• Mohan D. Aurelian

#metoo și Premiul Nobel


https://trendingatoz.com

Premiul Nobel pentru literatură nu va fi acordat anul acesta din cauza unor suspiciuni de agresiune sexuală, investigații financiare realizate de către poliție și probleme interne care au afectat imaginea publică a Swedish Academy (parte a Royal Academies of Sweden) - instituția care se ocupă de selectarea câștigătorului renumitei distincții [informează The New York Times, Sursa 1].

Decizia de a anula decernarea Premiului Nobel pentru literatură ediția 2018 a fost luată joi, 3 mai, în cadrul unei întâlniri săptămânale a Swedish Academy ce a avut loc în orașul Stockholm. Hotărârea a devenit publică a doua zi, The New York Times informând că premiul în cauză va fi acordat anul viitor împreună cu distincția aferentă ediției din 2019. Motivul principal care a determinat această măsură drastică a fost criza ce afectează instituția și, implicit, abilitatea membrilor academiei de a selecta un câștigător.

Este pentru prima dată din anul 1949 când prestigiosul premiu este amânat; în 2017 marele câștigător a fost nuvelistul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro.

Anders Olsson, secretarul permanent al academiei a declarat: „Anul acesta amânăm decernarea deoarece am avut o situație stranie, cu conflicte în interiorul academiei, instituția fiind slăbită din punct de vedere al numărului de membri” [în engleză, This year we're doing it because we've had a very, very unusual situation, with conflicts in the academy and a weakened academy in terms of the number of members - Sursa 1].

Neînțelegerile din interiorul academiei au fost generate de un scandal care îl are protagonist pe Jean-Claude Arnault - o importantă personalitate culturală din Suedia - soțul poetei Katarina Frostenson, membru al Swedish Academy.

În toamna anului 2017, unul dintre cele mai mari ziare din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat acuzațiile a 18 femei în legătură cu comportamentul sexual nepotrivit al lui Jean-Claude Arnault [Sursa 1]. Acesta din urmă conducea, împreună cu soția sa, un centru cultural, denumit Forum, pe care academia îl finanța. Potrivit altor surse [Sursa 2], abuzurile sexuale și fizice ar fi avut loc de-a lungul unei perioade de aproape 20 de ani, atât în Franța, cât și în Sudeia, iar uneori chiar în cadrul unor proprietăți deținute de academie.

În urmă cu doar o lună, ziarul Svenska Dagbladet a publicat un articol care susținea că printre cele agresate de Arnault se numără și prințesa Victoria, un eveniment care a avut loc acum 12 ani [în 2006 la un eveniment al academiei - Sursa 3]. Concomitent, domnul Jean-Claude Arnault este suspectat că a divulgat informații confidențiale (exempli gratia, numele posibililor câștigători) în șapte ocazii diferite, începând cu anul 1996 [Sursa 1]. Ar fi fost divulgate, înainte de a fi anunțate public, numele unor câștigători precum Bob Dylan în 2016 sau Harold Pinter în 2005. Jurnaliștii de la Dagens Nyheter au aflat că o anchetă internă a academiei ar fi ajuns la această concluzie referitoare la Jean-Claude Arnault [Sursa 2].

Avocatul lui Arnault, Bjorn Hurtig, a declarat că soțul Katarinei Frostenson este victima unei „vânători de vrăjitoare”[în engleză, „a witch hunt” - Sursa 1]; cu alte cuvinte acuzațiile sunt un non-sens și nu există dovezi pentru a demonstra afirmațiile. Totodată, avocatul susține că acuzațiile „au fost lansate în spațiul public cu intenția de a-i face rău [lui Arnault]” - Sursa 2, în engleză „may have been made with the sole purpose of harming”.

Între cei 18 membri permanenți ai Swedish Academy au apărut disensiuni, materializate în articole pline de invective, publicate în mass-media suedeză, chiar dacă acuzațiile nu au fost dovedite [Sursa 2]. Tensiunea din interiorul comitetului care decernează Premiul Nobel pentru literatură a fost generată de presiunea publică enormă ce a fost pusă asupra membrilor în vederea determinării unor schimbări majore în modul intern de organizare și în modul de management a unor astfel de crize.

În urmă cu o lună, trei membri ai academiei și-au dat demisia în semn de protest față de decizia comitetului de a nu o demite pe Frostenson; au urmat proteste ale femeilor suedeze care doreau cu ardoare demisia Katarinei Frostenson; în cele din urmă, secretarul permanent, Sara Danius și-a dat demisia, urmată de Frostenson [Sursa 2].

Membrii Swedish Academy sunt aleși pe viață și nu își pot da, din punct de vedere tehnic, demisia, însă au la dispoziție opțiunea de a lăsa, în semn de protest, „scaunul gol”; in concreto, membrii pot să nu mai activeze în cadrul academiei. În prezent, în urma acestui nou scandal de natură sexuală, în care mișcarea #metoo și-a demonstrat, din nou, puterea de a schimba destine, mai sunt doar 10 membri activi, 12 fiind numărul minim permis de statut pentru a alege alții noi. Drept urmare, regele Carl XVI Gustaf a anunțat că se vor opera modificări în statut pentru a asigura supraviețuirea academiei, evitând, în acest fel, un adevărat blocaj instituțional.

Conform The Guardian, procurorii care se ocupă de bănuielile referitoare la actele de agresiune sexuală comise de Jean-Claude Arnault au renunțat la unele acuzații oficiale din dosar întrucât nu există dovezi necesare pentru a le susține [Sursa 2]. Cu toate acestea, autoritățile continuă investigația per se pentru a dovedi dacă Jean-Claude Arnault este vinovat sau nu.

Biroul de crime economice investighează de asemenea un caz legat de Swedish Academy care se bănuiește că are legătură tot cu Jean-Claude Arnault. In extenso, ar fi vorba de anumite subvenșii oferite de academie lui Arnault.

Conform The Washington Post [Sursa 3], familia regală suedeză sprijină eforturile mișcării #metoo.

Printre schimbările care vor avea loc în modul de organizare și funcționare al Swedish Academy s-ar putea număra: (1) înăsprirea regulilor legate de conflictul de interese și managementul informațiilor confidențiale și (2) schimbarea regulilor referitoare la dreptul de a fi membru - o procedură care să ofere libertatea de a demisiona [Sursa 3].

The Washington Post informează că Swedish Academy a angajat o firmă de avocatură care să analizeze în ce măsură membrii erau conștienți de incidentele de agresiune sexuală [Sursa 3].

Conform Carl-Henrik Heldin, președintele Fundației Nobel, decernarea Premiului Nobel la celelalte categorii nu va fi influențată de această criză.

Proteste ale femeilor suedeze, din data de 19 aprilie 2018, în fața clădirii Swedish Academy

Photo source: https://www.theguardian.com

Analiza Dialectica

Suntem de părere că mișcarea #metoo este benefică femeilor de pretutindeni. Recunoaștem că societatea patriarhală din prezent favorizează perpetuarea unor comportamente care afectează iremediabil un număr ridicat de femei de la nivel mondial. Dezavuăm orice tip de abuz (sexual, fizic etc.) sau de comportament indecent care ar putea leza integritatea fizică sau morală a oricărei ființe umane.

#metoo a venit ca un răspuns normal la un set inadmisibil de deficiențe cu care societatea contemporană se confruntă.

Cu toate acestea, considerăm că, orice scandal de natură sexuală, care prin amploare poate ruina cariera și, implicit, viitorul unui congener, ține, în mod inevitabil, de dozaj. Anumite presiuni trebuie puse ca instituțiile sau autoritățile să acționeze cu celeritate și eficient - susținem protestele și manifestările pașnice care au acest scop.

În majoritatea cazurilor se exagerează. Presiunea opiniei publice devine atât de puternică încât precipitează demersul autorităților, acestea fiind influențate să ia o măsură într-un timp scurt. Decizia este luată sub impulsul emoțiilor, nu al rațiunii. Demitem, transformăm oameni în paria ai societății, nu repectăm dreptul la replică, uităm de dreptul la un proces echitabil, ne aruncăm să luăm o hotărâre fără a mai analiza în profunzime cazul. Aproape mereu, instanțele judecătorești nu apucă să dea un verdict irevocabil înainte ca individul să fie ostracizat pe viață de o societate căreia îi place la nebunie să se transforme in instanță morală.

A nu se înțelege greșit, nu facem apologia congenerilor fără limite morale, care recurg la abuzuri sexuale; Dialectica susține anchetele realizate în mod obiectiv, în care verdictul nu este gata impus de societate și în care dovezile sunt colectate și analizate într-un mod transparent, în conformitate cu legea. Dacă vinovăția ta este dovedită atunci este timpul să fii pedepsit din punct de vedere legal de autoritățile abilitate, iar apoi, din punct de vedere moral, de instanța morală a societății civile.

Nu putem pune la stâlpul infamiei toți indivizii care au fost acuzați de anumite conduite nedovedite. În zelul nostru de a rezolva o problemă enormă a omenirii, ne precipităm, precipităm procesul de public policy, influențăm negativ politicienii (îi grăbim și presăm constant), iar apoi vom ajunge că accentuăm prejudecățile misogine și comportamentele pe care tocmai dorim să le prevenim și chiar să le eliminăm.

Bibliografie:

Sursa 1 The New York Times, No Nobel Literature Prize This Year but 2 Prizes in 2019, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/aponline/2018/05/04/world/europe/ap-eu-sweden-nobel-literature-prize.html, [Accesat la 04.05.2018]

Sursa 2

The Guardian, Nobel prize in literature 2018 cancelled after sexual assault scandal, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/books/2018/may/04/nobel-prize-for-literature-2018-cancelled-after-sexual-assault-scandal, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 3

The Washington Post, Nobel literature prize canceled this year, following academy’s own #MeToo scandal, [Online] Disponibil la: https://www.washingtonpost.com/news/world/wp/2018/05/04/nobel-literature-price-canceled-this-year-following-academys-own-metoo-scandal/?utm_term=.e1adfa2fb8d4, [Accesat la 06.05.2018]

Sursa 4

The Guardian, Public fights, resignations and a sex scandal: what's going on with the Nobel prize?, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/books/2018/apr/14/nobel-prize-swedish-academy, [Accesat la 06.05.2018]

#Cunoastere #Nobel #General #Stiri #Literatura #Opinii

13 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier