• Aurelian D. Mohan

Tribuna Internațională - Kim Jong-un scrie istorie (la prima vedere)

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: www.nytimes.com

Pe data de 27 aprilie 2018 a avut loc cel de-al treilea summit inter-coreean din istoria țărilor care ocupă Peninsula Coreeană. Totodată, este prima întâlnire bilaterală din ultimii 11 ani și prima dată când un lider nord-coreean pășește pe teritoriul inamicului din sud [Sursa 1].

Întâlnirea istorică dintre președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a avut loc în Casa Păcii (în engleză, Peace House), o clădire construită special pentru conferințe și întâlniri bilaterale, situată în partea sud-coreeană a satului de graniță Panmunjom [Sursa 1].

În dimineața zilei cu pricina, liderul Coreei de Nord a ieșit dintr-o clădire administrativă din satul anterior menționat și s-a îndreptat către președintele statului vecin care îl aștepta pe un prag special de ciment menit a marca zona de graniță ce separă Panmunjom-ul în două părți. Cei doi lideri și-au zâmbit reciproc și și-au strâns mâinile ca în timpul oricărei întâlniri oficiale de la nivel internațional.

Apoi Kim Jong-un a pășit pe teritoriul statului vecin. În semn de recunoștință, liderul comunist l-a invitat pe Moon Jae-in să pășească, la rândul lui, pe teritoriul nord-coreean [informează The New York Times, Sursa 1]. În urma acestui act simbolic, cei doi lideri s-au întors, ținându-se de mână, înapoi în Coreea de Sud pentru a face o plimbare pe covorul roșu și a admira garda de onoare, parte a armatei țării gazdă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Moon Jae-in, Yoon Young-chan, a confirmat faptul că Kim Jong-un a declarat, în timpul întâlnirii private din Casa Păcii, că a „venit pentru a pune capăt confruntării dintre cele două state” [în engleză, “I came here to put an end to the history of confrontation,” Sursa 1]. Conform The New York Times, președintele Coreei de Sud dorește ca întâlniri similare să mai aibă loc, iar Kim Jong-un a fost de acord, chiar afirmând că ar vizita Blue House (clădirea prezidențială din Coreea de Sud) dacă va fi invitat de către omologul său.

In extenso, summit-ul coreean a avut ca principal obiectiv conturarea unei noi ere de prosperitate și pace în Peninsula Coreea [Sursa 5]. Ambii lideri - la momentul respectiv - încercau să transmită un mesaj al unității și cooperării, însă trebuie să fim conștienți de faptul că întâlnirea în cauză a fost generată de puseul de bunăvoință a lui Kim Jong-un. Cu alte cuvinte, un dictator nu devine dintr-o dată comunicativ și dornic să încheie pace cu cel mai mare dușman fără a avea interese ascunse. Liderul suprem al Coreei de Nord nu dorea să faciliteze distrugerea armamentului său nuclear (singurul „as din mânecă” care îl ajută să rămână la putere), ci pur și simplu căuta un loc la „masa superputerilor”. Deschiderea către „scena internațională” a lui Kim Jong-un a avut ca scop obținerea unui semnificativ capital politic atât la nivel autohton, cât și la nivel mondial.

Pentru câteva luni dictatorul inaccesibil al Coreei de Nord a devenit un superstar care ajuta la cristalizarea păcii mondiale.

Să nu ne amăgim cu ideea că acțiunile lui Kim Jong-un au fost impulsionate de o schimbare subită de mentalitate. Supraviețuirea lui Kim este fundamnetată pe adeziunea sa față de principiile unui regim dictatorial. In concreto, sugerez că toate demersurile liderului Coreei de Nord au fost atent planificate încă de la finalul anului 2017 încât acesta să profite la maximum.

Kim Jong-un a urmărit tot timpul să: (1) demonstreze că deține abilitatea de a negocia și obține compromisuri de la adversarii capitaliști, (2) arate cât de puternic este statul său la nivel internațional, întrucât la cel mai mic semn de redresare politică Vestul se mobilizează în întâmpinarea Coreei de Nord, (3) primească laude de la liderii statelor din Occident, (4) genereze modificări majore în dinamica relațiilor internaționale și (5) obțină material care să alimenteze aparatul autohton de propagandă în așa măsură încât să poată continua să conducă liniștit țara.

Dacă analizăm evenimentele generate de summit-ul coreean (implicit de evenimentele care au condus la această întâlnire oficială) observăm că liderul suprem al Coreei de Nord a reușit să atingă mare parte dintre obiectivele menționate anterior.

Trebuie să avem în vedere că înainte de data de 27 aprilie, Kim Jong-un a călătorit într-un tren blindat până în China pentru a se întâlni cu Xi Jinping, președintele Chinei. Acest eveniment simbolizează atât rolul din ce în ce mai evident pe care China îl joacă la nivel internațional, dar și gradul de dependență al statului coreean față de vecinul său mult mai dezvoltat. Pentru Kim discuția cu liderul chinez a însemnat nu numai începutul revitalizării relației (predicția noastră este că liderul suprem a oferit garanții că statul său va urma o linie strategică favorabilă Chinei) cu statul care asigură supraviețuirea Coreei de Nord prin schimburi comerciale, ci și un semnal de alarmă pe care acesta îl trimite S.U.A., reamintindu-i superputerii în cauză că nu poate pleca la drum pentru a asigura un tratat de pace fără ajutorul chinezilor. Drept dovadă, în perioada 7-8 mai a. c. Kim a mai făcut o vizită președintelui chinez în orașul Dalian de această dată, chiar înainte de a doua vizită a lui Pompeo (menită a pregăti summit-ul cu Trump) de pe data de 9-10 mai.

Pe data de 9 mai Coreea de Nord a fost de acord să elibereze trei prizonieri americani - Kim Dong-chul, Tony Kim și Kim Hak-song, [Sursa 16] - de origine coreeană, ce erau încarcerați de regimul lui Kim Jong-un pe baza unor acuzații de spionaj.

În perioada 31 martie - 1 aprilie, actualul Secretar de Stat al S.U.A. (pe atunci directorul CIA), Mike Pompeo, a mers să discute cu liderul Coreei de Nord tocmai la Phenian [Sursa 3]. Această întrevedere a reprezentat o altă dovadă a importanței și influenței lui Kim Jong-un.

Principalul efect al summit-ului dintre cele două țări situate în Peninsula Coreea a fost alt summit, de data acesta care avea să găzduiască întâlnirea dintre liderul suprem Kim Jong-un și președintele S.U.A., Donald Trump. Întâlnirea a avut loc pe data de 12 iunie în Singapore. Înainte de a discuta despre noutățile aduse de evenimentul din Singapore, dorim să subliniem câteva alte elemente care l-au favorizat pe Kim Jong-un.

Cu extrem de puțină experiență în ceea ce privesc negocierile la nivel înalt sau elementele diplomatice de bază, actualul președinte al S.U.A. l-a complimentat pe liderul suprem al Coreei de Nord, numindu-l un „om foarte onorabil” [Sursa 4]. Ce altceva poate să fie mai important decât acel moment când reușești să-ți convingi inamicul să te laude? Nimic sau aproape nimic - poate doar să îl păcălești că i-ai dat ceea ce a vrut, când de fapt tu nu ai făcut mari compromisuri. Mulți experți sunt de părere că tocmai asta s-a întâmplat în urma summit-ului din Singapore, întrucât statul condus de Kim Jong-un nu a oprit productia de arme nucleare, ci, din contră, au intensificat demersurile în acest sens. [Sursa 7, Sursa 8 și Sursa 9].

Concomitent, Kim Jong-un a reușit să-l convingă pe liderul american că a avut succes în proiectul său de denuclearizare a peninsulei. Donald Trump a și postat despre așa-zisul său succes pe rețelele de socializare (în engleză, “There is no longer a Nuclear Threat from North Korea”). Nu numai că liderul Coreei de Nord a reușit să-l păcălească pe Trump, dar are și dovada după ce americanul s-a lădudat cu acordul semnat la Singapore [Sursa 10]. Totodată, coreenii au obținut încă o confirmare din partea președintelui american, mult mai importantă decât orice altă evaluare la adresa liderului suprem: Donald Trump a declarat că Coreea de Nord deține „arme nucleare foarte puternice” [Sursa 10].

Un alt element de mare impact la nivel internațional a fost declarația președintelui Coreei de Sud conform căreia, pentru contribuția sa la discuțiile despre eventuala denuclearizare a peninsulei, președintele Trump ar merita un Premiu Nobel de Pace [Sursa 11]. Phenianul a reacționat cu celeritate și a atenționat că de fapt decizia lui Kim Jong-un de a discuta despre distrugerea arsenalului nuclear al țării sale nu este rezultatul demersurilor lui Trump. In concreto, liderul suprem dă semnale că ar putea juca un rol magistral și în cazul nominalizării președintelui american la prestigiosul premiu. Desigur că acest lucru nu se va întâmpla, dar imaginea generată în mentalul colectiv de un astfel de eveniment prezentat non-stop în mass-media conturează o imagine de om politic extrem de influent pentru dictatorul coreean.

Imediat după cea de-a doua vizită în China a lui Kim Jong-un și, implicit, după cea de-a doua vizită a Secretarului de Stat în Coreea de Nord, liderul suprem a amenințat de două ori - pe 15 și 16 mai (Sursa 13 și Sursa 14) - că va opri orice negociere dacă exercițiile militare comune dintre S.U.A. și Coreea de Sud vor continua. Drept urmare a acestor amenințări, S.U.A. a decis modificarea traseului tradițional a cel puțin două bombardiere nucleare B-52 (care erau programate să traverseze Peninsula Coreeană) - Sursa 15. Cu alte cuvinte, liderul Coreei de Nord a reușit să forțeze principala superputere a lumii să ia o decizie în conformitate cu cerințele sale. Aceasta a fost o mare reușită pentru Kim Jong-un.

În perioada 22-24 mai jurnaliști străini au fost invitați să asiste la distrugerea zonei de testare a armelor nucleare intitulată Punggye-ri [Sursa 12]. Tot pe data de 24 mai, Donald Trump alege să anuleze summit-ul plănuit din cauza declarațiilor belicoase ale Coreei de Nord [Sursa 17]. Cu toate acestea, întâlnirea va avea loc pe 12 iunie, anularea fiind doar un tertip pentru a semnala părții coreene că astfel de declarații nu sperie S.U.A.

După ce, la începutul lunii mai, Kim a pierdut trei „piese” importante din angrenajul negocierilor sale cu S.U.A., aceasta a convins administrația Trump să contureze o declarație comună la Singapore care avantajează Coreea de Nord. Chiar dacă declarația vorbește de denuclearizarea peninsulei, nu se stabilește cu exactitate cum se va întâmpla acest lucru, iar, în prezent, rapoarte de încredere sugerează că Kim Jong-un nu respectă promisiunile făcute. Cu toate acestea, declarația de la Singapore a reprezentat încetarea de facto a exercițiilor militare comune dintre S.U.A. și Coreea de Sud [Sursa 18]. Acest compromis reprezintă un alt mare câștig al lui Kim Jong-un.

Dacă mulți considerau că Kim Jong-un dorește să scrie istorie, Echipa Dialectica opinează că tocmai am asistat la modul în care liderul suprem a repetat istoria.

Bibliografie:

Sursa 1 The New York Times, Korea Talks Begin as Kim Jong-un Crosses to South’s Side of DMZ, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/04/26/world/asia/korea-kim-moon-summit.html, [Accesat la 14.05.2018]

Sursa 2

CNN, What's bringing Kim Jong Un to the table, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/videos/world/2018/04/17/north-korea-kim-jong-un-diplomacy-mkd-lon-orig.cnn/video/playlists/north-korea-tensions/, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 3

CNN, What happened, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/interactive/2018/06/asia/trump-kim-summit-2018-timeline-intl/, [Accesat la 07.07.2018]

Sursa 4

Bloomberg, Trump Praises North Korea’s Kim as ‘Very Honorable’, [Online] Disponibil la: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-24/trump-praises-north-korea-s-kim-as-very-honorable-in-dealings, [Accesat la 07.07.2018]

Sursa 5

CNN, Full declaration of North and South Korean summit, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/04/27/asia/read-full-declaration-north-south-korea/index.html?sr=fbCNN042718read-full-declaration-north-south-korea1119AMVODtop, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 6

The New York Times, North and South Korea Set Bold Goals: A Final Peace and No Nuclear Arms, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/04/27/world/asia/north-korea-south-kim-jong-un.html?smid=fb-share, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 7

The Guardian, Trump: 'possible' North Korea nuclear deal may not 'work out', [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/jul/01/trump-north-korea-nuclear-deal-may-not-work-out, [Accesat la 07.06.2018]

Sursa 8

NBC News, North Korea has increased nuclear production at secret sites, say U.S. officials, [Online] Disponibil la: https://www.nbcnews.com/news/north-korea/north-korea-has-increased-nuclear-production-secret-sites-say-u-n887926, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 9

The Washington Post, North Korea working to conceal key aspects of its nuclear program, U.S. officials say, [Online] Disponibil la: https://www.washingtonpost.com/world/national-security/north-korea-working-to-conceal-key-aspects-of-its-nuclear-program-us-officials-say/2018/06/30/deba64fa-7c82-11e8-93cc-6d3beccdd7a3_story.html?utm_term=.d52a4201a19c, [Accesat la 07.06.2018]

Sursa 10

The Atlantic, Donald Trump Actually Seems to Believe He Denuclearized North Korea, [Online] Disponibil la: https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/06/donald-trump-actually-seems-to-believe-he-denuclearized-north-korea/562715/, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 11

Reuters, North Korea says denuclearization pledge not result of U.S.-led sanctions, [Online] Disponibil la: https://www.reuters.com/article/us-northkorea-southkorea/north-korea-says-denuclearization-pledge-not-result-of-u-s-led-sanctions-idUSKBN1I703M, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 12

The Guardian, North Korea invites world to watch closure of nuclear test site, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/may/12/north-korea-invites-us-media-to-watch-closure-of-nuclear-test-site, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 13

BBC, N Korea cancels talks with South Korea and warns US, [Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/world-asia-44133308, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 14

The Guardian, North Korea threatens to cancel Trump summit over nuclear demands, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/may/15/north-korea-talks-cancelled-trump-summit-latest, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 15

CNN, US B-52 bombers changed flight plan after North Korea [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/05/18/politics/us-b-52-route-change-north-korea/index.html, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 16

The New York Times, North Korea Frees American Prisoners, Lifting Hurdle to Nuclear Talks, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/05/09/world/asia/north-korea-americans-detainees-released.html, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 17

The Guardian, Donald Trump cancels North Korea nuclear summit, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/24/trump-cancels-north-korea-nuclear-summit, [Accesat la 08.06.2018]

Sursa 18

CNN, US suspends military exercises with South Korea after Singapore summit, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/06/22/asia/us-south-korea-exercises-suspended-intl/index.html, [Accesat la 08.06.2018]

#TribunaInternationala #Stiri #Cunoastere #Politica #Special

8 afișare0 comentariu