• Marco Badea

Opinii - Despre cum a marcat Vladimir Putin din penalty iar Donald Trump a fost prins la offside


Summitul bilateral, de la Palatul prezidenţial din Helsinki, dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, reprezintă indiscutabil un moment de referinţă al lumii în care intrăm.

Photo source: https://news.sky.com/story/live-trump-and-putin-set-for-helsinki-summit-11438493

Pentru liderul de la Kremlin, actualul şef al Casei Albe, este cel de-al patrulea preşedinte american în funcție pe care l-a întâlnit oficial. După un Campionat Mondial de Fotbal organizat impecabil de Rusia ( a cărei echipă națională a fost eliminată în sferturile de finală de echipa suflet și revelația turnelului, vicecampioana mondială, Croația), a fost rândul Președintelui Putin să joace un meci important pentru viitorul noii ordini mondiale. Iar pentru un asemenea meci trebuia să existe un oponent, de facto, pe măsură. Din păcate pentru occident, Președintele SUA, Donald J. Trump, nu a fost destul de capabil să poarte o asemenea bătălie, de iure, fiind învins clar în anvergura rezultelor, tactului diplomatic și prezentării generale de ieri de la Helsinki, de către Țarul de la Kremlin. Pe fond, așteptările erau altele, imense în bună măsură, multă lume sperând că, deşi nu e versat, atent la detalii și persuasiv în negocieri politice internaţionale precum este Vladimir Putin, Donald Trump ar putea compensa prin abilitatea omului de afaceri care vrea întotdeauna să câştige, își marchează teritoriul, duce tonul în abisul tertipurilor de negociere şi care îşi „simte“ adversarul. Dar Președintele Trump a fost departe de a fi exemplul pe care l-am așteptat cu toții. A jucat timid și tardiv, a încercat să plece pe contraatac fără să-și calculeze strategia, prins de multe ori afară din joc și-a închis astfel, după multiplele erori, flancul, regrupându-se în apărare. Nimic nu a mers, a lăsat spații deschise, a început să joace fără claritate și nu a mai avut decizie pe acțiuni, oferindu-i, prin urmare, adevrsarului său, un penalty clar și conform presiunii și experienței veritabile pe care le posedă acesta. Putin l-a executat cu sângele rece și duritatea pe care i-a oferit-o școala KGB-istă. Imaginea a fost epocală: Vladimir Putin a marcat cu poarta goală. DE CE ? - Pentru că Trump l-a creditat pe Putin cu statutul de competitor (exact ceea ce acesta voia: confirmarea statutului de „celălalt - egalul“ în balanţa de putere care decide soarta lumii), care este legitim să vrea să obţină maximum de beneficii pentru ţara sa, la fel cum Trump încearcă să obţină pentru a sa. Astfel, configurarea noii ordini mondiale se prefigurează a fi deosebit de periculoasă pentru actuala ordine de drept în care ne consumăm existența, dat fiind faptul că schimbările bruște de geometrie geopolitică aduc cu sine haos general. Din care știm, desigur, că se iese greu. Multiplele crize din ultimii ani ne-au oferit diverse imagini de ansamblu cu privire la natura reală a unui asemenea deznodământ.

Photo source: https://news.sky.com/story/live-trump-and-putin-set-for-helsinki-summit-11438493

Iar după o asemenea capitulare în fața adeversarului, fără a fi simțită de subiect, a venit și un autogol care a decis meciul și privilegiile conferite ca urmare a victoriei în teren a starului sau "Țarului"... după caz, Vladimir Putin!

La un asemenea nivel, o asemenea gafă este total nepermisă și neconformă, aceasta generând un val de reacții și conflicte interne, care, cu greu se pot stinge. Și tocmai în asemenea momente se vede clar competența și tenacitatea numitului lider. În fapt, autogolul a fost banal și suspectez, încărcat de o oarecare absurditate inocentă. La întrebarea unui jurnalist american care i-a cerut să spună pe cine crede mai degrabă - preşedintele rus sau propriile servicii de informaţii şi anchetă? - *o întrebare firească, necesară, simplă și foarte clară; Donald Trump, Președintele SUA, cel mai înalt reprezentant al Statelor Unite, a reiterat: „Oamenii mei au venit la mine, Dan Coats (şeful DNI) a venit la mine, au venit şi alţii şi mi-au spus că ei cred că Rusia a intervenit în alegerile americane. Preşedintele Putin a zis că nu a fost Rusia. Eu vă spun atât: nu văd de ce ar fi“, creditându-și cu încredere principalul său inamic strategic în detrimentul instituţiilor ţării sale. Practic, un mercenar politic precum Putin, de această dată nu a trebuit să facă nimic. Președintele Trump și-a tăiat propria cracă de sub picior... cum mai umblă vorba prin popor (Sursa 1).

Photo source: https://metro.co.uk/2016/11/06/vladimir-putin-shows-off-his-big-guns-and-theyre-terrifying-6239285/

În altă ordine de idei, Summitul de ieri, de la Helsinki, succede (mai degrabă întâmplător)... sau nu, summitului NATO de la Bruxelles, unde Președintele SUA, Donald Trump, liderul primei puteri mondiale, s-a arătat nemulţumit de aliaţii săi europeni cu care se află în conflict comercial deschis, sugerând paradoxal o adversitate pentru liderii democratici şi o anume preferinţă pentru despoţi. Folosofia lui Trump e mai curând doar o apreciere a puterii politice care conferă o parțială dictatură în țările conduse de "eroii" președintelui american. Structura imaginară a acestei filosofi nu are etape sau faze, ea se fundamenteză pe simpla imagine creată încă din secolul 17 de Ludovic al XIV-lea, rege al Franţei şi al Navarrei, care a lăsat moștenire, istoriei, un principiu bolnav; “Statul sunt eu!”. Avem în vedere şi recenta sa întâlnire, în Singapore, cu Kim Jong-un, unde tonul s-a ameliorat foarte repede față de liderul dictatorial al Coreei de Nord. Trump, privind în ansamblu, este cel mai periculos președinte al SUA de la Nixon și până în zilele noastre.

Admirația lui față de regimuri represive cu cetățenii suvine din mecanismele neuronale de natură normală, pe care un șef le are față de un subaltern.

Trump nu este diferit față de politicienii noștri. Nu își înțelege funcția și obligațiile care o însoțesc. Nu cetățenii sunt în slujba ta, ci tu ești în slujba lor. Dacă prinzi valul ăsta tot mai expansiv care bântuie mapamondul în ultimii ani, închipuindu-ți că ești liderul mesianic care salvează poporul din orice situație, atunci... în mod sigur intervine eșecul. Cum s-a întâmplat ieri, la întâlnirea cu Putin. Pentru că atunci când doi lideri "mesianici" se întâlnesc, câștigă cel mai perfid.

Photo source:

https://blogs.scientificamerican.com/psysociety/decoding-trump-mania-the-psychological-allure-of-hating-political-correctness-part-3/

Și dincolo de contextul destul de agravant și alermant pe care-l trăim zilele acestea, avem și motive de speranță. Blocul comunitr al Uniunii Europene mai omogen ca oricând în ultimii ani, chiar dacă pe mai multe voci, adoptă poziții sănătoase pentru spiritul democrației. Totuși, dacă europenii rămân ataşaţi visului părinţilor fondatori ai UE, unde de bine de rău se înţeleg şi se acceptă reciproc, evoluţia lumii pare contrară filosofiei lor, de la un timp, dezvoltându-se rapid filosofia compromisului.

Donald Trump însuși, este un adept al acestei filosofii. Logia de business a lui o aplică și-n politică, fiind gata oricând să renunțe la un partener în favoarea altuia, considerând raportul de forţe internaţional actual, ca imuabil. Cu tote acestea, salvarea vine pe filiera canalelor diplomatice care fac ordine în viziunea de ansamblu a statului și-n exprimarea și poziția publică pe diverse subiecte și dosare, indiferent de cât de mult sare calul, liderul. Aceste aspecte sunt mult mai concludente într-o țară democratică precum este America. Dacă ne uităm în ograda rușilor, acolo situația-i cu totul alta. Donald Trump are profilul identic cu al unui jucător român de fotbal care se naște "talent" dar moare "speranță". Acesta se vrea simbolul unei noi epoci în care se intră, raportul dintre forţe înlocuind reglementările internaţionale convenite. Mai exact, are profunda ambiție de a-și grava numele-n istorie.

Photo soruce: https://www.globalvillagespace.com/welcome-to-the-new-era-of-authoritarian-leaders/

Noua epocă la care face referire indirectă locatarul prim de la Casa Albă, nu dispune de mari actori clar definiţi. Exercițiul anticipări se poate face, dar nu conferă vreo realitate bazată pe argumente valide.

Logica războiului rece, încă proaspătă în memorie, a contaminat raporturile internaţionale în Europa Centrală şi Orientală, unde armata sovietică victorioasă a permis emergenţa regimurilor comuniste. Uitându-se perioada de instabilitate, de teste şi risc, cu care s-a confruntat, în prima perioadă a războiului rece, urmată de echilibrul terorii, datorat arsenalului de arme nucleare, până la destrămarea URSS în 1991, se prefigurează o perioadă similară. Ordinea post-războiul rece, dominată de SUA, ca singura hiperputere, s-a estompat lăsând locul unui haos progresiv, din ce în ce mai perceptibil.

Photo source: https://rendezvous.blogs.nytimes.com/2013/01/24/kissinger-political-threats-to-global-economy-abound/

Există o restructurare a polilor de putere, dar nu putem vorbi încă de o nouă ordine mondială, de iure, sau de o nouă epocă. Suntem abia în preliminarii. Noii poli de putere, care se prefigurează par a fi Rusia lui Putin şi China condusă de un lider atotputernic în persoana lui Xi Jinping, în timp ce puteri regionale cu autonomie strategică, precum Iranul lui Rohani şi Turcia lui Erdoğan, demonstrează că în noul context geopolitic regulile jocului de ieri nu prea mai funcţionează. „Dosarul” Siriei a demonstrat o insuficienţă vizibilă a autorităţii ONU, prin veto-ul rus, sistematic, la riposta pentru utilizarea de arme chimice de către regimul Bashar al-Assad. Mai mult, în 2014, Europa s-a trezit în faţa unei Rusii capabile să-şi anexeze o parte din teritoriul vecin, fără nicio legalitate întemeiată. Fireşte, discuţia e lungă și poate fi susținută cu argumente isotrice, sociale, culturale, politice și juridice, pro și contra. Dar cu altă ocazie. (sursa 2)

Altminteri, întâlnirea de ieri, dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, a debutat cu o felicitare a preşedintelui american pentru buna organizare a campionatului mondial de fotbal înaintea de a-şi exprima dorinţa unor relaţii bune cu Rusia. Contextul este tensionat și va rămâne așa o bună perioadă de timp. Fiindcă discuţiile au loc la numai câteva zile după inculparea a 12 membri ai serviciilor ruse de informaţii de procurorul special Robert Mueller pentru rolul prezumat în piratarea şi difuzarea de date în serverele Partidului Democrat înainte de scrutinul prezidenţial din 2016, preşedintele american estimând că ancheta respectivă este vinovată de deterioararea relaţiilor cu Moscova. Această poziție reprezentând un fault în apropierea propriei porți, fără a conștientiza pericolul unui nou gol încasat (Sursa 3).

Photo source: http://www.abc.net.au/news/2018-01-02/donald-trump-vladimir-putin-bromance-personal-for-many-americans/9227998

Vladimir Putin a negat cu vehemenţă orice inferinţă în alegerile prezidenţiale. După anunţul respectiv, Casa Albă s-a abţinut de la orice critici privind Rusia. Moscova nu îşi face mari iluzii, şi Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, exprima doar dorinţa restabilirii unui nivel acceptabil de încredere între cele două ţări, majoritatea canalelor de comunicarea între Moscova şi Washington fiind, momentan, îngheţate, chiar cele pe probleme de terorism, trafic de droguri, securitate cibernetică, conflicte regionale și chiar energie. Adică ramuri prioritare și de valență extrem de importantă în formarea echilibrului social (Sursa 4). Orice „concesie” a lui Donald Trump n-ar putea genera altceva decât o şi mai mare iritare a establishmentului de la Washington împotriva sa. Ceea ce ar duce la o izolare internă a președintelui american (Sursa 5). E de menționat și că Donald Trump a declarat zilele trecute - Uniunea Europeană, Rusia şi China - drept „duşmani economici ai SUA”. Asta se poate traduce cu un offside mare din care nici poziție de șut nu mai ai (Sursa 6).

O astfel de declarație irită spiritele și face din Președintele American un veritabil amator de politică externă. Grav e că vulnerabilizeză și Statele Unite ale Americii, care după astfel de pozții, pare că dezertează de la misiunea de a-i apăra pe alții și de a fi un model, punând haina de jandarm al lumii libere... în cui. Categoric, Donald Trump nu poate îmbrăca un asemenea costum. Lui îi plac cele care reflectă capacitatea lui de business man, nu de politician. Ei bine, acestea fiind spuse, mai rămâne să vedem ceea ce se va obţine după această întălnire dintre Vladimir Putin şi Donald Trump. Rămâne de văzut, însă nu puţini analişti străini estimează că împreună, cei doi caută să deseneze o nouă epocă în care intrăm. La conferinţa comună de presă au lăsat impresia unei înţelegeri depline, a unui consens pe problemele discutate, netrădând nicio neînţelegere majoră. Donald Trump a evocat în conferinţa de presă un dialog direct şi deschis care nu este decât „un prim pas” (Sursa 7).

Un prim pas al erei conduse de un Căpcăun și un Dictator. Asta da moștenire lăsată de războiul rece !!!

Bibliografie:

sursa (1) - https://www.theguardian.com/us-news/video/2018/jul/16/key-moments-from-the-trump-putin-press-conference-video

sursa (2) - https://www.nytimes.com/2018/07/16/us/politics/fact-check-trump-putin-news-conference-.html

sursa (3) - https://www.cbsnews.com/live-news/trump-putin-meeting-us-russia-helsinki-finland-summit-live-updates-today-2018-07-16/

sursa (4) - https://www.cnbc.com/2018/07/16/watch-trump-and-putin-hold-joint-press-conference-in-helsinki.html

- http://www.businessinsider.com/anderson-cooper-slams-trumps-performance-in-putin-press-conference-2018-7

sursa (5) - https://www.nytimes.com/2018/07/16/opinion/trump-putin-summit-russia-collusion.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fopinion&action=click&contentCollection=opinion&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=6&pgtype=sectionfront

sursa (6) - https://www.theguardian.com/us-news/2018/jul/15/donald-trump-vladimir-putin-helsinki-russia-indictments

sursa (7) - https://edition.cnn.com/2018/07/13/opinions/donald-trump-vladimir-putin-helsinki-expectations-bociurkiw/index.html - https://www.washingtonpost.com/world/europe/putins-view-triumphs-in-helsinki-as-trump-questions-us-intelligence/2018/07/16/21639b52-8915-11e8-9d59-dccc2c0cabcf_story.html?utm_term=.f19de107d851

#Stiri #General #Cunoastere #VladimirPutin #DonaldTrump #Opinii #International

21 afișare0 comentariu