• Marin C. Alexandru

''Trebuie să...''


Sursă foto: http://www.bichman.com/normativism/


Dacă mă amuză ceva, acel ceva e normativismul și gradul înalt de imperativitate care se degajă din postărilor unor "oameni-bulă" cu iz de gânditori publici. Le trece prin minte un gând, o "idee înaltă", o tuse intelectualicească și brusc, întreaga omenire și întregul univers "trebuie" să se gândească la acel lucru. Cei care nu o fac, se descalifică. Astfel, conform milenarismului gândirii lor, simultan, în mintea unui "om responsabil", cu angajament, domle' "trebuie" să încapă următoarele topicuri:

- de la uciderea tigrului alb la încălzirea globală; - de la consumul cu moderație al ouălor de broască țestoasă la alunecările de teren din Africa sub-sahariană; - de la digitalizare la comunism; - de la educația viitorului la larvele unei specii de fluture din Transnistria; - de la x la y.

Pentru că, nu-i așa, un "cap plin" e mai bun decât o minte lucidă și care știe să prioritizeze. Îmi place enorm acest enciclopedism care se întâlnește mai ales la intelectualii de la noi, acei pitici care aruncă în sfera publică idei mici care se vehiculează în cultura noastră încă de la pașoptiși.

"Trebuie să", da, chiar "trebuie să" aceasta este boala transgenerațională a intelighenției românești. Când nu mai știi cum să creezi omogenitate în jurul unei idei, spread-uiești aleatoriu mai multe idei neimportante pentru că așa spun legile nescrise ale societății de consum și în acest fel îți creezi și legitimitate. Plus valoare? 0. Perpetuezi doar o bulversare generală, dar de ce să nu, doar "trebuie să".

#Opinii #Romania #Politica #Stiri #General

5 afișare0 comentariu