• Marco Badea

Uniunea Europeană... la răscruce de vânturi pe tema migrației!


A fost o săptămână grea pentru oricine urmărește scena politică națională și internațională. Dacă la Bucureşti, opoziţia nu a reușit să trimită la coșul de gunoi al istoriei Guvernul Dăncilă prin moţiune de cenzură (o inițiativă moartă din fașă, fără şanse reale de a trece), la Bruxelles, în pregătirea Consiliului European care tocmai s-a încheiat ieri, se simțea o tensiune profundă pe fondul dezacordului exprimat de liderii europeni pe dosarul migrației. Fără o linie comună pe această problemă, rezultatului acestui Consiliu European, i se cânta deja prohodul, asemenea moțiunii de cenzură de la București.

Photo source:

https://www.salon.com/2015/01/30/the_fall_of_europe_why_the_european_union_is_teetering_on_the_brink_partner/

Chestiunea profundă care lovește în puterea României de a avea capacitatea de a putea expune o poziție pe marile dosare europene (ca antrenament pentru mandatul prezidențial la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor) este accentuată de faptul că decidenții politici de la București, făcând excepție Președintele României, Klaus Iohannis, rămân paradoxal indiferenţi la criza europeană, care se acutizează, pe chestiunea migranţilor; subiectul nu este nou și divizează concret UE prin incapacitatea „celor încă 28” de a identifica o minimă soluţie fertilă în faţa unei situaţii dificile.

După cum se poate observa, lucrurile s-au agravat, în ultimile luni, prin succesul partidelor populiste sau de extremă dreaptă în alegeri. Şi s-au complicat teribil, prin coaliţia Ligii Nordului (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Mişcarea 5 Stele a lui Luigi di Maio, ajunsă la guvernare în Italia. Devenit ministru de interne, Matteo Salvini şi-a multiplicat discursurile anti-imigraţie, blocând mai întâi acostarea navei umanitare Aquarius, cu imigranţi, în porturile italiene. Apoi, prin retorica belicoasă, a pus în dificultate orice dezbatere, fapt ce l-a propulsat printre cei mai detestați parteneri de dialog din sânul blocului comunitar al Uniunii Europene.

În criză de soluţii, UE a intrat, treptat, într-o perioadă de mari tensiuni, care vor dura cel puţin până la alegerile europarlamentare de anul viitor. Ceea ce m-a surprins a fost că Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a dat tonul unei confruntări care se desenează şi va dobândi amplitudine până în campania electorală pentru alegerile europene din mai 2019.

Acesta a menţionat recent „naţionalismul care renaşte pe continent” (Sursa 1) primind imediat replica lui Matteo Salvini, care pe Twitter, îl compară cu Donald Trump şi logoreea cotidiană a acestuia pe reţelele de socializare (Sursa 2).

Ministrul italian de interne a criticat cu vehemenţă ONG-urile care operează în sectorul salvării de imigranţi în Mediterană, acuzându-le de ajutor dat traficanţilor şi de faptul că vor să se substituie guvernelor (Sursa 3). Un fapt trebuie mai înainte de a fi exprimat, probat și dovedit, altfel devine doar o „pastilă” populistă.

Dar, căci aici există un mare - dar - să nu-l uităm în toată această ecuație pe prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, care încarnează rezistenţa la ordinea liberală a blocului comunitar. Nu trebuie uitat că acesta este cel care a baridacadat Ungaria, în 2015, la trecerea refugiaţilor şi migranţilor, şi, în discursul de acum câteva zile, acesta a afirmat cu fermitate „NU” la orice compromis cu alte ţări europene pe chestiunea migraţiei (Sursa 4).

În realitate este un „NU” la orice demers al lui Emmanuel Macron şi Angela Merkel. Mai mult, Viktor Orban a comparat Comisia Europeană cu Moscova, acuzând Bruxelles-ul de favorizarea marilor ţări ale Europei Occidentale. Şi-a exprimat, în schimb, încrederea în deznodomântul alegerilor europarlamentare de anul viitor (Sursa 5).

Terenul și contextul e fertil pentru ca până atunci, liniile de fractură naţionalistă să se poată îngroşa pe marginea unei asemenea viitoare realități. Astfel, trebuie să recunoaștem că UE traversează probabil cea mai grea „criză politică” din ultimii ani. Și dincolo de divergențele politice care întotdeauna apar la un asemenea nivel, o caracteristică mai importantă care colorează negativ taboul, o reprezintă faptul că liderii europeni sunt mai diferiți ca oricând și mai divizați ca oricând. De-a lungul timpului s-au încercat câteva soluţii, dar fără efectele scontate: un acord cu Turcia, în martie 2016, în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde euro pe an (doar o parte vărsată), închiderea rutelor prin Balcani, acordul cu Libia, Niger şi alte ţări africane. Mai nou, un alt vas al ONG-ului Lifeline cu 234 migranţi la bord, a acostat în Malta, şi, premierul Giuseppe Conte, a declarat că „Italia ar putea primi o parte din migranţi” (Sursa 6).

E un semn de normalizare a problemei, dar problema e departe de a-și finaliza elementele din care este compusă. Rezultatele vor apărea, dar ține de viziunea unitară a liderilor celor 28 de state europene ca acestea să fie încadrate într-o normă pozitivă și favorabilă.

Photo source:

http://www.consilium.europa.eu/ro/meetings/european-council/2018/06/28-29/

În altă oridine de idei, Consiliul European din 28-29 iunie de la Bruxelles, a fost tumultos și s-a sfârșit printr-o alternativă de avarie, cu un acord pe migrație, mult discutat și deocamdată.... numai pe hârtie (Sursa 7).

Fiindcă după 9 ore de negocieri, cei 28 de lideri ai ţărilor membre UE reuniţi în mult așteptatul summit, au căzut finalmente de acord în chestiunea migraţiei, anunțul fiind făcut de preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

Obiectivul enunţat la comun a fost: mai buna protejare a frontierelor şi concretizarea regulilor de primire a migranţilor (Sursa 8).

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a susținut nota finală a Consiliului și a făcut referiri, ieri, imediat după summit, la cooperarea europeană şi la solidaritatea care trebuie avută cu ţările de intrare a migranţilor (Sursa 9).

Punctul său de vedere vine și după o discuție cu Giuseppe Conte, prim-ministrul Italian, desfășurată cu aproape două săptămâni înainte de acest summit.

Dar să revenim la mult așteptatul acord pentru care liderii europeni au negociat la sânge. Acordul, pe care Italia, în primă fază refuzase să-l semneze, vizează crearea de centre de primire pe teritoriul european, dar şi de dispozitive de primire, în afara spaţiului UE. Liderii europeni au convenit asupra instalării unui sistem „voluntar” de centre „controlate” în Europa, cu obiectivul gestionării, la o manieră mai puţin haotică, a vaselor venite din Libia, prin apele Mediteranei. În aceste centre, potrivit acordului, se va face o selecţie între migranţi, luaţi în considerare fiind solicitanţii îndreptăţiţi de azil. Centrele, se mai arată în acord, putând fi amplasate și în spaţiul UE, de asemenea „pe bază de voluntariat” (Sursa 10). S-a discutat ore în şir pe această eschivă. Austria, de pildă, prin vocea cancelarului Sebastian Kurz a respins ideea găzduirii unui asemenea centru (Sursa 11).

Suprinzător, şi Emmanuel Macron a refuzat deschiderea unui asemenea centru în Franţa (Sursa 12).

Comisia Europeană a propus de asemenea „examinarea fără întârziere a conceptului de platformă regională de debarcare” în colaborare cu ţări care colaborează cu Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) şi Organizaţia Internaţională a ONU pentru imigranţi (OIM). În aceste condiții, dincolo de acest Acord, conceptul de platformă de debarcare a migranţilor, în afara UE, rămâne destul de vag (Sursa 13).

Liderii europeni au discutat și pe marginea ideii ca aceste centre să poată fi amplasate în Africa de Nord, fără a se cunoaşte dacă ţările din regiunea respectivă sunt de acord, fiindcă atât Marocul, cât şi Tunisia, şi-au exprimat reticenţa (Sursa 14). O altă temă de discuție a fost ranforsarea frontierelor externe prin ajutorarea financiară acordată Turciei, în principal, dar şi Africii de Nord, pentru a se evita fluxuri comparabile cu cele înregistrate în 2015.

În genere, Acordul convenit cere ţărilor membre să ia toate măsurile cuvenite spre evitarea deplasării migranţilor între ţările UE, vizate fiind mişcările secundare spre Germania, de pildă, unde dezbaterile politice au fragilizat puterea și poziția cancelarului Angela Merkel (Sursa 15). S-a mai discutat şi despre convenţia de la Dublin, care ar trebui modificată, referirea vizând partajarea echitabilă a refugiaţilor, dar concluzia nu a fost trasă. Un echilibru între responsabilitate şi solidaritate ar trebui găsit.

În orice caz, dincolo de toate, în centrul atenţiei s-a aflat premierul italian, Giuseppe Conte, care a constatat că Roma nu este singură. Ţara sa va decide ulterior dacă acceptă sau nu centre de primire. Declarația vine și pe fondul consultării cu partenerul de guvernare, Matteo Salvini, ministrul italian de interne, care a salutat acordul, precizând că aşteaptă să vadă rezultate concrete. El a anunţat oricum că porturile italiene rămân închise toată vara pentru ONG-urile umanitare, care, în opinia sa, colaborează strâns cu călăuzele (Sursa16) (Sursa 17).

De reamintit pe final că cel mai tensionat moment al summit-ului a rezultat în urma faptului că Italia a blocat joi adoptarea unei declaraţii comune, o atitudine rară, care demonstrează profunda divizare în sânul UE. Ulterior s-au angrenat toate forțele de negociere și s-a ajuns la un acord comun care a depășit acest blocaj. Dar divergențele nu s-au eludat, din contră, după părerea mea, ele s-au accentuat mai mult. La modul concret, mare lucru nu s-a reuşit a se rezolva, deşi declaraţiile s-au arătat optimiste. Dar suntem obișnuiți deja cu optimismul liderilor politici și capacitatea destul de mare a acestora de a nu pune în practică ceea ce au și semnat.

Situaţia este confuză, şi parcă niciodată Uniunea Europeană, în ultimii ani, nu a probat atâta dezarticulare.

Bibliografie:​

Sursa 1

Youtube, Emmanuel Macron répond à Matteo Salvini: la France "n'a de leçons à recevoir de personne", [Online] Disponibil la: https://www.youtube.com/watch?v=opnE2TV54s0 [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 2

Twittere, Matteo Salvini, [Online] Disponibil la: https://twitter.com/matteosalvinimi [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 3

Agerpres, Matteo Salvini: Vasele cu migranţi ale ONG-urilor pot uita de posibilitatea intrării în porturile italiene, [Online] Disponibil la: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/23/matteo-salvini-vasele-cu-migranti-ale-ong-urilor-pot-uita-de-posibilitatea-intrarii-in-porturile-italiene--132910 [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 4

Huffpost, How Hungary’s Far-Right Leader Fueled The Current Crisis In Europe, [Online] Disponibil la: https://www.huffingtonpost.com/entry/hungary-leader-crisis-europe_us_5b35282be4b08c3a8f68a177 [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 5

Express UK, Orban celebrates VICTORY over EU on migrant crisis: ‘We managed to FEND OFF Brussels’, [Online] Disponibil la: https://www.express.co.uk/news/world/981692/viktor-orban-eu-migrant-crisis-hungary-european-council-summit-immigration [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 6

Agerpres, 'Soluţie europeană' pentru nava umanitară Lifeline cu 234 de migranţi, posibilă 'debarcare în Malta' (guvernul francez), [Online] Disponibil la: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/26/solutie-europeana-pentru-nava-umanitara-lifeline-cu-234-de-migranti-posibila-debarcare-in-malta-guvernul-francez--134259 [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 7

Consiliul European, Concluziile Consiliului European, 28 iunie 2018, [Online] Disponibil la: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2018/06/29/20180628-euco-conclusions-final/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 8

Consiliul European, 'Remarks by President Donald Tusk on the European Council meetings of 28-29 June 2018, [Online] Disponibil la: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2018/06/29/remarks-by-president-donald-tusk-on-the-european-council-meeting-of-28-june-2018/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 9

Europe 1, 'RELIGION - "Pour Emmanuel Macron, la laïcité à la française est une loi de liberté, celle de croire ou de ne pas croire", [Online] Disponibil la: http://www.europe1.fr/emissions/le-portrait-de-catherine-nay/religion-pour-emmanuel-macron-la-laicite-a-la-francaise-est-une-loi-de-liberte-celle-de-croire-ou-de-ne-pas-croire-3697607 [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 10

Consiliul European, 'Concluziile Consiliului European (articolul 50), 29 iunie 2018, [Online] Disponibil la: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2018/06/29/20180629-euco-conclusions-art-50/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 11

The Guardian, 'EU leaders defend migration deal as doubts emerge, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/29/eu-leaders-defend-migration-deal-as-snag-emerges [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 12

Consiliul European, 'Arrivée et déclaration Macron (FR), [Online] Disponibil la: https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/video/arrive-et-dclaration-macron-fr-1b61c [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 13

Consiliul European, 'Donald Tusk, President of the European Council, [Online] Disponibil la: http://www.consilium.europa.eu/en/european-council/president/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 14

The Guardian, 'EU leaders hail summit victory on migration but details scant, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/29/eu-leaders-summit-migration-doubts [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 15

Consiliul European, 'Concluziile Consiliului European (articolul 50), 29 iunie 2018, [Online] Disponibil la: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2018/06/29/20180629-euco-conclusions-art-50/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 16

Politico, 'As it happened: European Council, [Online] Disponibil la: https://www.politico.eu/article/european-council-summit-live-blog-brexit-eurozone-migration/ [Accesat la 30.06.2018]

Sursa 17

Express UK, EU Summit: Leaders FINALLY reach agreement on migration after overnight ‘marathon’ talks, [Online] Disponibil la: https://www.express.co.uk/news/world/981301/eu-summit-eu28-leaders-reach-agreement-on-migration-crisis-donald-tusk-european-council [Accesat la 30.06.2018]

#Stiri #Politica #General #UniuneaEuropeana

14 afișare0 comentariu