• Aurelian D. Mohan

Cancelarul Angela Merkel va renunța la poziția din conducerea CDU, iar din 2021 la politică

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: https://nationalinterest.org

Conform CNN [Sursa 1], Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că va renunța la președinția CDU (Uniunea Creștin-Democrată), formațiune politică pe care a condus-o în ultimii 18 ani.

Informația vine ca urmare a unui anunț făcut de către Angela Merkel în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții oficiali ai partidului în cauză. Cancelarul a afirmat că nu se va înscrie la alegerile care vor avea loc în cadrul congresului CDU din luna decembrie a acestui an.

Cu toate acestea, doamna Merkel nu va renunța la funcția de Cancelar al Germaniei, pe care o deține din anul 2005 [Sursa 1]. În extenso, Angela Merkel a mai declarat [Sursa 3] că nu va mai candida pentru funcția de Cancelar al Germaniei atunci când îi expiră mandatul, în 2021, moment în care se va retrage din poltică.

Bianca Britton (jurnalist CNN) consideră că decizia Cancelarului vine ca dovadă a faptului că aceasta are un nivel de popularitate redus în Germania, iar influența sa în interiorul partidului este în continuă scădere [Sursa 1].

Atât CDU, cât și Partidul Social Democrat (SPD) au avut de suferit în ultimele alegeri regionale în acest weekened [Sursa 2]. Cele două partide au obținut cu 10% mai puține voturi în alegerile din statul german Hesse. În cazul SPD, aceste rezultate au fost cele mai slabe înregistrate din 1946 până în prezent.

Rezultate alegeri din statul Hese [Sursa 2]

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) - 27.9% (de la 38.3% în alegerile precedente)

Partidul Social Democrat (SPD) - 19.9% (de la 30.7%)

Partidul Verde (Green Party) - 19.5% (de la 11.1%)

Alternativa pentru Germania / Alternative für Deutschland (AfD) - 12%

Free Democrats (FDP) - 7.5% (de la 5%)

Alegerile din acest weekend sunt a doua lovitură de natură electorală pe care „o încasează” coaliția de guvernare, și implicit doamna Merkel, după ce pe data de 14 octombrie Uniunea Social-Creștină (CSU) - formațiune politică înrudită cu CDU - a pierdut majoritatea în parlamentul din Bavaria, în ciuda faptului că a condus scena politică în ultimii 70 de ani (excepție făcând doar 3 ani în perioada de timp amintită).

Bibliografie:

Sursa 1 CNN, German Chancellor Angela Merkel to step down as party leader, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/10/29/europe/angela-merkel-germany-election-intl/index.html, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 2

BBC, Germany election: Further blow for Merkel in Hesse, [Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/world-europe-46012098, [Accesat la 29.10.2018]

Sursa 3

The Guardian, German chancellor Angela Merkel will not seek re-election in 2021, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/oct/29/angela-merkel-wont-seek-re-election-as-cdu-party-leader, [Accesat la 30.10.2018]

#Germania #AngelaMerkel #International #Cunoastere #Politica #Stiri

4 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier