• Marin C. Alexandru

Secolul lui Malraux


„Marea problemă a secolului XXI va fi aceea a religiilor. Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc. Cred că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău” afirma André Malraux în veacul trecut (Antoine Terrasse, 2000).

Sursă foto: https://www.apollo-magazine.com/the-many-lives-of-andre-malraux/

Acest lucru este remarcat și de S. P. Huntington când vorbește despre acel clash al civilizațiilor. Religia e mai vie ca niciodată iar redefinirea relației pe care o are cu politicul de asemenea.

Dimensiunea religioasă nu mai poate fi neglijată nici la nivel ideologic, nici la nivel instituțional sau al discursului. S-a crezut multă vreme în UE, de exemplu, că religia poate fi ignorată, ca un soi de fenomen pe cale de dispariție. Vedem reapărând în mod dramatic relația între politic și religie în diversele sale dimensiuni, de la chestiunea toleranței în interiorul comunităților creștine la chestiunea relației între creștinism și alte religii. Această problemă este în fața noastră, nu o putem ignora, nu o putem evacua ca și cum n-ar exista.

#Stiri #General #Opinii #Literatura #Cultura #Cunoastere

133 afișare0 comentariu