• Echipa Editorială

Brașov - Cele mai importante obiective turistice


Photo source: flickr.com

Brașovul - denumit și orașul de sub Tâmpa - este una dintre cele mai importante destinații turistice ale României. Aceasta oferă o colecție inedită de atracții turistice ce poate impresiona până și pe cel mai pretențios călător.

Având în vedere aceste elemente, Echipa Dialectica își propune, prin intermediul acestui articol, să prezinte cele mai importante obiective turistice din orașul Brașov.

1. Biserica Neagră

Biserica Neagră este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului și este adesea declarată cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din Sud-Estul Europei [Sursa 1]. Aceasta măsoară 38 de metri lățime, 89 de metri lungime și 65 de metri de la nivelul podelei până la cel mai înalt punct al turnului cu clopot.

Biserica Neagră adăpostește cel mai mare clopot din România (cântărește 6 tone și este construit din bronz), o orgă cu 4000 de tuburi construită în 1839 de Carl August Buchholz și o impresionantă colecție de peste 100 de covoare orientale donată pe parcursul a trei secole (secolele al XV-lea și până la al XVII-lea) de meșteșugarii și comercianții din zonă.

Photo source: https://en.wikipedia.org

Conform datelor colectate de istorici și specialiști, construcția bisericii, care atunci purta numele de „Biserica Sfânta Maria“, a început între anii 1383-1385, la aceasta participând muncitori bulgari. Referitor la cei care lucrau la ridicarea impresionantei clădiri s-a cristalizat un „mit al facerii”. Legenda pomenește de un copil de orgine germană omorât de unul dintre muncitori după ce acesta i-a dojenit vreme îndelungată pe adulți în legătură cu un perete al bisericii ce se înclina din ce în ce mai mult. Pentru a-și ascunde crima, muncitorul bulgar ar fi zidit corpul neînsuflețit al copilului în biserică.

Biserica a fost parțial distrusă de incendiul din data de 21 aprilie 1689, generat de invadatorii habsburgi. În urma acestui eveniment, construcția a devenit cunoscută ca Biserica Neagră, iar meșteri din Danzig au fost angajați pentru a reface elementele arhitecturate afectate. Noile bolți ale bisericii au fost construite, de această dată, în stil baroc.

Pictura murală care prezintă figura Mariei cu Pruncul, așezată între Sf. Ecaterina și Sf. Varvara, localizată în pridvorul sudic, este una dintre componentele care au supraviețuit evenimentului din secolul al XVII-lea.

În prezent, Biserica Neagră este un muzeu încă deschis vizitatorilor

2. Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei este cel mai bine păstrat element al Cetății Brașovului și singura poartă a vechii cetăți medievale care a supraviețuit până în prezent. Aceasta a fost construită în anul 1559, din motive defensive, la inițiativa și cu implicarea Breslei Croitorilor. Mare parte a ajutorului financiar a provenit de la magistratul Johhanes Beckner.

Photo source: https://en.wikipedia.org

Poarta a primit numele fostei mânăstiri din zonă, intitulată Sfânta Ecaterinca și era principala poartă de acces dinspre Scheii Brașovului.

După cum se poate observa și din imagine, poarta are în partea superioară trei turnulețe care erau menite să simbolizeze ceea ce se numea Jus Gladii, id est, privilegiul exclusiv al conducătorilor brașoveni de a acorda pedeapsa cu moartea în perioada medievală [Sursa 3].

3. Turnul Alb

Conform istoricilor Turnul Alb a fost construit între anii 1460 și 1494. El are o înălțime de 20 metri spre oraș și 18 metri înspre deal, diametrul turnului măsurând 19 metri [Sursa 4]. Grosimea zidurilor, la bază turnului, este de 4 metri. In extenso, menționăm că Turnul Alb era cel mai ridicat punct de fortificație din Brașov și avea cinci etaje.

Acesta împreună cu Turnul Negru este „unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului” [Sursa 5].

Photo source: http://www.goromania.net

Turnul Alb a fost afectat la rândul lui de marele incendiu din 1689, fiind refăcut abia în 1723.

În prezent este un muzeu deschis publicului.

4. Turnul Negru

Exact cum menționam și mai sus, Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului [Sursa 5]. Acesta este construit în scopuri defensive - să oprească dușmanii să se apropie de zidurile cetății - pe post de fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății.

Photo source: turistintransilvania.com

Anul construcției este similar cu cel al Turnului Alb, cele două fiind construite concomitent.

Turnul este amplasat pe o stâncă a dealului Warthe, aproape de Bastionul Fierarilor, și are o înălțime de 11 metri, iar zidurile, la bază, sunt groase de 2 metri.

După cum se poate observa din imagine, acoperișul inițial al turnului nu s-a păstrat până în prezent întrucât acesta a fost distrus de trăznet în mai multe rânduri sau de incendiul din 1689. Denumirea de Turnul Negru (ca în cazul Bisericii Negre) este dată de culoarea dată de evenimentul din anul 1689.

Turnul Negru posedă șase goluri de tragere pe fiecare față a sa [Sursa 5], iar în interior are trei galerii etajate (față de cele cinci etaje ale Turnului Alb). Când a fost construit acesta era dotat cu un sistem de legătură cu cetatea printr-un pod mobil ce lega construcția în cauzî și Bastionul Fierarilor.

În anul 1756, turnul a fost utilizat ca adăpost pentru paznicii cordonului sanitar instaurat din cauza epidemiei de ciumă.

La fel ca Turnul Alb, Turnul Negru are, în prezent, un punct muzeal în interiorul său.

5. Bastionul Țesătorilor

Ocupând o suprafață de 1 616 mp și situându-se în colțul de sud-vest al cetății, Bastionul Țesătorilor este una dintre puținele clădiri ale urbei care au scăpat neafectate de incendiul din 1689.

Bastionul - după cum sugerează și numele său - a fost construit de breasla țesătorilor, având ziduri groase de 4 metri la bază și de 1 metru la ultimul nivel. Construcția are are patru nivele, fiecare fiind dotat cu goluri de tragere și guri de păcură. Arhitectura unică a bastionului este completată de două turnuri de strajă.

Photo source: wwromania.wordpress.com

Primele lucrări de construcție au început în perioada 1421-1436, când s-au ridicat doar două nivele [Sursa 6]. Abia în anul 1522 a fost atestat documentar bastionul. În periaoda 1570-1573 se construiește cel de-al treilea nivel, iar în anul 1701 bastionul se prăbușește parțial, necesitând ample lucrări de restaurare care au durat peste un secol și jumătate.

Din 1950, în interiorul bastionului este amenajat Muzeul Țării Bârsei, care numără printre exponatele sale și macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului din secolul al XVII-lea.

6. Poarta Schei

Poarta Șchei se află în proximitatea Porții Ecaterinei și a fost construită între anii 1827 și 1828, fiind cea mai „tânără” dintre construcțiile care formau Cetatea Brașovului.

Photo source: locuridinromania.ro

Poarta Șchei este construită în stilul clasic și are trei deschizături, una pentru trafic (auto în prezent), iar două pentru pietoni.

Poarta a fost construită după vizita împăratului Francis I al Austriei, la Brașov, din 1817.

7. Strada Sforii

Strada Sforii este recunoscută pentru dimensiunile sale, fiind considerată una dintre cele mai înguste străzi din Europa după L'Androuno, din Franța, Spreuerhofstraße, din Germania și Parliament Street, din Regatul Unit [Sursa 8].

Photo source: afar-production.imgix.net

Strada Sforii este localizată în proximitatea Porții Șchei, fiind perpendiculară pe Strada Cerbului. Aceasta măsoară 80 de metri lungime și între 111 și 135 centrimetri lățime [Sursa 8].

Strada a fost inițial construită ca un coridor pentru pompieri.

8. (Muzeul) Prima școală rămânească

Prima școală românească este localizată în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric denumit Șcheii Brașovului. Clădirea datează din anul 1760 și este considerată monument istoric.

Aici au avut loc primele cursuri în limba română în anul 1583.

În prezent în clădirea Primei Școli Românești este adăpostit muzeul cu același nume, condus de filologul Vasile Oltean.

Photo souce: https://ro.wikipedia.org/wiki/

Negustorii șcheieni ofereau constant danii lăcașului de cultură, motiv pentru care în prezent muzeul are în colecția sa aproape 4000 de cărți și peste 30 000 de documente cu valoare istorică inestimabilă [Sursa 9].

9. Biserica Sfântul Nicolae

Biserica Sfântul Nicolae domină Șcheii Brașovului și este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Brașovului. Aceasta este localizată în Piața Unirii, în proximitatea Primei Școli Românești.

Photo source: https://ro.wikipedia.org/wiki/

Ca lăcaș religios, Biserica Sfântul Nicolae datează încă din secolul al XIII-lea (1292), însă construcția din piatră a fost ridicată începând cu anul 1495. La ctitorirea acesteia, localnicii au fost ajutați de Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești [Sursa 10].

Împărăteasa Rusiei, Elisabeta Petrovna, a oferit în dar lăcașului religios obiecte de cult din metale prețioase [Sursa 10].

În prezent, biserica păstrează aproape intacte fresce executate de celebrul pictor Costin Petrescu, iar în cimitirul său sunt îngropate „personalități importante din istoria națională și locală precum Nicolae Titulescu, Aurel Popovici, Vasile Saftu sau Ioan Meșotă” [Sursa 10].

10. Muzeul „Casa Mureșenilor”

În ciuda faptului că acest muzeu este exclus de pe listele cu principalele atracții turistice din Brașov, Echipa Dialectica îl consideră extrem de important pentru a înțelege pe deplin istoria locală.

Photo source: https://brasovmetropolitan.ro

Conform paginii oficiale a muzeului menționăm că acesta „s-a deschis în Piața Sfatului, nr. 25, în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al lui Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor” [Sursa 11].

Bibliografie:

Sursa 1 Transylvania Beyond, The Black Church of Brasov, [Online] Disponibil la: http://www.transylvaniabeyond.com/the-black-church-of-brasov/, [Accesat la 19.06.2018]

Sursa 2

Wikipedia, Biserica Neagră, [Online] Disponibil la: https://en.wikipedia.org/wiki/Biserica_Neagr%C4%83 [Accesat la 19.06.2018]

Sursa 3

Wikipedia, Catherine's Gate, [Online] Disponibil la: https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine%27s_Gate

[Accesat la 19.06.2018]

Sursa 4

Wikipedia, Turnul Alb din Brașov, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Alb_din_Bra%C8%99ov [Accesat la 19.06.2018]

Sursa 5

Wikipedia, Turnul Negru din Brașov, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Negru_din_Bra%C8%99ov [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 6

Wikipedia, Bastionul Țesătorilor din Brașov, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Bastionul_%C8%9Aes%C4%83torilor_din_Bra%C8%99ov [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 7

Wikipedia, Șchei Gate, [Online] Disponibil la: https://en.wikipedia.org/wiki/%C8%98chei_Gate [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 8

Wikipedia, Strada Sforii, [Online] Disponibil la: https://en.wikipedia.org/wiki/Strada_Sforii [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 9

Wikipedia, Prima școală românească, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Prima_%C8%99coal%C4%83_rom%C3%A2neasc%C4%83 [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 10

Wikipedia, Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, [Online] Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Sf%C3%A2ntul_Nicolae_din_Bra%C8%99ov [Accesat la 20.06.2018]

Sursa 11

Muzeul Casa Mureșenilor, Despre, [Online] Disponibil la: http://muzeulmuresenilor.ro/about/ [Accesat la 20.06.2018]

#Brașov #General #Cunoastere #Romania

180 afișare0 comentariu