vote in Her Conservative Party, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/12/12/world/europe/theresa-may-leadership-vote.html, [Accesat la 12.12.2018]

#Stiri #UniuneaEuropeana #Europa #Politica #General

16 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier