• Marco Badea

9/11... ZIUA CARE A SCHIMBAT LUMEA!


Am o prietenă care a fost recent la New York. În extraordinara sa plimbare prin orașul care nu doarme niciodată, a ajuns și la "The National September 11 Memorial & Museum".

A fost să vadă ruinele, rămășițele, pozele și numele celor pierduți. Să se adune. Dar a ieșit varză!

Azi, la 17 ani distanță de la acea zi care a schimbat pentru totdeauna lumea pe care o știam, Andra mi-a spus că „e important să nu uităm nimic în viața asta. Dar e important și să ne ridicăm cu mai multă forță la fiecare 9/11.”

Photo source: https://www.gettyimages.com/event/one-world-trade-center-and-9-11-memorial-149702849#/army-soldier-looks-at-the-new-one-world-trade-center-building-under-picture-id149595006

11 septembrie este cataclismul geopolitic al începutului de mileniu. Totodată, este momentul schimbării profunde a paradigmelor relațiilor internaționale.

În atacurile asupra turnurilor gemene din New York şi a clădirii Pentagonului din Washington, precum şi după prăbuşirea unui avion de pasageri care zbura spre capitala SUA, au murit aproape 3.000 de oameni, consemnându-se astfel cel mai mare atentat terorist din istoria SUA.

Autorii atentatului au fost 19 terorişti din gruparea Al-Qaida, care au deturnat cele patru avioane comerciale cu scopul de a distruge simbolurile economice politice şi miltare americane. Nu au reușit în totalitate, dar lumea s-a cutremurat, iar dacă ne luăm după tipologia științelor politice, atentatul a fost un succes răsunator pentru cei care l-au provocat.

Sânge, spaimă, teamă, haos, lipsă de încredere, dezastru, curmarea vieților... ca să obții astfel de „reușite” ... atunci când planifici un atentat terorist și ai asemenea rezultate, înseamnă că ți-ai atins, din păcate, scopul.

Ei bine, după cum se cunoaște deja, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, 19 terorişti au deturnat patru avioane de pasageri care se deplasau către San Francisco şi Los Angeles.

Aparatele decolaseră de pe aeroporturile din Boston, Newark şi Washington şi au fost folosite drept bombe zburătoare. Acestea urmau să parcurgă o distanţă considerabilă, până pe coasta de vest, şi erau încărcate până la refuz cu kerosen, fapt ce a făcut și mai ușor posibil, dezastrul ulterior. Primele aeronave au lovit turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalți zgârie-nori din New York. Un Boeing 767 al companiei American Airlines a lovit turnul de nord, distrugând etajele superioare ale clădirii.

După aproximativ 20 de minute, un alt Boeing 767 a lovit turnul de sud al World Trade Center.

Photo source: https://www.dailymail.co.uk/news/article-4862394/32-FDNY-firefighters-died-year-9-11-illnesses.html

Evenimentul a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume, iar azi, la 17 ani distanță, mulți oameni din domeniul media opinează conform faptului că a fost cel mai important și șocant #breakingnews al istoriei moderne.

Un al treilea avion s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării. Iar un al patrulea aparat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Experţii susţin că se îndrepta, fie spre clădirea Capitoliului, fie spre Casa Albă.

După analizarea cutiilor negre ale acestui ultim avion, se pare că pasagerii, alarmaţi deja prin telefoane mobile în legătură cu cele întâmplate până atunci, au reuşit să-i împiedice pe terorişti să-şi pună în aplicare planul, fapt ce a transformat întregul colectiv de pasageri în eroi ai SUA. Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un „Război împotriva terorismului", invadând Irak-ul și Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al talibanilor care adăpostea teroriştii Al-Qaeda. A fost nevoie, însă, de zece ani pentru a-l găsi şi a-l ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, în mai 2011. Cu toate acestea, terorismul nu s-a diminuat, ci mai curând s-a amplificat.

Au urmat atentatele din 2004 de la Madird, atentatele din 2005 din Londra si apoi cele de la Paris si Bruxelles din ultimii ani. Teroristii sunt acum mai periculoși ca oricand pentru Occident cât și pentru întreg mapamondul. Ca o mică anecdotă: dacă luăm în considerare factorii obiectivi ai situației, putem observa că intervenţia occidentală a destabilizat regiunea, iar după retragerea trupelor aliate, noul regim irakian s-a prăbuşit. Vidul de putere a fost umplut în unele regiuni, de organizaţia teroristă Statul Islamic, cunoscută şi sub denumirea de ISIS, care și-a mutat în mod particular teritoriul de desfășurare a „activității” în Siria.

Astăzi trăim într-o lume care încă se mai află sub influenţa acelor evenimente din 11 septembrie 2001. O lume în care terorismul şi radicalizarea persistă şi răpesc în fiecare zi, nu doar suflete, ci şi câte un strop din media umanității globale.

Este cu atât mai important pentru noi toţi ca astfel de momente să nu fie uitate pentru a putea fi conştienţi de faptul că lupta pentru o lume mai bună trebuie să continue cu toate forţele.

#Știri #Cunoastere #General

13 afișare0 comentariu