• Mohan D. Aurelian

Opinii - Fifa World Cup 2018 - Când coloșii se clatină


Photo source: https://upload.wikimedia.org / dailystar.co.uk / nyt.com

Încă din a doua zi a Campanionatului Mondial de Fotbal, ediția 2018, am observat primele semne care prevesteau declinul „zeilor” fotbalului - acele echipe în care abundă starurile și superstarurile, id est, Argentina, Germania, Brazilia, Franța, Anglia, Uruguay. Din lista anterioară lipsește - pe bună dreptate - echipa Belgiei care spre deosebire de campioana mondială en titre (care a pierdut prima partidă cu Mexic, la un gol diferență), a câștigat cu 3-0 meciul cu echipa modestă a statului Panama.

In extenso, tandemul Brazilia - Argentina nu a impresionat, ambele echipe obținând doar un egal, cu scorul 1-1, în compania unor echipe bine pregătite, însă care nu pot fi comparate din punct de vedere al nivelului tehnic și strategic cu sud-americanii; aceste echipe au fost Elveția, respectiv Islanda. In cazul Argentinei, rezultatul era previzibil întrucât echipa lui Messi s-a chinuit să obțină calificarea la turneul final; drept urmare, o confruntare cu echipa Islandei - motivată să demonstreze că succesul de la Campionatul European nu a fost doar un capriciu al sorții - se prefigura a fi dificilă.

În schimb, primul meci al Braziliei la Campionatul Mondial, ediția 2018, a generat numeroase predicții despre o posibilă victorie „la scor” a sud-americanilor (cum ar spune comentatorii sportivi afiliați PRO-TV, o victorie în „ritmuri de samba”). Cu alte cuvinte, Elveția - chiar dacă în topul Fifa se clasează pe locul 6 (la data redactării acestui articol, Sursa 1) - nu era văzută de specialiști drept o echipă capabilă a pune probleme formației lui Tite. Cu toate acestea, brazilienii au pierdut două puncte în primul meci, întrucât nu au reușit să dea mai mult de un gol (Min. 20 prin Philippe Coutinho). Mari speranțe erau puse în al doilea meci, cel cu Costa Rica.

Indiciile care sugerau că marile echipe vor avea un turneu final dificil au început să se acumuleze.

Franța - una dintre cele mai puternice naționale de la acest turneu final - a avut și ea un început modest: în meciul cu Australia abia a reușit să câștige după ce Antoine Griezmann a marcat din penalty, iar mingea lui Pogba a fost deviată norocos în poartă (scor final Franța - Australia: 2-1).

O altă partidă în care favoriții au întâmpinat dificultăți a fost cea dintre Uruguay și Egipt: golul victoriei a fost înscris în minutul 89 de Jose Gimenez. Sud-americani nu s-au ridicat la înâlțimea așteptărilor, fiind prima partidă în care se anunța faptul că actualii coloși se vor clătina serios în fața unor jucători mai puțin cunoscuți, însă cu mai multă dăruire.

Semi-zeii fotbalului - Columbia și Polonia - nu s-au limitat doar la egaluri sau la surprize de mică intensitate: au pierdut primul meci cu Japonia, respectiv cu Senegal, cu scorul de 2-1. Pentru Polonia, această confruntare cu Senegalul a însemnat începutul unui Campionat Mondial dezastruos; polonezii au fost învinși și în al doilea meci cu Columbia cu un scor de neprezentare. Echipa lui Lewandowski este pregătită să se întoarcă acasă.

Să nu uităm de Spania și Portugalia. Cele două - deoarece au trebuit să joace împreună primul meci al Grupei B - au început bine Campionatul Mondial, remizând cu scorul de 3-3. Această partidă a fost cea mai intens disputată, Potugalia conducând de două ori. Cu trecerea timpului, situația s-a schimbat radical, echipa lui F. Santos fiind egalată, iar apoi aflându-se în dezavantaj timp de 30 de minute (din min. 58, până în min 88), până când Cristiano Ronaldo a înscris al treilea său gol din această partidă. Atât Spania, cât și Portugalia păreau într-o formă de invidiat.

Cu toate acestea, al doilea meci al Portugaliei, cu echipa Marocului, s-a desfășurat sub alte coordonate, golului lui CR7 din minutul 4 fiind singurul de pe tabelă. Cu același scor au câștigat Spania (a învins Iranul), Uruguay-ul (a învins Arabia Saudită) și Franța (a învins Peru) în cel de-al doilea meci la turneul final. Judecând după adversarii din etapa nr. 2, putem opina fără menajamente că cele trei echipe anterior menționate sunt lipsite de imaginație în ceea ce privește fazele de atac, nu reușesc să desfacă defensivele bine organizate și compacte, au o tranziție apărare-atac deficitară, sunt rigide în compartimentul median și antrenorii sunt limitați la o singură formulă tactică (sau la cel mult două).

Argentina - în al doilea meci - a întâlnit puternica echipă a Croației. Scorul, de 3-0, era previzibil, întrucât formația lui Messi, Aguero, Di Maria, Higuain sau Dybala nu avea nicio șansă în fața europenilor atâta timp cât antrenorul J. Sampaoli se încăpățâna să joace într-o formulă tactică cu trei fundași. Nici rivala sud-americană, Brazilia, nu s-a descurcat prea bine în al doilea meci, cu Costa Rica. Toată lumea era pregătită să ierte prestația modestă a brazilienilor din primul meci - punând-o pe seama letargiei și temii de necunoscut specifice fiecărui început de turneu final - dacă grupul cristalizat în jurul lui Neymar ar fi reușit să dea o lecție de fotbal celor din Costa Rica. Nu asta s-a întâmplat: jocul a fost anost, cel puțin în primele 90 de minute; doar cele 7 minute de prelungiri au salvat sud-americanii de la o mare rușine și le-a asigurat primul loc în grupă. Meciul s-a terminat 2-0 pentru galben-albaștrii, golurile fiind marcate în min. 91, respectiv 97, de Philippe Coutinho și Neymar.

Analiză intermediară: la fel ca în cazul Argentinei, antrenorul Braziliei, Tite, se încăpățâna să îl țină în teren pe Willian, un jucător care a greșit multe pase și a pierdut numeroase dueluri fizice încă din meciul cu Elveția. Intrarea lui Douglas Costa a schimbat echipa sud-americană: acesta își depășea adversarii prin driblinguri frumoase, pasele erau precise, centrările la fel, iar capacitatea sa de a străpunge apărarea adversă uimea spectatorii și a facilitat unul dintre cele două goluri. Surpriză: în meciul cu Serbia, Costa a fost din nou rezervă, iar Brazilia a revenit la jocul anost. Pe alocuri, Brazilia a fost dominată de sârbi, însă a reușit să câștige cu 2-0, terminând grupa pe primul loc.

Belgia și Anglia - jucând în compania unor echipe care se bucurau de calificarea la mondiale și nu aveau pretenția că acumuleze prea multe puncte - au învins cu 5-2 și 6-1 pe Tunisia, respectiv pe Panama. Cele două echipe au nevoie de un „test” cu echipe mai puternice pentru a ne da seama cum ar putea juca în următoarele etape.

Mexicul a învins la limită Coreea de Sud, iar Germania - încă afectată de înfrângerea din prima etapă - abia a reușit să învingă Suedia, cu un gol în minutul 95. În acel moment, Germania încă mai spera la o calificare în faza următoare a turneului. Acest vis a fost spulberat însă în meciul cu Coreea de Sud. Actuala campioană mondială a pierdut la două goluri diferență (2-0) și a fost eliminată din faza grupelor. Mulți experți spun că eșecul cu Mexic și cel cu Coreea de Sud, implicit, pierderea calificării echivalează cu rușinea generată tocmai de nemți Braziliei în urmă cu patru ani.

În ultimul meci al grupelor, Portugalia a reușit să obțină doar un egal cu Iranul (1-1), iar Spania tot doar un egal cu Marocul (2-2). Franța nu a ieșit din tipar: a făcut egal cu Danemarca (0-0). Din nou cloșii se clatină (desigur cei care au mai rămas în joc). Spre deosebire de europeni, Uruguay-ul învinge reprezentanta Rusiei cu scorul de 3-0, iar Argentina se califică „pe ultima sută de metri”, cu mari emoții, și cu ajutorul unui fundaș (M. Rojo, min. 86) în urma victoriei cu Nigeria (2-1).

În concluzie, echipele „mici” pot să țină piept coloșilor fotbalului dacă au o apărare disciplinată, un contraatac bun, jucători motivați să genereze surprize (și încă câte suprize prevedem) și un antrenor capabil să fie flexibil în gândirea tactică.

#Stiri #General #Cunoastere #Opinii

9 afișare
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier