• Marco Badea

Opinii - Examen de capacitate pentru elevul vedetă, Emmanuel Macron!


În timp ce noi sărbătoream centenarul Marii Uniri, la Paris aseară se dădeau lupte grele între „Vestele galbene“ și forțele de ordine din Hexagon.

 Photo source: https://www.theguardian.com/world/2018/dec/01/paris-france-protests-yellow-vests-gilets-jaunes-champs-elysees

Cel de-al treilea protest naţional al ”vestelor galbene”, organizat de francezii modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi, a culminat cu scene de o "violență rar întâlnită” în acest weekend, după cum a spus aseară și președintele Macron (omul cel mai contestat al acestor proteste): maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate! (sursa1)

Lansată acum două săptămâni în Franţa, iniţial ca un protest paşnic faţă de creşterea taxelor la carburanţi, mişcarea „Vestelor galbene“ s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva Guvernului şi preşedintelui Emmanuel Macron şi s-a extins ușor pe întreg teritoriul francez. Autorităţile au anunţat că peste 100.000 de persoane au protestat în oraşele Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia. La Paris, cel puţin 110 persoane au fost rănite, inclusiv 17 agenţi ai forţelor de ordine, iar peste 270 de protestatari au fost reţinuţi.

Din cauza violenţelor, 20 de staţii de metrou din Paris au fost închise în cursul zilei de ieri. (sursa2) La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, aseară, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. (sursa3) La mitingul desfăşurat pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris au participat mii de persoane iar haosul a predominat.

Photo source: https://www.theguardian.com/world/2018/dec/01/paris-france-protests-yellow-vests-gilets-jaunes-champs-elysees

Macron în această ecuație ?

Photo source:  https://www.townandcountrymag.com/society/politics/news/a9823/emmanuel-macron-french-election/

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat, duminică dimineaţă, o reuniune de urgenţă la Elysée, la care vor fi prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi „serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele „vestelor galbene”, care au dus la devastarea centrului Parisului și arestarea unui număr foarte mare de perturbatori sociali. (sursa4)

 Pentru cine nu știe - "Vestelor Galbene" denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi scăderea nivelului de trai din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunţe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanţi, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administraţia de la Paris nu va ceda în faţa violenţelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune şi a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022. (sursa5)

Photo source: https://www.reuters.com/article/us-france-protests-violence/gangs-of-yellow-vest-militants-set-heart-of-paris-ablaze-idUSKCN1O03N4

Totodată, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, sâmbătă seară, violenţele extreme de la Paris, afirmând că nu au nicio legătură cu libertatea de exprimare şi avertizând că vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei. (sursa6)

"Ceea ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu exprimarea în mod paşnic a unei furii legitime. Nicio cauză nu poate justifica aceste violenţe. Vinovaţii vor să creeze haos, trădează cauza pe care pretind că o susţin. Vor fi identificaţi şi vor fi traşi la răspundere în justiţie. Eu voi respecta întotdeauna mişcările de contestare, dar nu voi accepta niciodată violenţele", a declarat Emmanuel Macron la finalul summitului G20, desfăşurat în Argentina.

Ei bine, in actualul context este de specificat faptul că zilele acestea, Președintele Franței se confruntă cu cel mai mare test al mandatului său. Un examen de capacitate pe care trebuie să-l treacă, altfel îi este pusă-n joc cariera politică la doar 40 de ani.  Greșeala pe care o face, totuși, Emmanuel Macron, constă în faptul că nu renunță la idealismul său lipsit de claritatea cotidiană din Hexagon. Practic, Președintele Macron face cea mai mare greșeală a mandatului său. Abdică de la pragmatism chiar în cele mia grele ceasuri când ar fi trebuit să îmbrățișeze cel mai mult această abordare. 

Marele profesor de economie francez, Thierry de Montbrial, spunea cândva că politica externă  nu se judecă în logica sentimentelor sau a adejectivelor când ai astfel de condiții meteorologice în plan politic. Plecând de la afirmația asta și ajungând în tumultosul fir narativ al politicii interne, putem spune că aceasta din urmă se judecă în bune și anumite cazuri, pe o logică a sentimentelor și adjectivelor. Dar sunt momente în care trebuie să ajungi la oameni. Iar la oameni nu se ajunge cu pragmatism brutal, ci cu decizii care să se construiască multiplu, din emapatie, pragmatism și totodată, și idealsim. Trebuie să construiești o abordare de tip hibrid. Cu sens și puternică. Faptul că Macron ignoră revolta acestor cetățeni, reflectă imaginea unui lider luat de valul puterii europene, trezindu-se ( dacă s-a trezit) în mijlocul unei tornade pe care nu o mai poate controla pentru mult timp. In fond, prin contestarea cerințelor manifestanților, Macron favorizează exact ceea ce dorește Marine Le Pen: revolta față de actuala putere a cetățenilor francezi și un viitor vot de blam pentru administrația actualului președinte al Republicii.

Photo source: https://www.reuters.com/article/us-france-protests-violence/gangs-of-yellow-vest-militants-set-heart-of-paris-ablaze-idUSKCN1O03N4

Interesant este faptul că după ce a devenit Președinte al Republicii Franceze, Emmanuel Macron a supus că va scote Franța din letargie politică și o va pune exact acolo unde-i este locul, la cârma blocului comunitar al U.E. !!!! A luptat pentru această promisiune și bine a făcut, dar a încept tot mai des să ignore cerințele electoratului. A uitat că este un decident politic care este legat în mod direct de votul cetățeanului francez care resimte din greu austeritatea unor măsuri politice. Emmanuel Macron, astfel, indirect, îi favorizează calea spre Elysee, lui Marine Le Pen și populismului european.  De ce ? Pentru că în 2017, după cel de-al doilea tur electoral pentru scaunul de la Palatul Elysee, curentul opinatorilor politici europeni de dreapta a reiterat faptul că dacă nici acum Franța nu se va închega social și nu se vor diminua clivajele interne, la următorul exercițiu electoral pentru postul de locatar al Palatului Elysee, extrema dreaptă va avea cale liberă pentru a pune mâna pe putere. Ceea ce ar putea însemna chiar un viitor #FREXIT. Dar e cale lungă până acolo și să nu cobim!

Photo source: https://www.politico.eu/article/france-elections-2017-migrants-non-citizens-giving-votes-to-the-vote-less/

Ce poate face Macron ?

Să judece pragmatic contextul, să reafirme și să pună-n practică ceea ce spunea în 2016 în cartea sa:

Pentru nimic în lume nu trebuie să cedăm panicii. Unii ar vrea să ne facă să credem că autoritatea se impune de la sine și este suficientă pentru a ține țara unită. După care interdicțiile și mentinerea ordinii ar face restul, fără viziunea de ansamblu. Astfel, pentru a face față provocărilor, patria noastră nu poate rămâne unită, nu poate ajunge la reconciliere decât prin voință. O voință care imprimă o dinamică, desenează frontiere care, în același timp, adună la un loc și oferă un sens lucrurilor care ne depășesc. Pentru că, da, Franța înseamnă voință. Franța nu se reface zi de zi plecând de la nimic. Voința aceasta se sprijină pe moștenirea venită din istoria noastră, care ne structurează răspunsurile în fața noilor provocări. Să ne dorim Franța înseamnă, pentru mine, să luptăm împotriva a tot ceea ce ne fragmentează țara, o închide sau ne face să ajungem la riscul unui război civil. Să ne dorim Franța înseamnă să ne dorim libertatea de conștiință, o cultură comună, o națiune exigentă și binevoitoare.“ (sursa7) În altă ordine de idei, Emmnuel Macron este omul potrivit care poate reconcilia Franțele din Franța. Dar trebuie mai întâi să le asculte. Trebuie să poarte un dialog cu ele. Să le arate unde acestea greșesc și să accepte dinamica multiplelor soluții. Unele, poate, proste, altele, poate, bune. Fiindcă, pe fond, ceea ce a ținut Franța unită și în vârf atâtea veacuri a fost dorința și pasiunea ei reală și sinceră pentru egalitate. Tocmai asta trebuie să facă actualul Președinte, să treacă de la o Franță care își suportă consecințele, la o Franță cre își alege calea. Franța de azi este rodul realității în care unii au posibilitatea de a alege, îm timp ce alții nu. Cu alte cuvinte, Președintele Macron, pentru a câștiga încă un mandat, ar trebui să facă în așa fel încât visul unei națiuni frnceze ai cărei cetățeni să fie diferiți ca oameni, însă egali în drepturi și, mai profund, în posibilități… să devină realitate. Atunci și doar atunci s-ar produce o adevărată revoluție care ar putea avea ecou și în blocul comunitar al Uniunii Europene. Însă până-n acele ceasuri rămâne-n urmă doar haosul unor decizii lipsite de viziunea de ansamblu și consecințele unor acțiuni bazate pe o acută lipsă de argumente. Pentru că atunci când ai cuțitul la os, nu trebuie să-l scoți din rană și să-i ataci pe alții, ci să ceri ajutor. Dacă o faci corespunzător, primești sprijin. Dacă ataci, s-ar putea să primești încă o lovitură care te va trânti mai mult ca sigur la pământ. Asta-i lecția din urmă pe care ar trebui să o înțeleagă grupul “vestelor galbene”. Și să mai înțeleagă că o Franță măreață este o Franță care inspiră prin unitate, nu care transpiră prin dezbinare!!!

p.s: prezint mai jos o galerie de poze realizate aseară, care mi-a fost trimisă de un prieten aflat ca turist în mijlocul evenimentelor de la PARIS. Pornind de la chestiunea asta, gândiți-vă doar cum percep turiștii aceste zbateri violente dintre forțele de ordine și demonstranții nu tocmai pașnici... !

Note de sursă:

Sursa 1:     https://www.theguardian.com/world/2018/dec/01/paris-france-protests-yellow-vests-gilets-jaunes-champs-elysees Sursa 2:     https://www.reuters.com/article/us-france-protests-violence/gangs-of-yellow-vest-militants-set-heart-of-paris-ablaze-idUSKCN1O03N4 Sursa 3:     https://www.telegraph.co.uk/news/2018/12/01/dozens-arrested-yellow-vests-clash-police-paris/                   http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2018/12/01/01016-20181201ARTFIG00156-gilets-jaunes-le-chaos-a-paris-en-photos-apres-un-samedi-de-violences.php Sursa4:     http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2018/12/01/01016-20181201ARTFIG00156-gilets-jaunes-le-chaos-a-paris-en-photos-apres-un-samedi-de-violences.php Sursa5:     http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2018/12/01/01016-20181201ARTFIG00156-gilets-jaunes-le-chaos-a-paris-en-photos-apres-un-samedi-de-violences.php Sursa 6:     https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-01/macron-says-violence-in-paris-not-reflecting-legitimate-anger Sursa 7:     https://www.goodreads.com/book/show/33117064-r-volution

#Stiri #TribunaInternationala #Politica #Opinii

42 afișare0 comentariu