• Marin C. Alexandru

Un alt ''-ism'' al nostru


Sursă foto: http://www.autorii.com/scriitori/emil-cioran/schimbarea-la-fata-a-romaniei-adamismul-romanesc.php

Teoria sociologică a tranziției regimurilor politice ne spune că în momentul în care o societate face saltul de la un regim A la un regim B, indiferent de natura lor, segmentul de populație cel mai afectat este reprezentat de generația de mijloc. Aceasta este prinsă în centrul jocului tranzitoriu, al vacuumului de putere, fiind total debusolată în ceea ce privește procesul decizional în vederea reorientării profesionale, culturale, intelectuale etc. Exact același schematism îl respectă și societatea românească, mult mai precis cu trecerea de la un regim totalitar, represiv, autosuficient la unul democratic/pretins democratic, liberal, cu economie de piață și valori capitaliste occidentale. Astfel, indivizii cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani sunt parțial compromiși, dacă nu se debarasează de mașinațiunile vechiului regim și nu se străduiesc să înțeleagă filosofia ”noului” care le iese în față. În România, reticența față de nou a primat întotdeauna și nu am făcut rabat de la această cutumă nici în perioada post-’89, întrucât e mai facil să rămâi un sedimentat reacționar, binecuvântat de ignoranță, decât să depui un efort de bun-simț pentru a încerca să înțelegi o transformare socială.

Astfel, în prezent, în țara noastră se disting două mari tipologii sociale ale individului care făcea parte din generația de mijloc în momentul 1989:

1) cei open-minded, care conștienți de imperfecțiunile și disfuncționalitățile regimului propus, au hotărât totuși să dea curs ofertei politice (o clasă destul de restrânsă reprezentată de elitele intelectuale, oamenii de cultură, sau mai bine spus oamenii civilizați care încă din timpul perioadei represive se ghidau după valorile vestice sănătoase);

2) cei nostalgici după vechiul regim, care au căzut într-o idolatrie postumă a socialismului naționalist, pledanții care se ghidează inclusiv acum după deviza: ”Era mai bine pe vremea lu’ nea Nicu, toată lumea avea de muncă” și alte bla-blauri retarde din aceeați tipologie de reduți mintal (o clasă destul de însemnată care reprezintă mai bine de 3/4 din actuala populație). Ei sunt adepții realismului socialist, ai proletcultismului și ai nesecatului izvor ideologic de reducționism leninist-marxist, lobotomizații care au pierdut lupta cu timpul și mai presus de toate, cu ei inșiși. Stigmatizați și cristalizați într-o sferă a autosuficienței, acești oropsiți de soartă sunt cei care și-au întins tentaculele cu ajutorul ancestralelor obiceiuri comuniste, s-au rebranduit și au invadat fiecare domeniu al vieții în noua ”republică democrată.”

Cum să învingi această clasă de nostalgici, acei pozitiviști încercănați de sfârșit de secol XX care sunt deținătorii adevărului politic absolut?

Răspunsul se află în geografie, mai exact în maree. Este vorba despre fluxul și refluxul democratic care împreună durează aproximativ 50 de ani pentru ca tranziția să fie definitivă, după cum ne spune Huntington. Astfel, la ora actuală nu suntem în așteptarea lui Godot, ci în așteptarea refluxului, care s-ar putea transforma într-un tsunami devastator pentru noi (ceea ce nu ar fi nimic nou de altfel).

Un alt răspuns ar fi în încurajarea individualismului și a constituirii unui sistem de valori independente care să inspire din nou împrospătarea socială, politică și culturală. În caz contrar deriva și patinajul artistic pe apele înghețate ale Occidentului ne vor susține fatalismul, mai precis adamismul românesc care se concretizează în ”inexistența culturii, a neantului istoric, a decadenței, inerției subistoricei și subzistențiale, a lipsei de radicalism constructiv și a individualismului”.

Nu te îndeamnă România la pesimism, la ataraxia stoică și nihilismul nietzschean?

Doamne, cât ne mai tolerezi vegetarea?

#Stiri #Politica #General #Sociologie

15 afișare0 comentariu