• Aurelian D. Mohan

Brașov: Paradisul îngropat în gunoaie (Foto + Video)

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Poze de la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizate pe data de 29 iunie 2018.

Mereu când sunt întrebat care este cel mai frumos oraș pe care l-am văzut în călătoriile mele răspund, fără să stau pe gânduri, că acesta este Brașovul. Desigur, mulți mă acuză de subiectivism întrucât am copilărit și studiat acolo (grădiniță, școală primară, școală generală și liceu), iar vizitele mele frecvente din timpul facultății m-au ajutat să nu uit că este casa mea; cu toate acestea, nimeni nu poate contesta faptul că Brașovul este un oraș frumos, posibil unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Este imposibil să nu fii uimit de peisajele montane care încep tocmai din inima Brașovului (Rezervația naturală Tâmpa), de străzile presărate cu monumente sau clădiri medievale, de arhitectura unică și de atmosfera plăcută care învăluie orașul mai ales pe timpul verii sau cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Mereu mi-a plăcut să caracterizez Brașovul drept un „paradis.” Însă, odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că această reprezentare era generată de plimbările dese doar pe marile artere ale orașului. Imaginea personală despre Brașov s-a schimbat imediat cum am străbătut la picior străzile amplasate perpendicular pe bulevardele principale (Saturn, Valea Cetății, Iuliu Maniu, Griviței).

Dacă prima facie orașul pare curat - pentru că Primăria Brașov se asigură că bulevardele sunt oarecum lipsite de gunoi - situația este diferită la o analiză mai atentă.

Brașovul se confruntă cu o ADEVĂRATĂ PROBLEMĂ A COLECTĂRII GUNOIULUI. Mulți români consideră Brașovul un „paradis turistic”, pe când acesta este, de fapt, paradisul oamenilor străzii ce proliferează lângă munții de gunoaie prezenți în fiecare cartier brașovean. Să nu uităm că tot în aceste zone își fac veacul și câinii comunitari, fiind atrași de gunoiul răvășit și aruncat la întâmplare.

Poză de la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizată pe data de 21 iunie 2018. Platforma de gunoi se află la 20 m distanță de un parc în care zilnic se joacă zeci de copii.

De foarte multe ori, platformele de colectare a gunoiului se află în proximitatea unor parcuri (locuri de joacă pentru copii). Este inadmisibil să lași o sursă de microbi și boli să se „dezvolte” doar la câțiva pași de locul unde se jocă zilnic zeci sau sute de copii. Nici nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla dacă un copil - în câteva zeci de secunde în care nu este supravegheat - intră în contact cu gunoiul împrăștiat sau cu câinii comunitari atrași de acesta.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizate pe data de 30 aprilie 2018. Platforma de gunoi se află la 20 m distanță de un parc în care zilnic se joacă zeci de copii. Situația este recurentă; platforma de gunoi a fost monitorizată mai multe luni la rând, iar problema nu a fost rezolvată.

Este inadmisibil ca un oraș european cu pretenții economice și turistice similare cu cele ale Brașovului să fie literalmente îngropat în gunoaie. Problema este complexă și nu se limitează la cartierul Răcădău. Identificăm acumulări de gunoi asemănătoare în toate cartierele brașovene. In extenso, vorbim aici de mai mulți „actori” implicați: Primăria Brașov, locatarii din zonă, firma de salubritate. Toți împart vina pentru situația prezentată în imaginile atașate articolului; totuși, Primăria și firma de salubritate sunt cele care poartă mare parte din vină, ele fiind responsabile direct cu politicile de colectare a deșeurilor.

Printre cauzele problemei se numără: nerespectarea contractelor de salubritate (cum mi-au semnalat locatarii de pe Străzile Carpenului și Hermann Oberth cu care am vorbit despre problema colectării gunoiului) - mașinile de gunoi nu vin la timp, iar numărul colectărilor săptămânale este mult mai mic în raport cu necesitatea de colectare, plaformele de gunoi nu sunt reparate sau îngrijite etc. - clauzele contractuale nu sunt actualizate pentru a reflecta „situația din teren”, accesul la platformele de gunoi (în ciuda designului inițial cu poartă din sărmă, închisă cu lăcățel) este facil pentru oamenii străzii, primăria nu a pus la dispoziția brașovenilor platforme sau programe de colectare a deșeurilor de mari dimensiuni (mobilă, aparatură electrocasnică etc.), nu există programe de responsabilizare și educare a cetățenilor în ceea ce privește colectarea civilizată a gunoiului, nu există programe ample de colectare selectivă a gunoiului și de reciclare, amenzile pentru aruncarea gunoiului pe spațiul public nu se aplică (organele abilitate ale statului nu își fac treaba în acest sens).

„Brașov - orașul verde” o să ajungă în curând „Brașov- orașul gunoaielor”.

Pozele sunt realizate la intersecția Străzilor Carpenului și Arțarului. Realizate pe data de 29 aprilie 2018.

In concreto, nu este vorba de cazuri izolate spațial [zonele Răcădău (Carpenului-Jepilor), Calea București, Bulevardul Saturn] și temporal, întrucât, împreună cu alți membri ai Echipei Editoriale am identificat cartiere în care problema persistă de foarte mult timp (peste 6 luni).

Pozele sunt realizate la intersecția Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și Strada Cometei. Realizate pe data de 26 iunie 2018.

Pozele sunt realizate în proximitatea Magnolia Răcădău, pe data de 26 iunie 2018.

Mai mult decât atât, problema colectării gunoiului a fost semnalată Primăriei Brașov de foarte mulți locuitori ai orașului. Am discutat personal cu locatarii blocurilor de pe strada Hermann Oberth, respectiv Strada Carpenului, și am aflat că au fost făcute numeroase sesizări (atât individuale, cât și colective prin intermediul asociațiilor de locatari) către Primăria Brașov. Plângerile locatarilor fie au fost ignorate, fie răspunsurile oficiale promiteau că problema se va rezolva cu celeritate. Promisiunile au rămas, după cum se vede, doar niște promisiuni.

Pozele sunt realizate pe Strada Hermann Oberth. Realizate pe data de 18 iunie și 7 iulie 2018.

Problema majoră este faptul că toate aceste deșeuri se află în proximitatea unor zone cu multe parcuri (zona Străzii Hermann Oberth). Spre deosebire de Răcădău, unde parcurile sunt relativ îngrijite, zonele „special amenajate” pentru recreere dintre blocurile de pe Hermann Oberth sunt pline cu deșeuri!

Video realizat într-un parc din zona Străzii Hermann Oberth pe data de 5 iulie 2018.

Poza este realizată pe Str. Cocorului. Realizată pe data de 7 iulie 2018.

Alte poze mai jos

Ironia este că munții de gunoaie tronează liniștiți chiar lângă un indicator al Consiliului local Brașov ce atenționează cu privire la sancțiunile aplicabile prin lege pentru cei care aruncă deșeurile în zone care nu sunt special amenajate pentru așa ceva.

Opinăm că acel indicator este simbolul incapacității Primăriei și Consiliului Local de a curăța și păstra curate aceste zone.

Pozele sunt proprietatea Dialectica și sunt realizate de Echipa Editorială a Dialectica. Nu este permisă utilizarea pozelor din acest articol fără permisiunea Dialectica.

#Brașov #General #Romania #Stiri

72 afișare0 comentariu