• Marin C. Alexandru

Așa grăit-a Zarathustra


Sursă foto: https://www.slideshare.net/EllyElly2/127957281-friedrichnietzscheasagraitazarathustra

"Așa grăit-a Zarathustra" este la prima vedere o broșură. Nu am crezut vreodată că atât de puține pagini mi-ar putea schimba mentalitatea într-un timp atât de scurt. Abundența aforistică, umanismul debordant, esențele de intelectualitate fundamentate pe comparativismul religios (budism vs. creștinism), tonul profetic și intensitatea scriturii specifice lui Nietzsche sunt elementele care îți dau acel sentiment de empowerment, te extrag din minciunile unei realități falsificate de natură iudeo-creștină pentru a-ți arăta alternativa unei responsabilități și libertați asumate a propriei ființe. Te identifici cu turma sau alegi propria-ți cale?

Scriu aceste rânduri văzând cum capcana creștinismului (manifestată atât la nivel ideologic, cât și la nivel instituțional) sufocă din ce în ce mai mulți tineri restrângându-le considerabil orizontul ideatic și perspectivele de dezvoltare. Nu mă interesează creștinii de vârstă mijlocie sau cei în vârstă, ei sunt deja compromiși. Să crezi în Dumnezeu e la îndemâna oricui, să crezi în tine e calea către Supraom. Iluzia și impostura sunt componentele acestei religii a celor slabi, a celor incapabili să gândească pentru ei înșiși, a celor care au nevoie de o autoritate, un absolut sau un principiu ultim pentru a-și coordona parcursul ontologic. Dar până la urmă, turmele au nevoie de un păstor, nu?

Vă atașez un fragment dintr-o analiză a cărții lui Nietzsche:

"Vechile valori trebuiesc răsturnate, iar fluxul vieţii trebuie să-şi urmeze cursul său firesc într-un nou cadru axiologic. Zarathustra îşi asumă riscul de a se împroșca cu nuanţele ridicolului doar pentru a indica drumul către Supraom.

Începând de aici, lui Zarathustra nu-i mai rămâne decât să tot coboare, ca într-o descindere paradigmatică în lumea celor morţi, după cum şi sunt, potrivit lui, cei care refuză să gândească prin ei înşişi şi să-şi creeze singuri destinul, dincolo de valorile societăţii sau ale oricărei alte religii."

Puteți citi analiza completă la următorul link: https://www.google.ro/…/analiza-a-lui-asa-grait-a-zara…/amp/.

#Opinii #General #Nietzsche #Recenzie #Literatura #Cultura #Filosofie

374 afișare0 comentariu