• Echipa Editorială

Tribuna internațională - Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi reprezintă o mare încercare pentru


Photo source: http://www.bostonherald.com

Dispariția jurnalistului de la The Washington Post, Jamal Khashoggi, acum trei săptămâni, și șirul nesfârșit de minciuni al Arabiei Saudite menit a ascunde crima oribilă care a avut loc în consulatul saudit din Istanbul [Sursa 1] reprezintă o grea piatră de încercare atât pentru Donald Trump, cât și pentru întreaga lume occidentală. Surprinzător, însă de această dată nu mă refer doar la liderii politici, ci și la unii dintre cei mai mari oameni de afaceri din lume.

În vederea înțelegerii pe deplin a situației de fapt, va trebui să analizăm conduita saudiților din ultimul timp, dar și legătura lui Khashoggi cu regatul din Peninsula Arabică.

Jurnalistul avea o reputație extrem de bună, reușind de-a lungul carierei sale să scrie analize pertinente pe teme precum invazia sovietică a Afganistanului sau ascensiunea lui Osama Bin Laden [Sursa 1]. Acesta a avut pe parcursul ultimelor decenii multiple legături cu familia regală saudită, fiind consilier în cadrul regimului monarhic.

Schimbările recente din interiorul dinastiei Al Saud (în engleză, House of Saud; mă refer în special la numirea - în iunie 2017 - lui Mohammed bin Salman ca prim succesor la tronul Arabiei Saudite, după ce verișorul său mai în vârstă Mohammed bin Nayef a fost eliberat din funcția sa de ministru de interne, declasat din ordinea succesorală și pus în arest la domiciliu de către regele Salman, Sursa 2), au condus - printre altele - și la căderea în dizgrație, acum un an, a domnului Jamal Khashoggi. Pentru a evita brutalitatea familiei regale față de actuali sau posibili disidenți, jurnalistul în cauză s-a autoexilat în S.U.A., unde scria articole pentru prestigioasa publicație The Washington Post [Sursa 1].

Jurnalismul pe care îl practica J. K. era menit a critica constant abuzurile unui regim politic consacrat prin încălcări ale drepturilor omului, prin modul violent în care pedepșește orice cetățean care încalcă legea și prin limitarea vădită a dreptului la liberă exprimare. Cu alte cuvinte, modus operandi-ul lui J. K. era specific unui jurnalist de mare calibru care încerca să disemineze statu-quo-ul din țara de origine. Ținta predilectă a criticilor sale era tocmai Mohammed bin Salman, omul considerat liderul de facto al regatului saudit [Sursa 2].

Articolele jurnalistului Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi: What the Arab world needs most is free expression

Saudi Arabia’s crown prince must restore dignity to his country — by ending Yemen’s cruel war

Saudi Arabia cannot afford to pick fights with Canada

Listă completă de articole

Din cauza criticilor aduse regimului monarhic, jurnalistul a dispărut pe data de 2 octombrie, când a fost nevoit să facă o vizită la consulatul saudit din Istanbul (pentru a obține o adeverință de divorț necesară la starea civilă, acesta dorind a se căsători cu logodnica sa Hatice Cengiz) și nu a mai ieșit din clădire (deși a fost văzut de camerele de supraveghere din zonă tocmai când intra în clădire la ora 13:14 ora locală; întâlnirea era stabilită la ora 13:30). De atunci, domnul Jamal Khashoggi nu a mai fost văzut.

În primă instanță, reprezentanții Arabiei Saudite, printre care și Prințul Mohammed bin Salman (într-un interviu pentru Bloomberg News), au declarat vehement că jurnalistul saudit a părăsit consulatul „după câteva minute sau o oră” (Sursa 1: MBS = „after a few minutes or one hour"). Mai mult decât atât, fratele Prințului MBS, Khaled bin Salman, actual ambasador saudit în S.U.A. a afirmat că toate știrile despre dispariția sau moartea jurnalistului sunt „neadevărate și lipsite de fundament”. În ciuda acestor poziționări oficiale, logodnica domnului Jamal Khashoggi a repetat în nenumărate rânduri că l-a așteptat 10 ore în fața consulatului, fără niciun rezultat.

Doamna Cengiz a mai declarat că datorită primei vizite la consulatul saudit din Istanbul, Jamal Khashoggi era relativ relaxat în legătură cu viitoarea întâlnire din același loc întrucât credea că nimic rău nu s-ar putea întâmpla pe teritoriu turcesc. Pentru orice eventualitate, JK i-a oferit logodnicei sale două numere de telefon ce parțin unui consilier de-al Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la care să sune în cazul în care nu se întoarce înapoi.

Pe data de 20 octombrie 2018, televiziunea saudită de stat a afirmat că de fapt jurnalistul a murit în interiorul consulatului, în urma unei bătăi care a avut loc. Într-un final, televiziunea de stat a adoptat retorica „operațiunii ilegale” (în engleză, ”rogue operation”), sugerând că liderii Arabiei Saudite nu aveau nicio idee despre sau implicare în moartea jurnalistului, iar cei responsabili vor fi pedepsiți.

Ulterior, autoritățile saudite au anunțat arestarea a 18 saudiți și concedierea a cinci înalți demnitari saudiți, printre care se numără și Ahmad al-Assiri, vice-președintele al Servicilor Secrete, și Saud al-Qahtani, unul dintre consilierii principali ai lui MBS (în engleză, ”18 Saudi nationals and dismissal of two senior officials” - Sursa 1 și Sursa 6).

Prințul MBS a ordonat crearea unui comitet ministerial (condus de el) menit a restructura servicile secrete saudite în urma acestui eveniment, iar la două zile după, Adel al-Jubeir, ministrul de externe al Arabiei Saudite a clasificat dispariția lui JK drept „o omucidere” și „o greșeală imensă”, dar a negat posibilitatea ca asasinatul să fi fost odonat de MBS.

Pe 25 octombrie, procurorul saudit care se ocupă de caz, în urma unei investigații mixte, turco-saudite, a afirmat că uciderea lui JK a fost „premeditată” [Sursa 6]. Acestă nouă poziționare a statului saudit referitoare la cazul Khashoggi vine după ce directorul CIA, Gina Haspel, a făcut o vizită în Turcia tocmai pentru a analiza toate informațiile referitoare la modul în care a dispărut jurnalistul [Sursa 6] înainte de a-l informa pe Donald Trump despre statu-quo.

Conform prestigioasei publicații The Washington Post, care a analizat în detaliu cazul și care citează surse din echipa de lucru a directorului CIA [Sursa 7], Gina Haspel ar fi ascultat o înregistrare audio a momentului în care JK a fost interogat, torturat și ucis de agenți saudiți în interiorul consulatului.

In concreto, dacă ne referim la modul în care reprezentanți ai Arabiei Saudite și-au schimbat retorica privind acest caz, ne dăm seama că saudiții recunosc oficial - după un lung șir de minciuni, ezitări și povești alternative - că JK a murit în consulatul din Instanbul (ultima variantă oficială a Arabiei Saudite este: JK a murit în timpul unei interogări, conduită ilegală din punct de vedere al dreptului internațional și care mai mult ca sigur nu ar fi avut loc fără aprobarea lui MBS - Sursa 8), crima a fost premediată, iar printre cei responsabili sunt și înalți demnitari din Arabia Saudită.

Turcia - un actor care dorește să își mărească influența în regiune în detrimentul Arabiei Saudite [Sursa 9] - încearcă din răsputeri să folosească moartea lui JK în favoarea lor (dar care nu a făcut asta încă din primele săptămâni ale dispariției lui JK, Sursa 10), livrând „cu porția” informații despre moartea acestuia (unele dintre ele chiar probate video sau prin fotografii):

(1) o mașină diplomatică a Arabiei Saudite a fost observată în zona pădurii Belgrad, din apropierea Istanbulului, la 18 kilometri distanță de consulat, cu doar o zi înainte de dispariția lui JK [Sursa 8];

(2) președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că trei saudiți au cercetat zona la ora și data menționate în articolele de presă (unde pot fi identificate și poze ale mașinii);

(3) filmările camerelor de securitate ale consulatului au fost șterse în ziua în care JK a dispărut în clădire, iar în aceeși zi staff-ul turc din clădire a fost lăsăt să plece mai devreme de la muncă [Sursa 10];

(4) conform autorităților turce, care au detaliat itinerarul a 15 saudiți sosiți în dimineața zilei de 2 octombrie când JK a dispărut, două echipe operative (în engleză, hit squads) au fost special aduse cu două avioane private din Riyadh (cu numerele HZ-SK1și HZ-SK2; acestea au fost închiriate din capitala Arabiei Saudite printr-o firmă recunoscută a lucra cu familia regală) pentru a-l interoga sau ucide pe jurnalistul The Washington Post [Sursa 10];

(5) în după-amiaza respectivă (2 octombrie), cele două avioane s-au întors în capitala saudită, unul via Cairo, altul via Dubai;

(6) înregistrări video din multiple puncte ale orașului Istanbul - inclusiv din proximitatea consulatului Arabiei Saudite - reprezintă cea mai clară dovadă că saudiții au încercat să mușamalizeze asasinatul lui JK: unul dintre cei 15 saudiți menționați anterior - identificat ca Mustafa al-Madani - a părăsit consulatul la scurt timp după sosirea lui JK, îmbrăcat în hainele acestuia, cu ochelari și cu barbă falsă; autoritățile turce spun că acesta a fost folosit pe post de dublură (în engleză, body double) pentru ca mai apoi înregistrările să fie folosite ca dovadă că jurnalistul trăiește [Sursa 11]. Mustafa al-Madani a fost observat la ora 16:29 în proximitatea Mocheii Albstre (Blue Mosque), unde s-a schimbat de hainele lui JK.

(7) autoritățile și presa din Turcia vorbesc - cel puțin până acum fără a oferi dovezi concrete - despre ciopârțirea sistematică a corpului lui Jamal Khashoggi, cu un fierăstrău, de către cele două echipe trimise de la Riyadh.

Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi reprezintă o mare încercare pentru Donald Trump și pentru Occident

Asasinarea lui JK - care a fost executată, intenționat sau nu, în mod defectuos - nu este primul caz care pune răbdarea S.U.A. (aliatul lor) și a statelor din Occident la încercare; Arabia Saudită - în special după ascensiunea lui MBS - s-a dedat la numeroase conduite belicoase, în mod vădit, care au sfidat regulile diplomatice de bază și care au arătat modul de guvernare agresiv pe care îl acceptă MBS: blocada asupra Qatarului, expulzarea ambasadorului canadian, generarea și sponsorizarea unui război în Yemen, arestul în hotelul Ritz Carlton din Riyadh a sute de prinți și oameni de afaceri (pentru a îi obliga să plătească statului miliarde de dolari în sancțiuni economice), răpirea și forțarea prim-ministrului libanez, Saad Hariri, să demisioneze din funcție [Sursa 12].

Cu alte cuvinte, nu vorbim doar de sfidarea temporară a valorilor pe care s-a întemeiat Occidentul, ci de un atac frontal asupra ordinii mondiale actuale, care cuplat cu izolaționismul și interesele financiare specifice domnului Trump, problemele interne și influența din ce în ce mai scăzută a doamnei Merkel, dezvoltarea Chinei sau valul de populism care a cuprins Europa nu fac altceva decât să întărească ideile conform cărora (1) angrenajul instituțional de la nivel global are nevoie de o schimbare (o schimbare sugerată și eventual propusă de un grup de state sau actori vădit antidemocratic), iar (2) democrația și liberalismul sunt desuete, seturi de mecanisme, principii și conduite ce nu mai aduc prosperitate (ceea ce nu este adevărat).

Echipa Dialectica este profund îngrijorată întrucât prevede un val global de schimbări, la nivel politic, marcat de incertitudine, restructurarea unor vechi alianțe, polarizare și instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu, victorii electorale ale unor formațiuni politice ce susțin ideologii extremiste (de dreapta sau de stânga) și lipsa unui nucleu de state capabil a restabili un echilibru geopolitic.

S.U.A. ca actual garant major al ordinii mondiale are datoria morală și geostrategică de a rezolva noua criză care a cuprins Orientul Mijlociu, arătând lumii că nu va face rabat de valorile democratice și nu va ignora drepturilor omului pentru un contract de armament, fie el și în valoare de 110 miliarde de dolari.

Summitul de afaceri organizat de Arabia Saudită (denumit “Davos in the Desert”) - menit a atrage investitori pentru a diversifica economia dependentă de petrol - a fost, la rândul său, puternic afectat de cazul Khashoggi. Companii precum Uber sau Viacom au boicotat conferința, iar investitorul Steve Case a refuzat să mai participe [Sursa 13].

The Harbor Group a încheiat în mod oficial colaborarea sa cu Arabia Saudită [Sursa 13].

Într-o postare de pe blog său, investitorul Richard Branson a anunțat că suspendă orice colaborare cu entități economice sau guvernamentale din Arabia Saudită din cauza cazului JK.

Un grup bipartizan format din 22 de congressmeni (parlamentari americani; 11 democrați și 11 republicani) a invocat legea Global Magnitsky Human Rights Accountability Act într-o scrisoare adresată Casei Albe, prin intermediul căreia solicitau acesteia implicarea în investigația privind dispriția domnului Khashoggi [Sursa 13].

În ciuda acestor reacții, nu toți cei cu care MBS are colabărări de natură economică sau cei cu care s-a întâlnit în aprilie 2018, în timpul „turneului” său din S.U.A. și-au exprimat public nemulțumirea față de conduita țării pe care o conduce. Dintre cei cu care s-a întâlnit MBS atunci, îi amintim pe Oprah Winfrey, Bill Gates, ambii foști Președinți din familia Bush, fostul președinte Bill Clinton, Kobe Bryant, Michael Bloomberg, Morgan Freeman, Henry Kissinger, Dwayne (the Rock) Johnson, și Richard Branson.

Analiză realizată de The Wall Street Journal

Bibliografie:

Sursa 1 BBC, Jamal Khashoggi: All you need to know about Saudi journalist's death, [Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/world-europe-45812399, [Accesat la 22.10.2018]

Sursa 2

BBC, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, power behind the throne, [Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-40354415, [Accesat la 25.10.2018]

Sursa 3

CNN, Removing bin Salman is something some Saudis fear, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/10/24/middleeast/bin-salman-khashoggi-sam-kylie-analysis-intl/index.html, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 4 CNN, Saudi crown prince speaks after Khashoggi death, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/saudi-crown-prince-jamal-khashoggi/h_63d03abb2d924c2f22a65302d2fb7caa, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 5 CNN, Surveillance footage shows Saudi 'body double' in Khashoggi's clothes after he was killed, Turkish source says, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/10/22/middleeast/saudi-operative-jamal-khashoggi-clothes/index.html, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 6 CNN, Khashoggi killing was premeditated, Saudi attorney general says, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/10/25/middleeast/saudi-turkey-khashoggi-investigation-intl/index.html, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 7 The Washington Post, CIA director listens to audio of journalist’s alleged murder, [Online] Disponibil la: https://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-director-listens-to-audio-of-journalists-alleged-murder/2018/10/24/b07af451-7422-4fea-b0cd-ae9ad70df3e2_story.html?utm_term=.4ec82b6f1ec7, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 8 CNN, Saudi crown prince speaks after Khashoggi death, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/saudi-crown-prince-jamal-khashoggi/h_63d03abb2d924c2f22a65302d2fb7caa, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 9 Bloomberg, Erdogan Seizes on Saudi Murder as Chance to Upend Middle East, [Online] Disponibil la: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-22/erdogan-seizes-on-saudi-murder-as-chance-to-upend-middle-east, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 10 The Guardian, Khashoggi case: CCTV disappears from Saudi consulate in Turkey, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/oct/09/khashoggi-case-cctv-disappears-from-saudi-consulate-in-turkey, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 11 CNN, Surveillance footage shows Saudi 'body double' in Khashoggi's clothes after he was killed, Turkish source says, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/10/22/middleeast/saudi-operative-jamal-khashoggi-clothes/index.html, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 12 The New York Times, More Insulting Lies From Saudi Arabia, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/10/19/opinion/saudi-arabia-mohammed-bin-salman-jamal-khashoggi-lies.html, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 13 The New Yorker, As America’s Élite Abandons a Reckless Saudi Prince, Will Trump Join Them?, [Online] Disponibil la: https://www.newyorker.com/news/news-desk/as-americas-elite-abandons-a-reckless-saudi-prince-will-trump-join-them, [Accesat la 30.10.2018]

Sursa 14 The Guardian, Jamal Khashoggi: murder in the consulate, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/oct/21/death-of-dissident-jamal-khashoggi-mohammed-bin-salman?CMP=fb_gu, [Accesat la 30.10.2018]

#Stiri #General #Politica #Cunoastere #SUA #DonaldTrump #TribunaInternationala

11 afișare0 comentariu