• Echipa Editorială

Brașov - Tradiția Junilor


Photo source: https://coroana-brasovului.ro

Brașovul este renumit, pe lângă frumusețile sale naturale sau atracțiile turistice medievale, pentru sărbătoarea intitulată Junii Brașovului.

Junii Brașovului (denumiți alternativ Junii Brașoveni sau Junii din Șcheii Brașovului și Brașovul vechi) reprezintă un grup de călăreți originari din Șcheii Brașovului. În prezent, aceștia au doar o funcție ceremonială, în fiecare an defilând pe străzile Brașovului.

Sărbătoarea Junilor este interpretată de către unii specialiști drept un ansamblu eclectic de obiceiuri format din practici precreștine cu elemente de sorginte creștină ce redau cu acuratețe mitul vechi „al morții și renașterii rituale a timpului calendaristic” [Sursa 1].

In extenso, scopul Junilor este acela de a disemina importanța tradițiilor și de a ajuta la păstrarea obiceiurilor specifice zonei. Ei sunt, în prezent, organizați în șapte grupuri (denumite și cete) diferite de călăreți, iar unul dintre cele mai importante evenimente care îi are ca protagoniști este cel intitulat „Ziua de călări” sau „Coborârea în Cetate”. Sub aceste nume este cunoscută defilarea călare a cetelor de juni care începe din cartierul Șchei și apoi continuă pe străzile Brașovului.

Evenimentul festiv anterior amintit - ce are loc mereu în Duminica Tomii - este unic în țară și în sud-estul Europei.

Descrierea tradiției

An de an, în Duminica Tomii (prima duminică de după Paștile Răsăritene), junii se adună la casele „serjilor”, iar apoi merg, rând pe rând, la stegar, sutaș, armașul mic, armașul mare, și, în final, la vătaf. După acest ritual, în jurul orei 11 fix, grupurile de juni se îndreaptă spre Piața Unirii (fost Piața Prundului) din fața Bisericii Sfântul Nicolae.

Cele șapte cete de juni se încolonează în funcție de o ordine prestabilită (transmisă prin tradiție): primii sunt Junii Tineri, ei sunt urmați de Junii Bătrâni, de Curcani, de Dorobanți, de Brașovecheni, de Roșiori și de Albiori. În fața coloanei defilează fanfara.

În ceea ce privește cetele, menționăm că fiecare are în frunte un vătaf, care este urmat de stegar. Acesta din urmă este încadrat de cei doi armași. Vătaful este ușor de recunoscut în coloană întrucât poartă pe piept o lente roșie; armașii mare și mic poartă o lente de culoare galbenă, respectiv albastră. În acest fel se formează tricolorul.

După ce pleacă din Piața Unirii/Prund, Junii fac o oprire la Troița Căpitanului Ilie Birt. Tradiția dictează că, aici, fiecare grup în parte trebuie să cânte „Hristos a înviat!”, iar apoi urmează strada Mureșenilor până ajung la Bulevardul Revoluției. Itinerariul Junilor continuă pe strada Nicolae Bălcescu, pe sub Poarta Șchei, pe strada Căpitan Ilie, pe strada Pe Tocile și pe strada Podul Crețului. În cele din urmă se ajunge la Pietrele lui Solomon.

Pe tot parcursul drumului descris anterior, Junii sunt însoțiți de brașoveni sau de turiști, care, mai apoi, sunt invitați să petreacă alături de călăreți.

Hora și aruncarea buzduganului marchează debutul petrecerii de la Pietrele lui Solomon; acestea au loc pe melodia denumită „Hora junilor.” Pe lângă activitățile deja enunțate, brașovenii și cetele de Juni participă și la alte jocuri, precum: breaza, bătuta, brâul, sârba.

Când se termină petrecerea, cetele de Juni se încolonează în funcție de ordinea prestabilită și pleacă înapoi spre Piața Unirii. Aici, odată ajunse, grupurile de Juni mai cântă o dată „Hristos a înviat.” Abia apoi cetele de călăreți se despart și defilarea călare ia, de facto, sfârșit.

Cele șapte grupuri de Juni sunt următoarele: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanți, Junii Brașovecheni, Junii Roșiori, Junii Albiori. Dintre acestea cea mai veche ceată este cea a Junilor Tineri, iar ultimul grup înființat este cel al Junilor Dorobanți, creat în anul 1924.

Bibliografie:​

Sursa 1

Wikipedia, Junii Brașoveni, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Junii_Bra%C8%99oveni

[Accesat la 21.06.2018]

Sursa 2

Adevărul, Parada Junilor va fi duminică la Braşov. Sunt aşteptaţi peste 40.000 de oameni. Vor fi restricţii de circulaţie, [Online] Disponibil la: https://adevarul.ro/locale/brasov/video-parada-junilor-duminica-brasovsunt-asteptati-40000-oameni-vor-restrictii-circulatie-1_5acde463df52022f75b30e50/index.html

[Accesat la 21.06.2018]

#Brașov #General #Cunoastere #Romania

100 afișare
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier