• Aurelian D. Mohan

Brașov: RATBV cumpără 105 autobuze noi

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: https://www.industriaitalianaautobus.com

RATBV S.A., cu sprijinul Primăriei Braşov, dorește să achiziționeze 105 autobuze de tip diesel, cu standardul EURO 6. Achiziția se va realiza cu ajutorul unui împrumut de aproape 25 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)[Sursă].

Conform platformei Transilvania 365 aflăm că „la această licitaţie s-au prezentat patru oferte, iar în urma evaluărilor efectuate s-a constatat că oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico – economic este cea referitoare la autobuzele Menarinibus (Italia), model Citymood” [Sursă].

Aceeași sursă ne informează că „toate componentele principale (motor, cutie viteze, punţi, frâne, direcţie, suspensie etc.) sunt fabricate de întreprinderi de profil din Uniunea Europeană: motorul autobuzelor Menarinibus Citymood este de concepţie şi producţie italiană, iar cutia de viteze şi punţile sunt furnizate de producătorul german ZF. De menţionat faptul că autobuzele vor fi asamblate în Turcia, de către firma Karsan. Autobuze Menarinibus Citymood au mai fost furnizate şi se află în exploatare în mai multe oraşe importante din Italia, precum Genova, Bologna, Trieste, Modena etc.” [Sursă].

Alte informații despre acest demers vin tot de la platforma Transilvania 365: „În acest moment s-a parcurs etapa de evaluare a ofertelor şi s-a stabilit care este cea mai avantajoasă, urmând ca în perioada următoare să se parcurgă etapele referitoare la eventualele contestaţii şi, ulterior, semnarea şi punerea în executare a contractului.”

Echipa Dialectica opinează că demersul este unul salutar dezvoltării orașului Brașov, însă o mare problemă apare odată cu această achiziție - Primăria refuză să introducă autobuze electrice care să faciliteze scăderea emisiilor de CO2 la nivel urban. Ne așteptam ca parcul auto al RATBV S.A. să fie dotat cu cel puțin 10 astfel de autobuze moderne, însă se pare că autoritățile locale refuză să construiască un oraș eco. Spre deosebire de Brașov, Clujul are deja 11 autobuze full electrice care se află în circulație.

Bibliografie:​

Sursă

Transilvania 365, Brașovenii vor circula cu autobuze italiene ”Menarinibus Citymood”, [Online] Disponibil la: http://transilvania365.ro/brasovenii-vor-circula-cu-autobuze-italiene-menarinibus-citymood-foto/[Accesat la 08.07.2018]

#Brașov #General #Romania

52 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier