• Echipa Editorială

Brașov - Problema colectării gunoiului continuă, dar Dialectica a produs schimbarea (Foto)


Poză cu instrucțiunile primite (de la reprezentanții Primăriei Brașov) de către asociațiile de locatari din zona cartierului Răcădău

Eforturile Dialectica nu au fost în zadar! Cele trei articole scrise (articol nr. 3 / articol nr. 2 / articol nr. 1) despre problema colectării gunoiului din Brașov au avut un oarecare impact în comunitatea locală, însă cauza problemei nu este eliminată! Demersul Dialectica a reușit să convingă Primăria Brașov să implementeze doar măsuri superficiale, cu impact redus asupra statu-quo-ului, în ciuda faptului că Echipa Editorială a monitorizat aproape șase luni mai multe platforme de colectare a gunoiului, iar pozele realizate la fața locului siderează orice cititor.

Aceste măsuri sunt următoarele:

a) a pune la dispoziția locatarilor - după cum se vede din poza de „cover” a articolului - o metodă relativ rapidă de a trimite plângeri către compania care se ocupă de colectarea gunoiului; Echipa Dialectica nu a avut ocazia să testeze eficacitatea măsurii, însă o serie de predicții pot fi realizate: 1) presupunem că există un singur operator care gestionează reclamațiile primite la căsuța de e-mail indicată; întrucât lipsesc instrucțiuni specifice legate de modul de redactare a reclamației, măsura poate favoriza conturarea unor situații în care firma de salubritate nu va putea analiza numărul mare de e-mailuri și, implicit, nici să intervină la timp pentru soluționarea plângerilor;

b) intensificarea colectării gunoiului în anumite cartiere brașovene (de exemplu, cartierul Răcădău) prin introducerea unui număr mai mare de mașini de gunoi pe rutele importante (semnalate de Echipa Dialectica).

La prima vedere, aceste măsuri pot părea salutare demersului de soluționare a problemei cu care se confruntă orașul Brașov, dar munții de gunoaie continuă să fie identificați în toate cartierele așezării de sub Tâmpa.

Poze realizate în proximitatea intersecției Străzilor Basarabia și 9 mai, pe data de 6 august 2018.

Suntem de părere că eforturile depuse de autoritățile locale sunt neînsemnate, evaluarea noastră fiind probată de pozele atașate articolului. În ciuda faptului că în unele cartiere (precum Răcădău) au fost luate anumite măsuri menite a reduce „presiunea” pusă pe platformele de colectare a gunoiului, situația de fapt nu s-a schimbat: rata de producere a deșeurilor este superioară ratei de colectare (chiar și după ce procesul a fost acelerat). Cu alte cuvinte, modul în care autoritățile locale au reacționat la articolele Dialectica este unul cu efecte pe termen scurt, fără potențialitatea de a rezolva definitiv problema colectării gunoiului.

Poza este realizată pe Strada Cocorului, în proximitatea Grădiniței Nr. 19A. Poza este realizată pe data de 19 august 2018.

Pozele sunt realizate în spatele Hacienda, pe data de 04 august 2018.

Pozele sunt realizate pe strada Hermann Oberth, pe data de 18 august 2018.

Pozele sunt realizate în fața complexului Orizont 3000, pe data de 30 iulie 2018.

Pozele sunt realizate în proximitatea Magonolia Shopping Center, pe data de 30 iulie 2018.

Pozele sunt realizate pe Strada Minerva, la data de 11 august 2018.

Măsurile prezentate anterior [a) și b)] au fost implementate doar în anumite cartiere brașovene (din datele pe care le deține Dialectica), pe când în toate zonele importante ale orașului munții de gunoaie tronează nestingheriți. Problemele principale sunt: 1) numărul redus de platforme de colectare a gunoiului în zone cu multe entități economice care produc deșeuri (supermarketuri, magazine etc.) pe scară largă și 2) rata lentă de colectare a gunoiului.

Pozele sunt realizate pe Strada Napoca, pe data de 04 august 2018.

Pozele sunt realizate în proximitatea Magonolia Shopping Center, pe data de 6 august 2018.

Deșeurile menajere au ajuns să sufoce și parcurile brașovene; pe lângă banalele sticle de tip PET, chiștoacele de țigară și cojile de semințe care sunt prevalente, în unele parcuri pot fi identificate aparate electrocasnice de mari dimensiuni care sălășluiesc printre buruienile înalte.

Ne întrebăm în acest context: oare ce este mai rău - faptul că descoperim o mașină de spălat în parc sau faptul că abia o putem întrezări prin iarba înaltă?

Pozele sunt realizate în parcul Coral, în proximitatea străzii Soarelui, pe data de 12 august 2018.

În unele cartiere, în proximitatea platformelor de colectare a gunoiului, zonele adiacente au fost transformate în extensii ale platformelor anterior menționate. Cu alte cuvinte, cantitatea de gunoi este atât de mare încât locuitorii din zonă și angajații firmelor depozitează deșeurile pe spațiul public care nu este special amenajat.

De exemplu, fenomenul poate fi identificat la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului unde, lângă platforma de colectare a gunoiului, s-a format o groapă care este adesea umplută cu deșeuri, în ciuda faptului că la câțiva metri depărtare există un indicator al Consiliului Local ce amintește locatarilor de sancțiunile aplicate pentru depozitarea gunoiului în spații care nu sunt special amenajate.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului, pe data de 16 august 2018 și 04 august 2018.

Recomandarea Dialectica este următoarea: eliminarea zonelor din proximitatea platformelor de colectare a gunoiului care favorizează depozitarea deșeurilor pe spațiul public, implicit, în ariile care nu sunt special amenajate.

De exemplu groapa identificată la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului ar trebui astupată, iar apoi zona asfaltată pentru a evita scenarii similare în viitor.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului, pe data de 04 august, 10 august, 14 august, 16 august, 17 august, 18 augut și 19 august 2018.

O altă problemă identificată la multe platforme de colectare a gunoiului din Brașov este faptul că adesea mașinile de gunoi colectează deșeurile din incinta platformelor anterior menționate. După cum se poate observa din pozele de mai sus, chiar după ce firma de salubritate a golit tomberoanele, groapa din proximitatea acestora este plină cu deșeuri.

Mai mult decât atât, recipientele de plastic, menite a oferi locatarilor oportunitatea de a recicla, implicit, a colecta selectiv deșeurile, nu reprezintă decât elemente care conduc la aruncarea gunoaielor pe spațiul public. Adesea aceste recipiente sunt înconjurate de deșeuri întrucât nu sunt golite la momentul potrivit. Concomitent, accesul facil al oamenilor străzii la platforma de colectare a gunoiului conduce la împrăștierea gunoaielor; în foarte multe cazuri, numeroase sticle de alcool sunt aruncate la vedere, la doar 20 de metri distanță de un parc care este aproape mereu plin cu copii.

Pozele nu reușesc să surprindă cu acuratețe, însă zona din jurul platformelor de colectare a gunoiului este împânzită cu cioburi de sticlă care reprezintă un pericol major pentru copiii locatarilor din zonă.

În concluzie, chiar dacă Primăria Brașov a implementat anumite măsuri pentru a limita problema colectării gunoiului, acestea sunt superficiale, incapabile a soluționa pe termen lung „criza gunoaielor” care generează zilnic munți de deșeuri care sufocă orașul.

Echipa Dialectica consideră că statu-quo-ul legat de colectarea gunoiului este inacceptabil! Primăria Brașov trebuie să ia măsuri drastice, nu doar superficiale!

Recomandăm lectorului să citească ultimele paragrafe ale articolului nostru (penultimul postat) pentru a vedea care sunt măsurile de public policy recomandate de Echipa Dialectica pentru ca Brașovul să scape de problema colectării gunoiului.

#Stiri #Brașov #Politica #Romania #Cunoastere #General

35 afișare0 comentariu