• Marco Badea

Tribuna internațională - Furtuna cu nori negri care planează deasupra unității Europene


Nu de puține ori am reiterat faptul că Europa se află, cum ar spune faimoasa scriitoare engleză, Emily Brontë: „la răscruce de vânturi.”

Ei bine, astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne pregătim de condiții meteorologice nefavorabile stării de echilibru în blocul comunitar al U.E. la nivel geopolitic.

Photo source:

https://www.theguardian.com/commentisfree/europe-crackdown-africa-immigration-vulnerable-refugees

În așteptarea Consiliului European din 28-29 iunie 2018, se joacă tare în marile cancelarii europene și pare-mi-se (sper să mă înșel) că am intrat în cea mai clară zodie a dezacordului politic în rândul membrilor blocului comunitar, de când acesta există.

Dosarul "IMIGRAȚIEI" este foarte sensibil și fără a fi tratat cu precizie chirurgicală și judecat în particular pentru fiecare chestiune de fond, există riscul ca acesta să degaje o avalanșă de furtuni de oridin politico-social. În sens clar, imigrația este mărul discordiei în U.E.!

După cum se știe deja, săptămâna trecută, premierul italian, Giuseppe Conte, s-a întâlnit, la Paris, cu președintele francez, Emmanuel Macron, surmontând împreună tensiunile diplomatice dintre cele două țări, pe seama crizei imigranților, care pune în pericol unitatea UE.

Povestea este cunoscută și a fost discutată în mai multe rânduri: actuala coaliție de guvernare din Italia (Liga și Mișcarea Cinci Stele) a stârnit sensibilitatea națională a italiaenilor, câștigând astfel alegerile legislative pe un program covârșitor anti-imigrație.

Săptămâna trecută, 629 de imigranți, în majoritate de origine africană, dar și din Afganistan, Pakistan și Bangladeș, blocați la bordul Aquarius, în apele Mediteranei, nu au fost primiți pe țărmul Italiei. În cele din urmă, vasul a primit drept de acostare la Valencia, în Spania și scandalul s-a dezlănțuit.

Luând în considerare toate aceste aspecte, relația dintre Paris și Roma era deja tensionată, pe fondul presiunii imigranților. Cu această ocazie, voit pe direcție italiană, doar s-a degradat.

Oricum, Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, liderul extremei drepte, refuză ca Italia să devină „o tabără a refugiaților” (Sursa 1).

Photo source: tra-macron-e-conte-e-tregua-sui-migranti-con-salvini-un-po-meno

Totuși, cel mai important aspect îl conferă faptul că această criză survine cu puțin înaintea Consiliului European din 28-29 iunie 2018, crucial, după cum spun cei mai de notorietate experți.

Se așteptă ca la acest summit, liderii Consiliului Europeană să acroșeze, în particular, chestiunea imigranților.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat deja pentru www.firstpost.com că cele două zile de discuții la sfărșitul acestei luni, între liderii europeni, are să fie testul decisiv pentru viitorul Europei (Sursa 2).

Darca să revin la întlnirea dintre liderul italian și cel francez, este de mențonat faptul că cele două guverne conduse de Emmanuel Macron și Giuseppe Conte au convenit să discute împreună „noi inițiative necesare”, confirmând inclusiv dejunul de după conferința de presă conjugată (Sursa 3).

Interesantă în context este o declarație a ministrului spaniol de externe, socialistul de la formațiunea politică spaniolă -PSOE-, Josep Borrell, în funcție de aproape două săptămâni, după căderea guvernului condus de Mariano Rajoy, făcută pentru „The Guardian”, ”La Stampa” și ”Suddeutsche Zeitung”, pe chestiunea primii în Spania, la Valencia, a imigranților blocați la bordul Aquarius (Sursa 4).

„Problema imigrației nu este una italiană sau greacă – astăzi – și nu poate fi una spaniolă – mâine sau poimâine. Dacă Europa are o frontieră externă comună, Italia nu poate fi lăsată singură și noi să privim alături”.

Tot Josep Borrell a mai spus că Europa face o „politică austriacă” în chestiunea imigrației, trăgând semnalele luminoase în defavoarea ideii care deja circula în spațiul public și de specialitate european, cu privire la faptul că italianul Matteo Salvini, austriacul Sebastian Kurz și germanul Horst Seehofer, ministru de Interne, formează noul pol al imigrației, după cel care reunește grupul de la Vișegrad format din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia (Sursa 5 ).

Lucrurile s-au complicat teribil iar soluții ideale nu se întrevăd. Emmanuel Macron estimează că a sosit ora acțiunii colective, Europa având nevoie de soluții, nu de o ceartă între parteneri. O idee destul de coerentă în opinia mea, dar foarre greu de aplicat (Sursa 6).

În tot acest timp, în Germania, Angela Merkel se clatină.

Photo source: https://www.h24info.ma/monde/video-allemagne-merkel-reelue-chanceliere/

Zilele trecute la Munchen, reuniunea liderilor partidului conservator bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) s-a soldat cu o decizie neobişnuită: un ultimatum de 2 săptămâni pentru cancelarul în funcție la cel de-al patrulea mandat, Angela Merkel, răgaz de timp pentru a negocia o soluţie europeană pe chestiunea imigraţiei (Sursa 7 ).

Angela Merkel ar fi acceptat acest interval de timp, care corespunde cu ţinerea summitului european din 28-29 iunie 2018 despre care vă vorbeam la început. Bavarezii de la CSU – aripa puternică CDU, care se pregătesc cu asiduitate pentru alegerile regionale din landul Bavariei, din luna octombrie, acuză toleranţa cancelarului şi partidului democrat-creştin (CDU) cu care sunt aliaţi vechi, încă din perioada de după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, respectiv 1949 (Sursa 8).

Lucrurile s-au complicat teribil în ultima vreme culminând cu situația prin care conducerea CSU este asigurată în acest moment de Horst Seehofer, ministrul federal de Interne. Totul a culminat din pricina următorului aspect: Primirea a peste un milion de solictanţi de azil, în perioada 2015-2016, a provocat o iritare politică persistentă. Criza imigraţiei a generat la rândul său şi o ranforsare a extremei drepte peste tot în Europa, vizibilă de-a dreptul în Italia şi Austria, ţări în care a intrat și la guvernare. Dar, şi în Germania, AfD a avut un succes neaşteptat la ultimele alegeri legislative şi în continuare formaţiunea de extremă dreaptă stă bine în sondaje iar luările de poziție, mai ales pe dosarul -IMIGRAȚIEI - au favorizat capitalul de imagine publică pozitivă.

Interesantă este propunerea pe care se presupune că o va prezenta în 28 iunie, Roma, o propunere care susține crearea de centre de asistenţă, sub egida UE, în Africa. Propunerea este cu atât mai interesntă cu cât vine după ce Executivul italian a închis porturile italiene navelor ONG-iste umanitare (Sursa 9).

În altă ordine de idei, popularitatea cancelarului Merkel în Germania este în scădere, o atestă mai toate sondajele, în timp ce extrema dreaptă progresează. Cazurile izolate de abatere de la lege, ce au ca protagonişti solicitanţi de azil, sunt pe larg dezbătute în media.

În tot acest timp, Horst Seehofer, ministrul federal de Interne, solicită întărirea frontierelor prin decret (Sursa 10). Există şi părerea că situaţia este gravă, dar nu fără ieşire. Oricum, în acest context sensibil, problema frontierelor UE este pusă cu maximă acuitate.

După cum am spus, Consiliul European din 28-29 iunie 2018 este crucial iar dezbaterile pe tema imigrației pot provoca o fractură teribilă în Uniunea Europeană.

Deja, în surdină, se vorbește de un posibil retur la barierele naționale... ceea ce ar ânsemna un regres al construcției de libere frontiere la care s-a lucrat atât de mult timp.

Pe final ,măsura absurdului vine din partea liderilor grupului de la Vișegrad, care propun crearea de centre de triere, pe coastele africane (Sursa 11). O masură care indică gradul de xenofobie tot mai ridicat în rândul europenilor. Indiferent de care va fi deznodământul, în genere, nori negri planează deasupra unității de monolit a Europei. Să vă pregătiți umbrela și să vă căutați adăpost, vine furtuna !!!

Bibliografie:​

Sursa 1

Express, Salvini to LOCKDOWN Italy's coasts in latest bid to stop illegal immigration, [Online] Disponibil la: https://www.express.co.uk/news/world/975931/italy-news-immigration-latest-matteo-salvini-aquarius [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 2

First Post, European Parliament: Italy's Antonio Tajani snags EU top job, [Online] Disponibil la: https://www.firstpost.com/world/european-parliament-italys-antonio-tajani-snags-eu-top-job-3209100.html [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 3

Infor Migrants, France's Emmanuel Macron and Italy's Giuseppe Conte discuss migration, [Online] Disponibil la: http://www.infomigrants.net/en/post/9949/france-s-emmanuel-macron-and-italy-s-giuseppe-conte-discuss-migration [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 4

The Guardian, Aquarius migrants arrive in Spain after rough week at sea, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/17/migrant-rescue-ship-aquarius-to-dock-in-spain-after-rough-week-at-sea [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 5

The Guardian, European leaders to attend emergency 'mini-summit' on migration, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/20/european-leaders-to-attend-emergency-mini-summit-on-migration [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 6

Express, Migrant crisis likely to dominate Macron and Merkel’s meeting on EU as tensions flare, [Online] Disponibil la:

https://www.express.co.uk/news/world/975554/migrant-crisis-Macron-Merkel-meeting-EU-updates-aquarius [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 7

România Liberă, Germania: Ultimatum pentru Angela Merkel cu privire la migranţi, [Online] Disponibil la:

https://romanialibera.ro/international/germania-ultimatum-pentru-angela-merkel-cu-privire-la-migranti-735808 [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 8

Agerpres, Germania: Ultimatum pentru Angela Merkel cu privire la migranţi, [Online] Disponibil la:

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/18/germania-ultimatum-pentru-angela-merkel-cu-privire-la-migranti--128753 [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 9

The Local, Italy, France call for EU migrant centres in countries of origin, [Online] Disponibil la:

https://www.thelocal.it/20180615/italy-france-call-for-eu-migrant-centres-in-countries-of-origin [Accesat la 21.06.2018]

Sursa 10

Liberation, Crise politique sur la question migratoire, Merkel fragilisée comme jamais, [Online] Disponibil la:

http://www.liberation.fr/planete/2018/06/15/crise-politique-sur-la-question-migratoire-merkel-fragilisee-comme-jamais_1659063

[Accesat la 21.06.2018]

Sursa 11

Voice of Europe, Hungary: Brussels doesn’t want to stop migration, [Online] Disponibil la:

https://voiceofeurope.com/2018/06/hungary-brussels-doesnt-want-to-stop-migration/

[Accesat la 21.06.2018]

#Politica #General #Cunoastere #International #TribunaInternationala #Stiri

15 afișare0 comentariu