• Echipa Editorială

Primele două zile la Campionatul Mondial - Anatomia previzibilului


Photo source: ime.com/money/5310446/watch-2018-fifa-world-cup-online-free/

Echipa Dialectica vă prezintă o scurtă analiză a primelor două zile de la Campionatul Mondial de Fotbal ediția 2018.

 • Rusia - Arabia Saudită (5-0):

În meciul de deschidere a turneului, echipa țării gazdă (Rusia) a reușit să ne surprindă. Echipa editorială a Dialectica nu se aștepta la un scor umilitor. Rezultatul însă l-a bucurat pe Putin și s-a aliniat perfect cu retorica de la Moscova care scoate în evidență doar elementele naționale pozitive: „o țară unică cu o istorie bogată”.

Arabia Saudită a încasat cinci goluri și abia a reușit să se aproprie de poarta gazdelor.

Victoria rușilor și multiplele gafe din apărare ale saudiților erau previzibile.

Nu credem că a pariat cineva împotriva Rusiei la acest meci.

 • Egipt - Uruguay (0-1):

Cu o echipă de start plină de vedete precum Suarez, Cavani, Betancur, Godin sau Gimenez, Uruguay-ul era favorita clară a acestui meci. Mai mult decât atât, Egiptul a ales să nu îl folosească pe Mohamed Salah din rațiuni pur pragmatice: nu era complet refăcut și acesta o să fie mult mai util în următoarele două meciuri.

Plecând de la aceste condiții inițiale, membrii Echipei Dialectica se așteptau la o victorie clară a Uruguay-ului, însă predicțiile noastre nu s-au materializat. Portarul Egiptean a fost perspicace și s-a opus la toate încercările de gol ale cuplului Suarez-Cavani. În total echipa câștigătoare a avut doar 5 șuturi pe poartă, iar Egiptul a avut 3 șuturi pe poartă. Aceste statistici sunt dezamăgitoare pentru un turneu final.

Golul victoriei a fost înscris de José Giménez printr-o lovitură de cap în urma unei lovituri libere.

 • Maroc - Iran (0-1):

Până și pentru un iubitor al fotbalului dintre jucătorii de la această partidă doar Benatia ar fi oarecum cunoscut.

Meciul nu promitea spectacol și suspans, însă pe alocuri a reușit să livreze tocmai asta. Jocul ofensiv și plin de entuziasm al Marocului e plăcut de urmărit - mai ales în primele 30 de minute când marocanii dau tot ce au mai bun pentru a înscrie. Apărarea solidă a Iranului, care a primit doar două goluri în calificări, a făcut față cu brio și de această dată.

După primele 35 de minute meciul nu semnăna deloc cu o partidă de fotbal de la un turneu final. Uneori echipele se călcau, la propriu, pe picioare, aglomerând inexplicabil zona unde se afla mingea.

Evident Marocul fiind mai tehnic, a avut o posesie uluitoare a balonului de 68%.

(Auto)Golul victoriei a venit în minutul 95 în urma unui balon respins greșit de defensiva marocului după o lovitură liberă executată bine de iranieni.

 • Portugalia - Spania (3-3):

Cristiano Ronaldo la superlativ - așa putem descrie prestația Portugaliei în meciul cu Spania. Superstarul portughez a înscris de 3 ori (min 4, 44 și 88) și a obținut un penalty.

Spania s-a remarcat prin Diego Costa. Acesta a egalat scorul la 1-1 la 20 de minute după ce CR7 marcase din penalty-ul obținut chiar de el. În minutul 55, tot Costa a egalat după ce Cristiano a reușit să ducă scorul la 2-1.

Fiind condusă de două ori Spania a preluat inițiativa și a marcat în minutul 58 prin Nacho. Golul a venit în urma unui șut superb care a lovit bara și nu i-a permis lui R. Patricio să intervină (a se vedea mai jos).

Gol Nacho (min. 58) împotriva Portugaliei

În ciuda posesiei pe care Spania a avut-o (68%), Portugalia a reușit să egaleze la 3-3 în utlimele două minute ale meciului, prin Cristiano Ronaldo.

Acesta a fost primul meci important al Campionatului Mondial, ediția 2018, iar calitatea jocului nici nu se putea compara cu cea aferentă jocurilor anterioare.

 • Franța - Australia (2-1):

Franța a beneficiat de noua tehnologie video de analiză a fazelor controversate, primind în minutul 58 un penalty ce a fost executat cu succes de Griezmann.

Bucuria francezilor nu a durat mult, întrucât australienii au primit, la rândul lor, în doar patru minute un penalty, iar scorul a devenit 1-1. În mod neașteptat, echipa Franței, cu vedete precum Pogba, Tolliso, Mbappe, Matuidi sau Dembele, a avut un meci greu împotriva Australiei care încă îl mai are în lotul său pe veteranul Tim Cahill.

Golul victoriei a fost înscris de Pogba abia în minutul 80, în urma unui șut deviat.

 • Argentina - Islanda (1-1):

În mod normal, un meci care o include pe Argentina tinde să genereze predicții care o plasează în postura de favorită. Când meciul este împotriva unei echipe de rang inferior (precum Islanda) nici nu există dubii în legătură cu rezultatul. Cu toate acestea, în ciuda faptului că lotul argentinian număra staruri precum Messi, Di Maria, Aguero, Dybala sau Higuain, echipa nu trece printr-o perioadă favorabilă, aceasta calificându-se cu greutate la acest turneu final.

În acest context și pe fundalul ascensiunii fulminante a Islandei, ne așteptam ca micuța echipă din nordul Europei să pună problemă Argentinei.

Drept urmare, golul lui Aguero din minutul 19 a contat doar 4 minute, până când Finnbogason a marcat pentru 1-1. De atunci și până la finalul meciului, eforturile lui Messi, Di Maria, Higuain sau Aguero au fost dejucate de portarul islandez.

Argentina a pierdut două puncte în mediul de debul la Campionatul Mondial.

 • Peru - Danemarca (0-1):

Echipa din America Latină a dominat tot meciul și a ratat un penalty în minutul 46 prin Christian Cueva. Statisticile demonstrează diferența dintre cele două echipe: Peru a avut o posesie de 54%, 17 șuturi dintre care 6 pe poartă, pe când Danemarca a avut doar 10 șuturi din care doar 3 pe stațiul porții.

 • Croația - Nigeria (2-0):

În ciuda faptului că echipa Nigeriei a alergat mult și a încercat să înscrie, șutând de 14 ori spre poarta adversarilor, vedetele Croației au făcut diferența.

În minutul 32, Etbo înscrie un autogol, iar scorul este majorat la 2-0 de către Modric în minutul 71. Croația s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a învins eechipa africană fără prea mult efort.

Bibliografie:

Sursă:

FIFA, 2018 Fifa World Cup, [Online] Disponibil la: https://www.fifa.com/worldcup/, [Accesat la 17.06.2018]

#Stiri #General #Cunoastere

6 afișare0 comentariu
 • Facebook Dialectica
 • DialecticaTV
 • DialecticaTwitter
 • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier