• Aurelian D. Mohan

Ansamblul minciunilor lui Donald Trump: peste 3000 de născociri în 466 de zile

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: time.com

Conform publicației The Washington Post - care deține o vastă bază de date cu alocuțiunile președintelui S.UA. ce analizează, clasifică și stabilește valoarea de adevăr a acestora - până pe data de 1 mai, la 466 de zile de la începerea mandatului, Donald Trump a făcut 3001 afirmații false sau derutante (în engleză, „President Trump has made 3,001 false or misleading claims”, Sursa 1). Media este de 6.5 afirmații de acest gen în fiecare zi.

În primele 100 de zile ale mandatului său, președintele Trump livra aproximativ 4.9 afirmații false pe zi; media după care putem cuantifica acest comportament este în continuă creștere.

The Washington Post pune la dispoziție și un grafic interactiv al afirmațiilor false: la ultimul update, după 497 zile de mandat, Trump a livrat 3251 afirmații false sau derutante.

Președintele american are o propensiune pentru repetarea afirmațiilor false: experții ce au construit baza de date în cauză au numărat până la 1 mai 2018 peste 113 afirmații care au fost repetate de cel puțin trei ori [Sursa 1].

Unele afirmații au fost repetate de extrem de multe ori. Exempli gratia, Donald Trump a afirmat de 72 de ori (până la data de 1 mai 2018) că a adoptat cele mai mari tăieri de taxe din istorie, când, de fapt, acestea se clasează doar pe locul 8 într-un top de specialitate. In extenso, de 90 de ori președintele american a diseminat afirmații false despre investigația referitoare la implicarea Rusiei în alegerile din 2016 (în engleză, the Russian probe), dintre acestea, în 53 de ocazii a repetat că de fapt demersul judiciar este rezultatul unui ordin de natură politică. De 41 de ori Donald Trump a afirmat că Democrațiilor nu le pasă de programul din era lui Obama denumit DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Afirmații false și repetitive au fost făcute și în ceea ce privește zidul de la granița cu Mexicul, Trump zicând de peste 34 de ori că acesta este necesar pentru a stopa sau pentru a se produce un impact major asupra traficului de droguri transfrontalier.

Mai mult decât atât, într-un interval de doar cinci săptămâni, Donald Trump a afirmat cu convingere de 13 ori că zidul de graniță este deja în construcție, pe când, în realitate, Congresul a respins finanțarea acestuia și a blocat utilizarea prototipurilor analizate de președintele american acum ceva timp.

În unele zile, Trump a livrat un număr impresionant de afirmații false: 53 pe 25 iulie 2017, 49 pe 29 noiembrie 2017, 44 pe 28 aprilie 2018 și pe 7 decembrie 2017.

Acest tip de analiză este specific erei post-adevărului. Abilitatea politicienilor de a deforma adevărul în favoarea lor a devenit, de foarte mult timp, o caracteristică asociată inevitabil acestui domeniu, însă doar în prezent ne-am confruntat cu un asemenea tip de public policy și o abordare politică fundamentată eminamente pe afirmații false și derutante.

Trump este exponentul perfect al post-democrației de care vorbește Colin Crouch: politicianul machiavelic care răzbate întrucât este priceput în „a vinde un produs sau o idee”. Marketing-ul politic este mai important acum decât a fost vreodată, întrucât nu meritocrația prevalează, ci showbiz-ul.

Politica a devenit spectacol, cetatea s-a transformat în sală de cinema, iar guvernarea se află sub auspiciul hazardului, nu al rațiunii.

Bibliografie:

Sursa 1 The Washington Post, President Trump has made 3,001 false or misleading claims so far, [Online] Disponibil la: https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2018/05/01/president-trump-has-made-3001-false-or-misleading-claims-so-far/?utm_term=.2cae2043da4d, [Accesat la 28.07.2018]

Sursa 2

Project Syndicate, Learning from Stormy Daniels, [Online] Disponibil la: https://www.project-syndicate.org/bigpicture/learning-from-stormy-daniels, [Accesat la 27.07.2018]

Sursa 3

Politico, Trump’s Lies vs. Your Brain, [Online] Disponibil la: https://www.politico.com/magazine/story/2017/01/donald-trump-lies-liar-effect-brain-214658, [Accesat la 27.07.2018]

#Stiri #DonaldTrump #SUA #International #Morala #Politica #Special

8 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier