• Marin C. Alexandru

Opinii - România în perspectiva lui 20 20


Vă propun să începem dimineața cu o doză de realism politic.

Sursă foto: https://toomanyzooz.bandcamp.com/track/20-20

Nu sunt Nostradamus și nici Neti Sandu, dar un mic exercițiu de imaginație cred că putem face împreună. Da, știu bine că în România 99,99% din populație se ferește să spună lucrurilor pe nume, eu nu.

Urmează trei cicluri de alegeri consecutive: 1. Europarlamentare - 2019; 2. Prezidențiale - 2019; 3. Parlamentare și locale - 2020;

Grosso modo, anul 20 20 cum ar spune caragieleana Viorica, va fi un threshold pentru România, cel puțin pentru România oamenilor care gândesc cu mintea lor, nu sunt încă brainwashed de propaganda mediatică sponsorizată din zona politichiei și nu au de apărat interese mârșave, fiind dispuși să calce pe morminte sau să intre cu bocancii în viețile oamenilor.

Acest 20 20 este decisiv, pentru că mulți dintre noi vom fi puși în poziția de a alege: râmânem în România pentru a vedea cum o bombă politică este detonată, plecăm în afară pentru a căuta visul european sau pe cel american, fie ne "înarmăm" și luptăm cu un regim politic totalmente potrivnic dezvoltării și evoluției acestei țări fiind catalogați ca și continuatori ai celebrei "generații de sacrificiu" care trebuie să scoată România din cacao pentru că ai noștri au fost impotenți sau insuficient de îndrăzneți?

Haideți să ne imaginăm un 2020 cu Gabriela Firea președinte, cu o tonă de eurodeputați social-democrați trimiși la Bruxelles și cu un guvern/guverne care să promoveze spectrul corupției, prostiei și al nesimțirii create de Dragnea încă de anul trecut. Unora poate vă pare o hiperbolizare negativistă lipsită de sens, o distofie, dar gândiți-vă cum au apărut marile atrocități care au zdruncinat lumea în secolul trecut și reminiscențele lor încă ne bântuie.

Un vid de putere nu va exista în România cum poate s-a intâmplat în '89, acum se găsesc suficient de mulți actori politici care să îl poată umple în eventualitatea în care ar apărea unul. Dar despre ce fel de putere vorbim? Una exercitată în manieră neocomunistă pe niște cobai numiți cetățeni sau una bottom-up prin care fiecare vom scăpa din paradoxul "bowling alone"?

Suntem țara a cincea din Europa cu cel mai crescut nivel de emigrație și stăm în coasta Syriei la același capitol, o țară în care este în momentul de față război civil și plouă cu bombe. Cum vom umple golul demografic, ce facem cu economia muribundă în care mall-ul e biserica tinerilor, ce facem cu statul încă nesecularizat în care BOR este cel mai mare partid neînregistrat, ce facem cu educația și tinerii care se compromit cu fiecare zi pe care o petrec pe acest "sol fertil" numit România? Nu știm și nu ne pasă.

De asta vă invit încă de pe acum în România anului 2020, cu toate caracteristicile descrise mai sus. Ce minunată va fi această distrugere sistematică 2018-2019-2020. Să fim în continuare buni observatori, buni comentatori și analiști, cu umorul prostesc tipic românesc care ne-a dus până acum pe culmile gloriei.

Doamnelor și domnilor care încă mai aveți ceva de spus și fricile nu v-au acaparat, nu vă fac o invitație la vals, ci una la acțiune în perspectiva unui 2020 care poate arăta altfel dacă vom fi împreună și vom avea o strategie.

Cum? Foarte simplu.

1. Trezirea fetelor și baieților trași pe "dreapta" și coalizarea cu centriștii emergenți. 2. Campanii strategice de conștientizare a importanței votului atât în urban, cât și în rural. Da, e evident, tinerii noștri dorm și nu numai ei. 3. Dezvoltarea leadership-ului comunitar. 4. O combinație fastă de educație și politică. 5. Schimbarea personală printr-o gândire pe termen mediu/lung.

Ceasul ticăie, 20 20-ul bate la ușă.

#Opinii #Romania #Politica #General #Stiri

32 afișare0 comentariu