• Mohan D. Aurelian

Brașov: Primăria construiește o zonă de promenadă pe malul Timișului în zona Străzii Castanilor


Photo source: http://www.bzb.ro

Recent a fost semnat, conform NewsBv, <<contractul privind întocmirea documentaţiei tehnice „SF Reamenajare maluri canal Timiş, zonă verde şi trotuare str. Castanilor”>> Sursa 1.

Ideea prezentă în acest proiect al Primăriei Brașov - a deschiderii Canalului Timiş - a fost lansată anul trecut de către viceprimarul Laszlo Barabas [Sursa 2]. Viceprimarul a declarat pe data de 26 iunie 2017 conform Sursei 1: „Ieri am semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru reamenajarea acestei zone. Prin acest proiect încercăm să transformăm Castanilor dintr-o stradă de legătură între două artere de circulaţie importante, Iuliu Maniu şi 15 Noiembrie, într-o alee de promenadă prin reintroducerea în peisajul urban al râului Timiș și transformarea cursului de apă într-un spațiu public care să facă legătura între Filarmonica Brașov şi Aula Universității Transilvania. Această reorganizare a spaţiului public este menită să redea zona pietonilor şi să limiteze existenţa unor insule de caldură, prin înlocuirea asfaltului cu materiale permeabile, naturale, care prin natura lor nu reţin căldura. Şi, nu în ultimul rând, această stradă poate juca un rol foarte important în delimitarea clară a zonei Centrul Civic de zona Centrului Istoric, modernistă la est de strada Castanilor şi istorică la vest de această stradă. Această delimitare poate să funcționeze ca un motor pentru regenererea fronturilor de pe bulevarde și redefinirea mobilității din Centrul Istoric, cu accentul pus pe circulația pietonilor.”

Sursa 1 ne informează în legătură cu costurile proiectului Primăriei Brașov: 41.373,90 lei + TVA, iar durata contractului va fi de 3 luni.

Proiectul demarat oficial de către Primărie vizează reintroducerea râului Timiş în peisajul urban și construirea unei promenade menită a oferi brașovenilor o zonă suplimentară de recreere. Mai mult decât atât, printre obiectivele proiectului se numără și eliminarea unor porțiuni extinse de asfalt (pe care sunt construite acum locuri de parcare) ce acționează ca „insule de caldură.” Echipa Dialectica opinează că ultimul obiectiv propus nu se poate atinge prin intermediul unui astfel de proiect; in extenso, chiar dacă albedoul zonei este îmbunătățit (cu un procent nesemnificativ), la nivel de oraș modificarea nu va conta deloc. Pentru a se facilita reducerea amprentei termice a orașului Brașov trebuie să se apeleze la tehnici moderne, precum utilizarea pe scară largă (cel puțin în parcări, dacă nu și pe șosele) a asfaltului alb, care poate ajuta la ameliorarea albedoului de la nivel urban.

Conform Sursei 1 aflăm că „în momentul de față circulația auto se desfăşoară pe strada Castanilor cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens, cu lărgirea la 5 benzi pe sens în capătul dinspre Aula Universităţii Transilvania. Adiacent circulaţiei pe partea de vest există o parcare de 30 locuri. În prima fază a proiectului se dorește modificarea circulației auto astfel încât strada Castanilor să aibă 4 benzi (2 benzi pe sens) şi desfiinţarea locurilor de parcare cu plată, astfel încât să se poata realiza o zonă pietonală lângă cursul de apă.”

În extenso, proiectul Primăriei Brașov propune „dezgroparea” cursului râului Timiș pe o lungime de 165 m (cu o lățime de 3 m) și reamenajarea profilului Străzii Castanilor. Alte dificultăți tehnice apar; dintre acestea amintim: distrugerea unui spațiu verde cu o suprafață de 300 mp; strămutarea a peste 10 copaci („mutați în aliniament cu castanii existenți, asupra cărora nu se intervine” - Sursa 1); relocarea stației de măsurare a calității aerului și reintroducerea sa în sistemul de monitorizare a calității aerului; reconfigurarea iluminatului public stradal pentru a se alinia necesităților impuse de noua structură stradală.

Echipa Dialectica consideră că proiectul Primăriei Brașov va aduce îmbunătățiri în ceea ce privește opțiunile de natură turistică, însă poate genera anumite probleme legate de (1) traficul din zonă (care se desfășoară cu dificultate în timpul anului academic din cauza instituțiilor educaționale din zonă) și (2) numărul locurilor de parcare aferente zonei, care va scădea drastic.

Bibliografie:​

Sursa 1

NewsBv, Primăria Brașov dezgroapă Timișul pe strada Castanilor şi desfiinţează parcările, [Online] Disponibil la: http://newsbv.ro/2018/06/27/primaria-brasov-dezgroapa-timisul-strada-castanilor-desfiinteaza-parcarile/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 2

Bună ziua Brașov, Promenadă pe mal de apă, pe strada Castanilor?, [Online] Disponibil la: http://www.bzb.ro/stire/promenada-pe-mal-de-apa-pe-strada-castanilor-a111082 [Accesat la 30.06.2018]

#Stiri #Brașov #General #Romania

44 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier