• Marco Badea

Alea iacta est...... la București.


Photo source: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/summit-cu-miza-mare-luni-in-bucuresti-ce-castiga-romania-din-initiativa-celor-3-mari-997513

Timp de două zile, ochii Bruxelles-ului și ai celor mai importante cancelarii și cabinete ale Occidentului vor fi ațintiți către București. Astfel, cel de-al treilea summit al Iniţiativei celor 3 mări, găzduit de Bucureşti, astăzi şi mâine, are ca invitaţi 9 şefi de stat şi 2 preşedinţi de parlamente naţionale, un secretar de stat al SUA și pe președintele Comisiei Europene, desfăşurându-se sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Paleta discuţiilor este largă, centrată fiind pe realizarea unor progrese privind creşterea inter-conectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi cel digital, o mai clară dezvoltare economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Est și stimularea competivităţii economiilor statelor participante.

Vizată este, în egală măsură, creşterea convergenţei reale, între statele membre UE şi implicit, întărirea coeziunii între acestea, pentru a permite continuarea politicilor de integrare europeană, ca bază a relansării proiectului european. În marja summitului de la Romexpo va avea loc şi prima ediţie a Forumului de afaceri al Iniţiativei celor 3 mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială şi Camera de Comerţ şi Industrie a României în cooperare cu Consiliul Atlantic al SUA şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Obiectivul forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.

Iniţiativa celor 3 mări este o platformă politică flexibilă, reunind 12 state membre ale UE, situate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – adică Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Anterioarele două summituri ale Iniţiativei s-au ţinut la Dubrovnik (Croația) în 2016 şi Varşovia (Polonia) în 2017. Evenimentul în sine este unul de referinţă pentru agenda Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti.

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat pentru Digi24, că o prezență importantă la acest summit este cea a lui, Jean Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene (aflat pe final de mandat), care prilejuieşte dialogul atât de necesar pe chestiunile legate exclusiv de summit, dar şi pe chestiuni de interes direct al României, pentru o relaţie cât mai bună, coerentă, de încredere reciprocă, fertilă, cu Bruxelles-ul (Sursa 1). Este o şansă imensă a Bucureştiului de a se afirma din punct de vedere diplomatic, aşa cum a mai făcut-o în atâtea şi atâtea rânduri în trecut cu toate că nu prea a strălucit în ultimii ani.

Implicarea Guvernului şi a Adminsitraţiei Prezidenţiale în organizarea evenimentului poate sugera un potenţial creativ imens, din păcate insuficient valorificat din varii motive care se întrevăd a fi politice și profund subiective. Bucureştiul are posibilitatea, după evenimentul de azi și de mâine, să transmită un semnal pozitiv de încredere deplină privind preluarea mandatului semestrial la preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, anunţând capacitatea de a aborda pe o singură voce, toate temele majore europene de securitate şi politică externă. Alăturând ţări membre UE şi reprezentanţi ai SUA, conectând totodată, cu tact, Turcia la acest eveniment, Bucureştiul probează, încă o dată, certe calităţi de negociere dacă nu şi rafinament diplomatic, datorate în cea mai mare parte consilierilor pe politică și relații externe ai Președintelui Iohannis. Școala diplomatică de la București, joacă și ea un rol important, dar laudatio trebuie să le revină membrilor care compun nucleul de analiză și decizie al administrației prezidențiale. Pe cale de consecință, în ton cu spusele profesorului Fota, prezenţa lui Jean Claude Juncker la Bucureşti este un fapt salutar, mai ales că summitul se desfăşoară în parametrii exclusivi pro-UE. Într-un context european destul de neclar. Cel de-al treilea summit al Iniţiativei celor trei mări poate transmite un mesaj tonic şi, de ce nu, cel aşteptat la Bruxelles. Vor fi prezente personalităţi europene de anvergură, şi, neîndoielnic, Bucureştiul are o şansă imensă de a fi privit, din nou, altfel. Mai lucid, mai capabil și mai interesant.

Deși, există o posibilitate destul de mare ca acest summit să rămână doar un exercițiu de PR politic, fără victorii de etapă și fără vreo perspectivă solidă de abordat pe termen scurt, mediu sau lung.

Referințe la sursă: Sursa 1

Digi24, Iulian Fota: CE şi-a lămurit neclarităţile şi este la Bucureşti. Încă mai suntem capabili să facem diplomaţii de vârf, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iulian-fota-ce-si-a-lamurit-neclaritatile-si-este-la-bucuresti-inca-mai-suntem-capabili-sa-facem-diplomatii-de-varf-997391, [Accesat la 17.09.2018]

#Stiri #Politica #General #Romania #Cunoastere

11 afișare0 comentariu