• Sudițoiu Alexandru

Proteste, violențe și un guvern care trebuie să plece


Photo source: stirileprotv.ro

Actuala putere politică nu ezită în a pasa tot blamul către opoziție, către societatea civilă, în sfârșit, către protestatari și chiar către președintele Iohannis.

În decursul ultimilor ani Piața Victoriei a devenit scena mai multor proteste împotriva guvernului, a coaliției PSD+ALDE ori a proiectelor legislative întreprinse de această coaliție. Marea parte a protestelor în cauză au fost eminamente pașnice, violențele care au izbucnit în decursul zilei de vineri fiind mai degrabă o excepție decât o regulă. Chiar și așa, actuala putere politică nu ezită în a pasa tot blamul către opoziție, către societatea civilă, în sfârșit, către protestatari și chiar către președintele Iohannis.

O discuție despre ce s-a întâmplat în Piața Victorie (cine, cum, de ce ?) rămâne necesară, dar necesită mai multe informații, informații ce vor apărea cu timpul. Violențele sunt condamabile, dar nu pot să fie generalizate. Nu despre asta vreau să scriu acum, ci despre logică fundamental eronată a guvernării. Căutând să paseze vina asupra altora, guvernul își ignoră propria responsabilitate în privința violențelor care au avut loc. Mai mult, neagă un fapt evident: violențele din Piața Victoriei evidențiază mai bine decât orice altceva de ce actuala coaliție de guvernarea trebuie să plece, de ce guvernul Dăncilă trebuie demis.

În logica PSD relația de cauzalitate este clară. Oamenii au ieșit să protesteze, protestele au servit ca un prilej pentru acțiuni violente, prin urmare protestele au cauzat această violență, altminteri impardonabilă. Pentru alții responsabilă este, desigur, Jandarmeria, care ar fi acționat disproporționat, ori ultrașii care au confundat Piața Victoriei cu peluza unui stadion. Considerăm însă că toate aceste interpretări sunt, în ultimă instanță, eronate, iar că raționamentul guvernării pierde punctul zero al întregii povești: vina aparține tocmai coaliției de guvernare.

O guvernare care și-a pierdut de multă vreme orice legitimate urmărită prin vot. Oamenii protestează fiindcă nu-și doresc o ”restaurație” a corupției endemice care a dominat societatea românească anterior aderării noastre la Uniunea Europeană, pentru că își doresc un trai mai bun și nu mai acceptă să fie tratați precum părinții sau bunicii lor în comunism.

Conform logicii folosite de PSD+ALDE, protestele au declanșat violența. Totuși, nu putem ignora că însăși guvernarea actuală, acțiunile sale, sfidările necontenite ale societății civile, au declanșat această serie constantă de proteste. Abuzuri, discursuri care incită mai mult la ură decât la unitate, disprețul pentru cetățeni, proiecte legislative în propriul beneficiu, toate acestea au scos în nenumărate rândurii oamenii în stradă, culminând, iată, cu ce s-a întâmplat vineri.

Ezit deci să atribuit blamul Jandarmeriei sau protestarilor. Îl atribuit actualei guvernări. O guvernare care și-a pierdut de multă vreme orice legitimate urmărită prin vot. Oamenii protestează fiindcă nu-și doresc o ”restaurație” a corupției endemice care a dominat societatea românească anterior aderării noastre la Uniunea Europeană, pentru că își doresc un trai mai bun și nu mai acceptă să fie tratați precum părinții sau bunicii lor în comunism. Oamenii protestează din cauza guvernului, a coaliției de guvernare, în ultima instanță a unei persoane disprețuite din Teleorman.

Cred că guvernul actual ar trebui să plece, cred că primul ministru ar trebui să-și dea demisia, iar un guvern tehnocrat ar trebui să se afle la putere până la următoarele alegeri. Momentan guvernarea PSD nu face altceva decât să agite spiritele, să creeze clivaje și tensiuni tot mai acute în societatea românească și să declanșeze, în ultimă instanță, tocmai violențele pe care le-am văzut. Vina aparține celor de la putere. În ciuda tuturor indicatorilor, în ciuda tuturor semnalelor oferite de societatea civilă, aceștia refuză să plece, deși este tot mai evident că nimeni nu-i mai tolerează. Guvernul trebuie să plece tocmai fiindcă dă naștere unor asemenea situații.

#Stiri #Romania #Proteste #Politica #Cunoastere

11 afișare0 comentariu