• Echipa Editorială

România ar putea cumpăra Iron Dome - sistemul israelian de apărare antiaeriană


Photo source:

https://www.raytheon.com/capabilities/products/irondome

Conform RFI, care citează surse israeliene, aflăm că: „România ar putea să cumpere IRON DOME, sistemul israelian de apărare antiaeriană de joasă altitudine, folosit în special la granița cu Fâșia Gaza ...” - Sursa 1.

Această achiziție - neconfirmată de surse oficiale - ar putea avea loc în contextul în care Parlamentul României a aprobat recent opt programe majore de înzestrare a Armatei, în valoare de 9 miliarde de euro.

În conformitate cu declarațiile date de generalul Alexandru Grumaz pentru RFI [Sursa 1], în cadrul acestor programe de înarmare și de modernizare a echipamentului existent sunt incluse rachete special concepute pentru apărarea antieriană la altitudini joase.

Îl cităm pe Alexandru Grumaz: „Iron Dome distruge în zbor rachetele lansate din echipamente multisistem, lansatoare multiple. Sunt de asemenea proiectilele de artilerie și proiectilele de mortiere. Deci pe acestea le distruge Iron Dome. Distanța efectivă a lui este de 4 la 70 de km. Din punct de vedere al necesității, e clar că noi avem nevoie de un sistem de apărare antiaeriană la joasă și foarte joasă înălțime. Că va fi Iron Dome, că va fi altceva, nu știu” - Sursa 1.

Tot Alexandru Grumaz ne informează, prin intermediul RFI, că: „Noi avem o lege de offset, care permite reîntoarcerea a 80% din banii pe care i-ai investit într-un echipament militar în țară. Și tototdată poți să faci producție în țară.”

Echipa Dialectica opinează că un eventual contract de achiziție a sistemului israelian de apărare antiaeriană ar fi benefic pentru îmbunătățirea capabilității defensive a României. Membrii Echipei Editoriale discutau de ceva vreme despre avantajele pe care un astfel de sistem de rachete l-a aduce, în special pentru sporirea abilității Armatei Române de a menține stabilitatea flancului estic al Nato.

Sistemul Iron Dome este construit și comercializat de compania Rafael Advanced Defense Systems. Rafael se mândrește cu faptul că Iron Dome este cel mai utilizat sistem de apărare antiaeriană din lume, doborând peste 1500 de ținte cu o precizie de 90% - Sursa 2.

Bibliografie:

Sursa 1 RFI, România, primul stat ce importă rachete Iron Dome din Israel. Expert: Esențial e dacă se face transferul de tehnologie, [Online] Disponibil la: https://www.rfi.ro/economie-103418-romania-iron-dome-israel, [Accesat la 19.05.2018]

Sursa 2

Raytheon, Iron Dome Weapon System, [Online] Disponibil la: https://www.raytheon.com/capabilities/products/irondome [Accesat la 19.05.2018]

#Stiri #Romania #General

11 afișare0 comentariu