• Marco Badea

Opinii - Toamna asta se poartă „Crinul” cu parfum european!


După patru ani în care a stat departe de scena politică iar jurnaliștii trăgeu de el cu disperare chiar și pentru o mini-intervenție telefonică pe diverse subiecte de actualitate politică, Crin Antonescu, fostul președinte al Partidului Național Liberal, altă dată, omul care inspira și se bătea cu Traian Băsescu, dar pactiza cu diavolul roșu (vezi alianța USL), a anunțat ieri, printre picături, că și-a depus candidatura internă în PNL pentru a fi desemnat de partid ca viitor candidat pentru un post de eurodeputat.

Photo source: http://www.ziare.com/basescu/crin-antonescu/crin-antonescu-cel-mai-tare-ma-tem-de-basescu-8920

„Este în sfera mea de interes ce se întâmplă în politica europeană, în Parlamentul European, în instituţiile europene. Vede toată lumea că următoarea legislatură a PE va fi una foarte interesantă, plină de provocări, plină de teme mari, importante şi pentru România şi pentru noi toţi în Europa”, se arată-n afirmația fostului lider al liberarilor, Crin Antonescu [Sursa 1].

Totodată, întrebat dacă se mai întoarce în politica dâmbivițeană, fostul mare politician (atenție aici, că nu am zis om politic, ci politician, voi explica mai jos care-i diferența) a mărturisit pentru RFI, următoarele: „Interesul şi combustia mea internă pentru politica internă din România, sunt foarte limitate” [Sursa 2]. Drept urmare, Crin Antonescu vrea acum să activeze politic în forurile statutare ale insituțiilor Uniunii Europene, sătul fiind de politica de la București.

Merită să fie enunțate iar apoi expuse mai în detaliu, câteva puncte care se înscriu în logica acestei mișcrări politice pe care a realizat-o Crin Antonescu. Drept urmare: 1) Crin Antonescu este un politician veritabil, cunoaște ramificațiile sistemului de joc în politica internă din România, înțelege fenomenele sociale și știe faptul că românul de rând poate fi cumpărat ușor cu vorbe și carismă, promisiuni aproape reale dar irealizabile și gogoși rumenite în cuptorul de partid. Totodată, cunoște foarte bine dinamica timpului la români și șite când să facă un pas fără ca majoritatea să arunce cu pietre după el. 2) A făcut acest pas pentru că a simțit că-i momentul. Iar un oportunist precum Crin Antonescu nu refuză niciodată să fructifice o astfel de oportunitate. Românii, prinși în luptele dintre Palatul Victoria, Palatul Cotroceni, Kiseleff nr. 10 și Piața Victoriei, au uitat cât de haotică le era existența și acum 4, 5 sau 6 ani. Calamitatea economică, socială, culturală și chiar epistemologică pe care a adus-o PSD-ul prin câștigarea alegerilor locale și parlamentare din 2016, a spulberat parcă capacitatea de a râmăne ancorați în prezent și lucizi cu privire la trecut.

Tocmai asta-i una din cărțile pe care mizează Crin Antonescu, și din puncte de vedere politic, face bine, dar moral, abdică de la toate valorile despre care vorbea în discursurile sale pline de patos și o fascinantă oratorie, dar lipsite de adevăr, claritate și simțul detaliului. Desigur, vor exista oameni, cum o fac eu acum și cum deja a facut-o colega de la Newsweek Romania, Ramona Ursu, care i-a alcătruit un portret foarte corect și înscris în logica obiectivității, lui Crin Antonescu. (sursa 3) Numai că toate aceste zbateri jurnalistice, cred că nu vor avea însemnătate iar Antonescu va prinde zborul către viitoarea legislatură europeană.

3) Nu spun că pentru ceea ce a făcut în trecut Crin Antonescu, ar trebui să se ascundă cu capu'n pământ precum un struț. Poate ar aduce un plus de valoare în rândul reprezentării României în blocul comunitar, doar că există precedentul pe care acesta la creat în politica internă în urmă cu doar câțiva ani, iar asta mă determină să nu prea am încredere în intențiile și interesul domnului Antonescu pentru politica europeană și viitorul U.E. !

Românii vor merge la vot, nu într-un număr foarte mare, pentru că, chiar dacă există unele voci care se ambiționează să spună că de data asta va fi altfel, că societatea românească s-a trezit, există raportul realitate-utopie, care are ca element principal descrierea mediului în care se desfășoară întregul exercițiu. Iar cum exercițiul privește 22 de milioane de români din interiorul și din afara granițelor, e de luat în seamă cum s-a întamplat în trecut și desigur, faptul că România care merge la vot nu înseamnă doar diaspora sau marile orașe, ci și comunele unde votanții sunt analfabeți funcționali și nu au trecut de primele 4 clase, și alea făcute "pă butuci".

4) Toată acesastă poveste îmi pare a fi parte dintr-un plan pe care Crin Antonescu l-a conceput de mult și a început să-l pună-n prctică încă din 2014. Îți trebuie multă răbdare să aștepți timp de patru ani ca lumea să uite, pe alocuri de cât de mult rău ai făcut tu și cât de greșit ți-ai clculat prieteniile politice și pașii de pe scena politică. Mă încearcă un gând, care rămâne doar la nivelul de speculație, cum că Antonescu știa că lume va percepe demisia lui din martie 2014 ca pe un gest de cădere-n gol dar onorabil. Asta a vrut să lase să se înțelegă... și în principiu, i-a reușit. Numai că povestea nu se termina atunci, ci începea o altă carte scrisă de același autor. Antonescu a așteptat ca imaginea publică și alăturarea cu PSD-ul în numele cruciadei duse împotriva lui Băsescu, să i se mai spele. Iar cum zilele acestea avem parlamentari de unică folosință, sintetici; guvernanți lipsiți de vreo urmă de profesionalism, opoziție importentă și decidenți politici tot mai lipsiți de un discurs cu priză, Crin Antonescu reprezintă o imagine a trecutului apropiat care se poate actualiza în prezent tocmai pe fondul carențelor clasei politice de azi. 5) Cândva îmi plăcea mult profesorul și omul politic, Crin Antonescu. Lucid, dezinvolt și elegant, iubitor de dreptate și cu vorbele la el, curajos și în același timp, cult. Era perioada mea de formare și vedeam în liderul Crin Antonescu, un model. Dar toate acele imagini au dispărut când a ales să facă pact cu "diavolul" roșu cu ochelari, Victor Viorel Ponta. A urmat apoi perioada USL-ului cu un Dan Voiculescu-n spate ca finanțator principal și trecerea României în visteria privată a mecanismelor de funcționare ale acelei coaliții. Un partid de dreapta coaliza cu un partid de stânga, nu pentru un guvern de uniune națională, ci din pricina unui război politic cu Președintele statului de la acea vreme. Practic, nu mai erau atenți la fond, fiindcă deja erai orbiți de forme. Asta s-a întamplat cu majoritatea liderilor PNL care au coalizat cu PSD-ul în faimosul proiect politic USL-ist.

Atenție, mai sus am vorbit în primă fază de Crin Antonescu ca politician și apoi ca om politic. Există o diferență între acești doi termeni.

- Politician ești atunci când joci fals, nu urmezi toate regulile ori le încalci, cauți poteci, trasee oportune și nu te mai preocupă cu adevărat starea cetățeanului și a societății, ci dor propriile interese. În fapt exact, ești adeptul unor false teme de dezbatere iar discursul tău e centrat pe chestiuni de suprafață fără să expui pe larg, detalii. - Om politic este acela, așa cum gândea și Nicolae Iorga, care se sacrifică pentru cetățeni și țara sa. (sursa 4) Luptă fără menajamente pentru bunul mers al lucrurilor iar atunci când apare o bombă, nu fuge de ea, ci spre aceasta. Ăla-i un om politic adevărat, un om pentru care politica înseamnă o vocație, nu o meserie prin care poți recurge la manevre politicianiste.

Crin Antonescu, cred că a fost pe rând, atât om politic cât și politician. Numai că după ce te transformi din om politic în politician, la vreo eventuală revenire, cum se întâmplă acum, nu te mai poți întoarce decât în "calitatea" cea de pe urmă. Îl voi respecta întotdeauna pe omul politic și profesorul, Crin Antonescu, a adus un suflu nou într-o vreme a vandalismului verbal în politică. Dar voi fi întotdeauna dezamăgit de politicianul Crin Antonescu, cel care s-a inspirat din AL Pacino și a încercat să se faă frate cu Satana pentru a trece puntea pân' la Cotroceni. Nu a reușit... pentru că de regulă, Dracu' nu te ajută să răzbești, ci doar îți vinde iluzia succesului în timp ce el se hrănește cu energia pe care tu o dezvolți strângându-i mâna. P.S.: În tot cu obiectivitatea pe care am încercat s-o păstrez pe tot parcursul acestor însemnări, menționez, în consecință, că dacă am sau nu dreptate....... doar timpul va demonstra. Până atunci rămân cu respectul și regretul pe care i le port unui cavaler care a renunțat să scoată sabia din teacă și să lupte, îmbrăcând, chiar și pentru doar o perioadă, veșmântul mercenarilor.

Bibliografie:

Sursa 1

Digi24, Number of smartphones sold to end users worldwide from 2007 to 2017 (in million units), [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/crin-antonescu-revine-in-politica-ce-decizie-a-luat-998760, [Accesat la 20.09.2018]

Sursa 2

RFI, Still doubt Huawei? Well, it just became the second biggest smartphone OEM in world, [Online] Disponibil la: https://www.rfi.ro/politica-105986-crin-antonescu-lista-pnl-europarlamentare, [Accesat la 20.09.2018]

Sursa 3

Newsweek, Q2 2018 Unaudited Summary Data, [Online] Disponibil la: https://newsweek.ro/opinii/ce-vede-tariceanu-cand-priveste-n-oglinda, [Accesat la 20.09.2018]

#Opinii #Politica #Romania #Stiri

25 afișare0 comentariu