• Echipa Editorială

Brașov - Cerbul de Aur, emblema Brașovului


Photo source: https://www.mangalianews.ro

Un element care odată cu trecerea timpului a devenit simbolul orașului Brașov este festivalul internațional „Cerbul de Aur.”

Acest „eveniment-tradiție” era organizat în Piața Sfatului (centrul orașului) și se defășura între lunile august și septembrie ale fiecărui an începând cu 1968.

Fiecare ediție a festivalului era organizată de Televiziunea Română. Aceasta s-a ocupat de organizare, mai exact, de selecția concurenților și a vedetelor.

În ciuda faptului că la început spectacolul-concurs de interpretare era considerat a fi semnificativ doar la nivel național sau regional, pe scena sa au cântat sau s-au lansat mari vedete mondiale, dintre care menționăm: Julio Iglesias (și-a lansat cariera), Diana Ross, Amália Rodrigues, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family sau Patricia Kaas [Sursa 1].

Cerbul de Aur avea misiunea de a promova la nivel național și internațional talentele muzicale ce aveau curajul să se înscrie în concurs.

Până în prezent au fost organizate 17 ediții ale festivalului, acesta fiind întrerupt și reluat de mai multe ori de-a lungul anilor [Sursa 1]. Ultima ediție a Cerbului de Aur a avut loc în anul 2009.

În ceea ce privește ediția din anul 2010, Televiziunea Română a afirmat că nu are fondurile necesare pentru a continua tradiția organizării Cerbului de Aur.

Hiatusul a fost întrerupt în acest an, când Televiziunea Română a anunțat că organizează Cerbul de Aur, ediția 2018.

Ediția I - Anul 1968

Prima ediție a Cerbului de Aur a avut loc între 5 și 10 martie 1968 în cadrul Teatrului Dramatic din Brașov. Cum avea să devină o tradiție, Televiziunea Română a fost responsabilă de organizare, selectând concurenții și vedetele care au participat la festivalul Cerbul de Aur [Sursa 1].

Cerbul de Aur a beneficiat și de o revistă oficială, publicată în cinci limbi. În cadrul acesteia puteau fi regăsite biografia concurenților și variate interviuri cu numeroase vedete.

În data de 5 martie, festivalul a început cu recitalul celebrului cântăreț Constantin Drăghici.

Stela Popescu și Iurie Darie au avut onoarea de a fi primii prezentatori ai festivalului, iar în ceea ce privește primii câștigători îi menționăm pe Jaques Hustin (Cerbul de Aur, din Belgia), Josef Laufer (Cerbul de Argint, din Cehoslovacia) și pe Kalinka (Cerbul de bronz, din Belgia).

Bibliografie:​

Sursa 1

Wikipedia, Festivalul „Cerbul de Aur”, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_%E2%80%9ECerbul_de_Aur%E2%80%9D#Edi%C8%9Bia_I_1968 [Accesat la 22.06.2018]

Sursa 2

Wikipedia, Golden Stag Festival, [Online] Disponibil la: https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Stag_Festival

[Accesat la 22.06.2018]

#Brașov #General #Cunoastere #Romania

70 afișare0 comentariu