• Aurelian D. Mohan

Brașov - Munții de gunoaie nu dispar

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Poză de la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Aceasta a fost realizată pe data de 27 iulie 2018.

Echipa Dialectica a realizat, până în prezent, două articole de mare amploare (aici și aici) referitoare la problema colectării gunoiului din Brașov. In concreto, munții de gunoaie „tronau” nestingheriți aproape la toate platformele de colectare a deșeurilor.

Autoritățile locale s-au sesizat (imediat după ce articolele Dialectica au devenit publice), însă intervenția lor a fost de scurtă durată și nu a modificat statu-quo-ul.

La aproximativ o lună și jumătate de la publicarea primului articol despre problema cu care se confruntă Brașovul (și la trei luni de la primele poze realizate cu munții de gunoi), Echipa Dialectica a fost contactată din nou de locatarii blocurilor de pe strada Hermann Oberth. Aceștia s-au plâns de faptul că firma de salubritate nu își respectă obligațiile contractuale, iar Primăria Brașov nu ia măsuri pentru (1) a remedia problema colectării gunoiului, (2) nu aplică sancțiuni firmei de salubritate și (3) nu cere actualizarea contractului de prestare servicii pentru a facilita o rată crescută de colectare a gunoiului.

După cum se poate observa din imaginile atașate articolului - trimise de către locatarii de pe strada Hermann Oberth - platformele de colectare a gunoiului sunt umplute extrem de repede, într-un ritm mai alert decât ritmul de colectare. Mai mult decât atât, locatarii ne-au semnalat că uneori mașinile de gunoi tranzitează strada fără a colecta gunoiul (menționăm acest aspect doar ca opinie personală a unor locatari, Echipa Dialectica neputând verifica veridicitatea informației). În acest context, brașovenii din zonă sunt forțați să arunce gunoiul în proximitatea platformelor special amenajate; cu timpul, deșeurile formează „munți” ce înconjoară platformele anterior menționate.

Faptul că procesul de colectare a gunoiului este extrem de lent reprezintă o „oportunitate” pentru oamenii străzii; aceștia răscolesc deșeurile aruncate de locatarii blocurilor din zonă, iar peisajul devine dezolant, specific unui oraș neîngrijit - un element rușinos pentru Brașov.

Pozele sunt realizate pe Strada Hermann Oberth de către un cititor al Dialectica. Aceastea au fost realizate pe 23, 24 și 25 iulie 2018.

În alte zone ale orașului situația este similară: există un număr limitat de platforme de colectare a gunoiului repartizate la o miriadă de scări de bloc. Inevitabil, aceste platforme sunt suprasolicitate, iar colectarea lentă a gunoiului favorizează acumularea sa excesivă.

Ironic este faptul că punctele de colectare a gunoiului - care trebuiau să faciliteze tocmai colectarea și implicit degajarea deșeurilor menajere - au devenit focare de infecție, umplute mereu până la refuz cu gunoi, iar mirosul puternic deranjează nu numai trecătorii ci și locatarii din zonă.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizate pe data de 27 iulie 2018.

În cazul platformei de colectare de la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului, pe data de 27 iulie, în ciuda faptului că mașina de gunoi a golit containerele din incinta platformei, munții de gunoaie de lângă nu au fost „deranjați” de la locul lor. A se vedea pozele de mai sus și de mai jos.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizate pe data de 27 iulie 2018. Mașina de gunoi a golit containerele, dar nu a ridicat gunoiul de lângă platformă.

Echipa Dialectica propune - precum în articolele precedente - o serie de măsuri menite a elimina pentru totdeauna problema colectării gunoiului. Dintre acestea amintim: (1) îngroparea containerelor de gunoi sau (1') înlocuirea containerelor actuale cu unele de metal, complet închise, și dotate cu o ușiță de aruncare a deșeurilor; (2) construirea unor platforme de colectare a gunoiului la care să aibă acces doar mașina de gunoi și locatarii zonei (făcute din beton, acoperite, cu poartă solidă și încuietorare trainică); (3) creșterea ritmului de colectare a gunoiului; (4) construirea unor noi platforme de colectare a gunoiului; (5) eliminarea zonelor care au un potențial mare de depozitare ilegală a gunoiului aflate în proximitatea actualelor platforme de gunoi (de exemplu, la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului în stânga platformei de gunoi există o groapă adâncă în care oamenii au tendința să arunce gunoaiele în momentul în care containerele sunt pline; similar pe strada Hermann Oberth se pot identifica o serie de intrânduri în gardul viu în care oamenii din zonă depozitează gunoiul care nu mai încape în containerele aferente platformelor special amenajate); (6) crearea unor programe de colectare a deșeurilor de mari dimensiuni - brașovenii nu au unde să arunce mobila uzată, electrocasnicele de mari dimensiuni, acestea ajungând în spatele/fața blocului, în afara platformelor de colectare a gunoiului.

Echipa Dialectica recomandă autorităților locale să ia măsuri în cel mai scurt timp; statu-quo-ul este inacceptabil!

#Stiri #Romania #Brașov

30 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier