• Marin C. Alexandru

Antreprenoriatul - cheia dezvoltării României


Este de domeniul evidentei ca Romania a pierdut orice trend istoric care i-ar fi putut asigura dezvoltarea sociala, politica, economica, culturala etc. Aderarea la NATO si UE au fost o serie de happenings politice provocate ca urmare a unor presiuni externe pe care prezentul articol nu isi propune sa le analizeze. Primul trend care ar fi putut sa duca Romania pe aceasta ruta a dezvoltarii a existat in perioada interbelica, dar am deveni patetici daca am reincepe sa fim nostalgici sau sa elogiem acea perioada. Un alt interbelic nu va mai exista, rolul nostru, al fiecaruia dintre noi este sa cream un viitor al dezvoltarii impreuna prin strategii, planificare stricta, ratiune si racordare la evolutiile care se inregistreaza atat in Vest cat si in Est. Al doilea trend ratat si a carui istorie o stim foarte bine a fost perioada imediat urmatoare Revolutiei din '89. Un al treilea trend care poate fi valorificat si in care suntem prinsi este cel favorizat de aderarea la UE. In caz contrar, Romania va devei o anexa a tarilor subdezvoltate din Africa sub-sahariana si o enclava ponosita in interiorul Uniunii Europene.

Atasamentul nostru fata de trecut este cel mai mare element de autosabotaj pe care nu suntem capabili inca sa il constientizam. Conservatorismul si provincialismul din mintile noastre este daunator. Viitorul ne sperie, chiar ne omoara usor. Daca mai tot timpul am trait din importuri prost adaptate, acum intrevad o generatie de lideri care ar putea sa aduca in tara noastra modele de bune practici fie de pe continent, fie din America, China sau tari emergente pe care planificarea nu le sperie. Ar fi o prima faza necesara pentru dezvoltare daca nu cumva se vor naste in interiorul propriei noastre culture o serie de lideri cu idei inovatoare. Avantajul este ca globalizarea ne scuteste cumva de aceste eforturi ale genezei sociale, dar in acelasi timp, asa cum spune si Immanule Wallerstein in carte sa ‘’Sistemul Mondial Modern’’, globalizarea ne poate si sanctiona drastic astfel incat sa ramanem doar o provincie/colonie la periferia sistemului global.

Gandind in termini concreti de problema-solutie, cred ca cea mai mare criza pe care o inregistreaza Romania la ora actuala este o criza de leadership observabila la toate nivelele si in toate domeniile vietii sociale. Acum, mai mult ca niciodata, este momentul ca Romania sa devina o mica America din punct de vedere al practicilor antreprenoriale si al culturii antreprenoriale per ansamblu. Cred ca antreprenorii sunt cei care vor reusi sa dea tonul acestei transformari sociale ample in perspectiva pragurilor istorice mari pe care va trebui sa le trecem 2030 si 2050, segmente temporale foarte importante ale secolului XXI.

De ce antreprenorii? Printr-o argumentatie simplificata, pot spune ca antreprenorii noii generatii sunt cel mai putin dependenti oameni de politic (in sensul absorbtiei lor de fenomenul coruptiei). Dezvoltand masiv sectorul privat si adaptand know-how-ul pe care l-au obtinut fie in afara granitelor tarii, fin beneficiind de pe urma global knowledge-based society, antreprenorii vor putea dezvolta intr-o perioada scurta de timp si sectorul public prin stabilirea intre cele doua sfere de interes major a parteneriatelor public-private (administratia este un sector prioritar din acest punct de vedere).

Care ar fi valorile in jurul carora s-ar centra potentialele strategii de dezvoltare? Foarte simplu spus, sunt exact valorile si principiile care dominca cultura de business din America:

  1. Individualism;

  2. Competitivitate;

  3. Eficienta;

  4. Informalitate;

  5. Deschidere catre inovatie si schimbare.

Cand vom renunta la conservatorismul si provincialismul autohton care se reflecta in mentalitatea noastra de outsideri si vom imbratisa cultura de business Americana, incapabili fiind sa ne cream o cultura proprie care sa produca rezultate, Romania va inregistra dezvoltari spectaculoase, avand toate resursele necesare pentru a se inscrie pe o curba a performantei exponentiale. Pana atunci, fantomele trecutului continua sa ne bantuie si, in mod paradoxal, ne place sa ne gasim cele mai multe scuze si refugii in interiorul lor (comunism, nationalism, neocomunism etc.).

#Stiri #Antreprenoriat #Business

12 afișare0 comentariu