• Mohan D. Aurelian

Opinii - Ce ne defineşte? Locul de muncă, averea, prietenii, experiența, valorile sau cunoaşterea?


De curând am asistat, involuntar, la o discuție între două doamne care gravita în jurul fiului uneia dintre ele. Desigur neliniştile prevalente erau în legătura cu perfomanțele sale şcolare şi cu ajutorul economic pe care părinții îl pot oferi. O frază mi-a captat atenția: "Îl ajut până o să îşi facă un rost în viață."

Evident "rostul în viață" era de natură economică, sintagma cu pricina având ca sinonim substantivul "slujbă" (în engleză, job). Am căzut, în mod inevitabil, pe gânduri. Atunci mi-am dat seama că am mai observat o abordare similară acum ceva timp: analizam, împreună cu un prieten, ultimele ştiri de politică externă, iar, la un moment dat, menționez numele unei cunoştințe comune, interlocutorul meu întrebând cu curiozitate "ce funcție are acum? unde lucrează?". Această interogație avea ca scop evaluarea rapidă a persoanei în cauză; doar aşa putea amicul meu să construiască o imagine a persoanei despre care vorbeam; nu o cunoştea foarte bine, însă locul de muncă sigur i-ar fi spus „destule” despre abilitățile congenerului menționat.

Nu ar trebui să fiu surprins de prevalența mentalității de tip "evaluare patrimonială" în contextul în care a supraviețui şi eventual a te îmbogăți din punct de vedere material este singurul țel al majorității oamenilor. Cu toate acestea, de fiecare dată când aud întrebările „cu ce se ocupă?” sau „cât câștigă?” simt o puternică aversiune - desigur una doar cu caracter temporar - față de conlocutorul meu.

Cu alte cuvinte, nu ai un loc de muncă, nu exiști. Mai mult decât atât, nu ai un loc de muncă bine remunerat sau un loc de muncă care să impună respect (prin faimă sau statutul social pe care ți-l oferă), atunci înseamnă că nu contezi. Posesiunea e valoroasă; nu are importanță cum ai intrat în posesia acelui loc de muncă și în niciun caz nu contează (cel puțin în ochii maselor de oameni) ce pregătire intelectuală ai.

Ne zbatem să supraviețuim și uităm să existăm pentru că, în prezent, confudăm mijloacele de supraviețuire (id est, banul sau locul de muncă) cu scopul vieții noastre. Țelul ultim nu este să acumulăm averi fabuloase, iar faptul că am reușit - cu mult sau puțin efort - să ne îmbogățim nu ar trebui să constituie elementul primar (nici măcar secundar sau terțiar) ce definește o persoană.

Desigur toate lucrurile din titlu - locul de muncă, averea, prietenii etc. - își lasă amprenta asupra personalității noastre. Suntem influențați de aceste elemente, însă dozajul este extrem de important - cât de mult le lăsăm să ne modifice mentalitatea și modul de a ne comporta? Dacă ne îndreptăm atenția doar către un singur element (bani) sau doar către anumite combinații de elemente (bani și prieteni) și uităm de restul (precum valori sau cunoaștere) atunci ajungem să fim ceea ce Horia Roman Patapievici numește „omul nou”. Pentru a-l parafraza pe domnul HRP menționez că „omul recent” este omul cel mai slab de înger, cel mai dependent de confort și de consum, cel mai aservit bunului plac al liberului arbitru, cel mai puțin autonom în judecățile sale, cel mai gregar (față de Stat), pe care l-a cunoscut vreodată umanitatea [Sursă].

Cu alte cuvinte, a te concentra exclusiv pe un singur element - loc de muncă, avere, prieteni, experiență, valori sau cunoaştere - nu este o decizie salutară dezvoltării individuale pe termen lung; același efect nefast îl are și aducerea în prim-plan a unei combinații de ordin materialist, precum bani și prieteni sau carieră și posesiuni materiale.

In concreto, pe un piedestal înalt trebuie ridicate cunoașterea și valorile; doar aceste elemente te pot desăvârși ca mare om, ca individ important ce face diferența în istorie.

Bibliografie:

Sursă Humanitas, Omul recent, [Online] Disponibil la: http://www.humanitas.ro/humanitas/omul-recent, [Accesat la 14.05.2018]

#Opinii #General #Stiri #Cunoastere

77 afișare0 comentariu