• Echipa Editorială

Brașov - Primăria rezolvă problema colectării gunoiului. Sau poate nu? Eforturile de diseminare ale


Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului după aplicarea ultimei măsuri de politică publică a Primăriei. Ultimele poze sunt realizate pe Hermann Oberth.

Numeroasele articole publicate de Dialectica în ultimele opt luni (articolul nr. 4 / articol nr. 3 / articol nr. 2 / articol nr. 1) despre munții de gunoaie care tronează pe străzile din proximitatea marilor bulevarde brașovene au avut un impact în comunitatea locală!

Primăria Brașov a intervenit - din datele pe care Echipa Editorială Dialectica a reușit să le obțină de la locuitorii zonelor afectate - cu trei măsuri (diferite) de politică publică menite a soluționa problema colectării gunoiului.

În primă instanță, locuitorii din anumite zone (precum Răcădău) au observat că pentru o perioadă scurtă, de aproximativ zece zile, imediat după publicarea primului articol al Dialectica, frecvența colectării gunoiului a crescut. Veneau mai multe mașini pentru a colecta zilnic cantități similare de deșeuri; această măsură - dacă ar fi fost continuată și dacă nu s-ar fi înregistrat o schimbare majoră în comportamentul entităților ce generează deșeuri - ar fi putut reprezenta o soluție pe termen mediu. După puțin timp, frecvența colectării a scăzut, iar munții de gunoaie băteau noi recorduri (a se analiza pozele din articolele anterioare).

Cea de-a doua măsură luată de Primărie a constat în trimiterea unor instrucțiuni asociațiilor de locatari din cartierul Răcădău (acest lucru s-a întâmplat doar în cartierul Răcădău!!) prin intermediul cărora locuitorii zonei amintite erau rugați să semnaleze orice nemulțumire la o adresă de e-mail a firmei de salubritate.  Echipa Dialectica a discutat cu locatarii de pe strada Hermann Oberth și a ajuns la concluzia că măsura de politică publică a fost aplicată în mod discriminatoriu. De ce nu au primit și locatarii din alte cartiere aceste instrucțiuni în contextul în care problema colectării gunoiului afectează mai multe zone ale orașului în mod similar?

Aveți mai jos poza cu instrucțiunile care au fost lipite la avizierele unor scări de bloc, dar nu în toate zonele afectate de problema identificată de Dialectica.

Cea de-a treia măsură de politică publică implementată de Primăria Brașov - cea mai recentă - constă în actualizarea contractelor cu firma de salubritate (exact cum a recomandat Echipa Dialectica pentru a putea sincroniza nivelul colectării cu situația de fapt) și, doar în unele zone, eliminarea zonelor adiacente ghenelor de gunoi care erau folosite de locatari pentru a depozita ilegal deșeurile menajere (a se vedea în pozele de mai jos, groapa de lângă ghena din zona Străzilor Carpenului și Arțarului a fost astupată; din păcate doar cu pământ, nu a fost cimentată). Demersul este unul lăudabil, însă modul de implementare ridică semne de întrebare.

La ce ne referim cu asta? La anumite ghene de gunoi (Străzile Carpenului și Arțarului) au fost trimiși oameni ai firmei de salubritate care literalmente păzesc zilnic, opt ore pe zi, ghenele de gunoi. Mai exact, câte un angajat al firmei de salubritate stă zilnic în interiorul zonei de colectare a gunoiului și sortează deșeurile. Mai apoi, acestea sunt puse (selectiv desigur) în saci de mari dimensiuni, colectați cu mașini speciale și apoi trimiși la reciclare. La prima vedere, totul pare perfect, însă analizând situația ne dăm seama că, în ciuda faptului că angajatul selectează gunoiul în cauză și descurajează oamenii străzii din a mai scotoci deșeurile, soluția nu poate fi una pe termen lung și nici extinsă la nivelul întregului oraș.

Pozele arată o schimbare în bine, însă doar în cartierul Răcădău, pe când (în ultimele poze se observă) în zona străzii Hermann Oberth (dar nu numai) munții de gunoi continuă să troneze.

Mai mult decât atât, analizînd situația, ne dăm seama de comicul ei: Primăria Brașov a trebuit să trimită angajați ai firmei de salubritate pentru a păzi ghenele de gunoi în așa fel încât (1) locatarii să nu mai arunce gunoiul în locuri care nu sunt special amenajate pentru asta și (2) oamenii străzii să nu mai scotocească deșeurile. Ceea ce Echipa Dialectica dorește să sugereze este următorul fapt: Primăria nu va putea extinde acest „model” la toate ghenele din oraș și - mai important - nu este corect să se realizeze o astfel de discriminare. De ce s-a aplicat această măsură doar în cartierul Răcădău și nu în toate zonele afectate? O fi oare vorba de un „program pilot”, de testare a eficienței măsurii? Sau prima etapă dintr-un plan relativ șubred de a scăpa de problema colectării gunoiului? 

Momentan nu știm, dar vom afla. Echipa Dialectica consideră demersul anterior prezentat drept unul relativ eficient pe termen scurt, însă incapabil a rezolva problema colectării gunoiului pe termen lung. 

#Brașov #Romania #Cunoastere #General

34 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier