• Mohan D. Aurelian

Update: 52 de morți în Palestina în urma protestelor împotriva deschiderii ambasadei S.U.A.


Photo source: http://www.bbc.com

Conform BBC, 52 de palestinieni au fost omorâți și 2400 au fost răniți de către forțele armate israeliene în urma unor proteste violente care au izbucnit la granița dintre Fâșia Gaza și Israel, cu ocazia deschiderii noii ambasade a S.U.A. în Ierusalim [Sursa 1].

Palestinienii sunt nemulțumiți deoarece consideră că mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă un simbol al schimbării radicale din politica externă a S.U.A.: administrația Trump ar fi de acord cu abordarea oficială a Israelului ce consideră întregul oraș anterior menționat a fi sub suveranitatea sa. Cu toate acestea, la nivel internațional, statutul dorit de oficialii evrei nu este recunoscut întrucât acordurile de pace palestino-israeliene din 1993 confirmă că doar negocieri viitoare vor soluționa problema în cauză.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est încă din 1967, motiv pentru care orașul stă în centrul conflictului palestino-israelian.

Modificarea amplasamentului ambasadei S.U.A. - realizată la cererea lui Donald Trump - a generat, în ultimele șase săptămăni, proteste violente organizate de către Hamas (organizație teroristă) [Sursa 1]. De atunci și până în 15 mai 2018 zeci de palestinieni au murit și mii au fost răniți.

Pe data de 15 mai 2018 au avut loc cele mai violente confruntări dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza din 2014 până în prezent [Sursa 1].

Bibliografie:

Sursa 1 BBC, Gaza clashes: 52 Palestinians killed on deadliest day since 2014, [Online] Disponibil la: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-44104599, [Accesat la 14.05.2018]

Sursa 2

CNN, 37 Palestinians killed in Gaza protests ahead of US embassy opening, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/05/14/middleeast/gaza-protests-intl/index.html, [Accesat la 14.05.2018]

#Stiri #General #Cunoastere #SUA #SUA #Israel #Politica

3 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier