• Mohan D. Aurelian

Câștigătoarea Campionatului Mondial de Fotbal a fost prezisă de Inteligența Artificială


Photo source: 

https://img.fifa.com/images/fwc/2018/opengraph

Astăzi începe oficial Campionatul Mondial de Fotbal, ediția 2018. Estimările realizate de către specialiști confirmă faptul că există o mare probabilitate ca evenimentul sportiv să intre în topul celor mai vizionate întreceri de acest gen din istorie [Sursa 1]. 

A prezice cu acuratețe viitorul câștigător al Campionatului Mondial nu mai reprezintă doar interesul predilect al pariorilor de profesie, ci și un demers al oamenilor de știință. Aceștia au realizat o bază de date cu un număr impresionant de predicții oferite de marile case de pariuri din lume, urmând ca - în urma unei meta-analize statistice - să ajungă la un rezultat cu un grad ridicat de precizie.

În urma acestei proceduri, oamenii de știință au ajuns la concluzia că Brazilia este echipa cu cea mai ridicată probabilitate de a câștiga marele trofeu (16,6%, Sursa 1), urmată de Germania (12,8%) și Spain (12,5%). 

Cu toate acestea, în prezent există tehnici de evaluare prospectivă mult mai precise decât analiza statistică standard (precum cea utilizată pentru a genera predicția de mai sus). De exemplu, Andreas Groll , de la Technical University din Dortmund, Germania, și colegii săi au abordat aceeași problemă prin prisma inteligenței artificiale; ei au folosit ceea ce se numește machine learning combinată cu statistică avansată -  metoda fiind intitulată abordarea random-forest [Sursa 1] - pentru a produce o serie de predicții referitoare la actualul Campionat Mondial de Fotbal.

Tehnica random-forest poate să demonstreze și care dintre elemente utilizate în predicțiile anterioare (precum PIB-ul unei țări, populația unui stat, locul în topul FIFA etc.) joacă un rol important în soarta unei partide și care nu. De exemplu, în mod surprinzător, PIB-ul unui stat influențează semnificativ locul pe care echipele îl vor obține în cadrul competiției; printre indicatorii cu putere mare de predicție se mai alfă clasificările (top-urile de performanță) realizate de FIFA sau de casele de pariuri și numărul de jucători în Champions League aferent respectivei echipe naționale.

Elementele care nu contează aproape deloc sunt naționalitatea antrenorului sau populația unei țări [Sursa 1].

Conform algoritmului de machine learning utilizat de Groll, Spania are cea mai mare probabilitate de a câștiga trofeul - 17,8% [Sursa 1]. 

Un element crucial în orice demers de predicție a viitorului campion mondial este chiar structura competiției, după cum ne demonstrează comentariile lui Michel Platini [Sursa 3]. În ce grupă este repartizată (prin extragere) o echipă influențează enorm probabilitatea ca această să ajungă în finală și, implicit, probabilitatea de a câștiga trofeul. Până la urmă, să joci 3 meciuri cu echipe foarte puternice și să le câștigi pe toate este mai greu decât să ai parte doar un singur meci complicat în finală.

Echipa lui Groll prezice - luând în calcul și ultimul element indicat - că Spania beneficiază de o poziționare mult mai bună decât oricare altă „mare favorită”, nefiind în situația Germaniei care poate întâlni cu ușurință un adversar puternic în șaisprezecimile campionatului (a se analiza imaginea de mai jos)

 Photo source: https://www.technologyreview.com

Mai mult decât atât, echipa lui Groll a realizat 100 000 de simulări ale meciurilor din cadrul campionatului: simularea cu cea mai mare probabilitate de materializare faptică indica echipa Germaniei drept viitoarea campioană mondială.

Bibliografie:

Sursa 1 The technology Review (MIT), Machine learning predicts World Cup winner, [Online] Disponibil la: https://www.technologyreview.com/s/611397/machine-learning-predicts-world-cup-winner/, [Accesat la 13.06.2018]

Sursa 2

Cornell University Library, Prediction of the FIFA World Cup 2018 - A random forest approach with an emphasis on estimated team ability parameters, [Online] Disponibil la: https://arxiv.org/abs/1806.03208 [Accesat la 13.06.2018]

Sursa 3

ESPN, Was the 1998 World Cup in France fixed? Michel Platini's comments explained, [Online] Disponibil la: http://www.espn.co.uk/football/blog/world-cup-central/59/post/3502365/was-the-1998-world-cup-in-france-fixed [Accesat la 13.06.2018]

#General #Stiri #Stiinta #Tehnologie #Cunoastere #Special

71 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier