• Aurelian D. Mohan

Brașov: Impactul Dialectica asupra politicilor publice locale (Foto+Video)

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Poză realizată la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizată pe data de 11 iulie 2018.

Vă mai amintiți analiza (postată în exclusivitate pe dialectica.ro) despre problemele de colectare a gunoiului din Brașov?

Acel articol care vorbea despre munții de gunoaie care se regăsesc în majoritatea cartierelor brașovene a atras atenția autorităților locale. 

La doar 4 zile (11 iulie) de la publicarea articolului (7 iulie), echipaje ale poliției locale au venit la fața locului pentru a inspecta zonele pozate de Echipa Dialectica (Str. Cocorului, Strada Hermann Oberth, proximitatea Magnolia Răcădău, intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului, intersecția Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și Strada Cometei). Doar în cazul intersecției Străzilor Carpenului și Arțarului s-au schimbat colectoarele de deșeuri (a se vedea pozele din articol).

Echipa Dialectica a luat atitudine după ce a sesizat că străzile perpendiculare pe bulevardele brașovene sunt îngropate în gunoi. După mai multe luni de analiză și monitorizare a zonelor anterior menționate am publicat un articol care cerea Primăriei Brașov o soluționare rapidă a problemei de colectare a gunoiului.

Răspunsul Primăriei a fost unul firav, iar noi continuăm să monitorizăm situația pentru a observa dacă autoritățile (1) vor găsi soluții pe termen lung și (2) dacă vor respecta în continuare noul ritm de colectare a gunoiului observat în zonele analizate de Dialectica. Cu alte cuvinte, doar la câteva zile de la publicarea articolului pe dialectica.ro, primăria a trimis echipaje ale poliției locale pentru a analiza situația de la fața locului. Echipajele au discutat cu unii locatari care aruncau deșeuri în zonele special amenajate, au primit chiar propuneri de soluționare a problemei cu munții de gunoaie și au promis că vor transmite superiorilor aceste propuneri.

Poză realizată la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizată pe data de 11 iulie 2018.

La scurt timp după plecarea echipajelor de poliție - care au observat, cel puțin în zona intersecției Străzilor Carpenului și Arțarului anumite nereguli cu colectoarele de gunoi special construite pentru a facilita reciclarea (acestea erau tăiate pentru ca oamenii străzii să aibă acces la conținutul lor) - firma de salubritate a venit și a înlocuit  colectoarele distruse.

Video realizat la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizat pe data de 11 iulie 2018.

Mai mult decât atât, la doar trei zile de la postarea și mediatizarea articolului Dialectica, ritmul colectării gunoiului - din păcate doar din zona Răcădău - a crescut, firma de salubritate observând că necesitatea de colectare este extrem de mare. De exemplu, în doar două zile, la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului, gunoiul a fost ridicat de cel puțin trei ori.

Cu toate acestea, menționăm că demersurile Primăriei Brașov sunt încă nesemnificative și de scurtă durată. Opinăm că nu credem că acest ritm intensificat de colectare a gunoiului va fi menținut de acum înainte; în afară de zona cartierului Răcădău, astfel de colectări multiple nu au fost observate, iar gunoiul continuă să troneze în celelalte zone ale orașului (a se vedea pozele de la finalul articolului). Chiar dacă prezența poliției locale a fost binevenită, ea nu reprezintă o soluție pe termen lung (dacă nu se intensifică colectările săptămânale de gunoi, dacă nu se modifică designul platformelor de gunoi pentru a nu facilita accesul oamenilor străzii, până când nu se repară colectoarele de gunoi stricate etc.).

Problema colectării gunoiului este una extrem de serioasă, iar Echipa Dialectica vă va ține la curent cu evoluția statu-quo-ului.

Poză realizată la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizată pe data de 11 iulie 2018.

Problema persită în alte zone ale orașului

Pozele sunt realizate la intersecția Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și Strada Cometei. Realizate pe data de 11 iulie 2018.

Poza este realizată la intersecția Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și Strada Cometei. Realizate pe data de 11 iulie 2018.

Pozele sunt realizate aproape de Str. Ucenicilor (în spatele Panini, Calea București). Realizate pe data de 11 iulie 2018.

Poza este realizată în proximitatea Magnolia Răcădău, pe data de 11 iulie 2018.

Poza este realizată pe Str. Soarelui, pe data de 11 iulie 2018.

#Stiri #Brașov #Romania #General

20 afișare0 comentariu