• Marco Badea

Opinii - Când politica americană devine doar o reglare de conturi...


Cartea fostului director al FBI, James Comey, intitulată „A higher loyalty” („O loialitate superioară”), va apărea marţi 17 aprilie 2018, în librării, la 11 luni după demiterea autorului din fruntea poliției federale, de către actualul preşedinte american, Donald Trump.

Photo source: https://news.sky.com/story/trump-fbi-director-james-comey-more-famous-than-me-10739723

Pe o întindere de peste 300 de pagini sunt relatate, cu relativă precizie, „adevăruri şi minciuni”, potrivit comentatorilor din presa americană care au pus mâna pe o parte din exemplarul mult aşteptat [Sursa1].

Naraţiunea este făcută cu talent, de fostul procuror al New Yorkului, apoi ministru adjunct al Justiţiei, pe mandatul lui George W. Bush şi şef al FBI, între 2013 şi 2017, James Comey. Fostul şef al poliţiei federale îl descrie, în memoriile sale, pe locatarul de la Casa Albă, Donald Trump, fără menajamente, ca fiind „imoral, mincinos inveterat, obsedat de delaţiuni scabroase”, care a impus anturajului „un cod al loialităţii aidoma unui şef mafia” [Sursa 2]. Pasajele din cartea menţionată, apărute joi, 12 aprilie 2018, în presa americană, nu conţin revelaţii zgomotoase cum ne-am fi aşteptat, fiindcă etapele întregii „tragedii greceşti” fuseseră deja prezentate în cadrul depoziţiilor sub jurământ, în Senat. Cu toate acestea, lectura se anunţă captivantă, autorul „dezvăluirilor” revenind obsedant asupra discuţiilor purtate între preşedinte şi un înalt funcţionar care e prezentat sub lupă misterioasă în carte. Încă de la prima întâlnire, după alegerile prezidenţiale, la Trump Tower din New York, James Comey ar fi primit misiunea delicată a informării despre „un sulfuros dosar”, care nu răzbise în spaţiul public, privind practicile sexuale compromiţătoare, cuprinzând presupuse filmări din partea serviciilor ruse, la Moscova în 2013, unde s-a aflat cu prilejul organizării unui concurs de frumuseţe [Sursa 3]. La un dejun tete-a-tete, la Casa Albă, în februarie 2017, Donald Trump i-a cerut lui James Comey loialitatea sa, acesta din urmă asigurându-l de onoarea sa, reamintindu-i fidelitatea față de -atenție- instituția prezidențială, impusă imperativ prin Constituţie. Loialitatea a fost însă, şi iată rămâne, un criteriu pe care l-a impus şi Barack Obama, drept urmare, Comey a ştiut cum să mute pe tabala de sah ca să scape şifonat dar nu grav avariat. Ca să nu mai spunem ce oameni de meserie, puşi la locul potrivit s-au dovedit, finalmente, nepotriviţi.

Photo source:

http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2017/07/15/former_fbi_director_james_comey_is_writing_a_book_and_publishers_are_salivating.html

James Comey n-are menajamente, dar posedă o bună intuiţie, care-i poate juca în unele cazuri dacă nu prezintă argumente pertinente, feste. El afirmă că Donald Trump nu se opreşte niciodată din vorbit, în cursul unui dialog, şi obţine astfel un acord tacit din partea celor prezenţi [Sursa 4]. Evocând perioada în care lupta contra familie Gambino, James Comey compară comportamentul clanului Trump cu cel al mafiei, acolo, unde, şeful are control complet. Jurămintele de loialitate, minciunile despre toate lucrurile mari şi mici poziţionează organizaţia peste moralitate şi adevăr. Fostul director FBI mai povesteşte în cartea sa, că atunci când a fost destituit, secretarul pentru securitate naţională din acel moment, John Kelly, l-a sunat pentru a-şi exprima dezgustul, pomenind de demisia sa iminentă în semn de protest [Sursa 5].

Photo source:

http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/11/three-paths-the-trump-administration-can-take.html

James Comey l-ar fi îndemnat să rămână... şi Kelly este acum şeful staff-ului de la Casa Albă. Coincidența nu prea se impune ca fundament în astfel de chestiuni. Presupun că ați înțeles firul povestioarei. Ei bine, portretul pe care îl zugrăveşte James Comey în cartea sa este unul excesiv de dur: acest preşedinte este unul imoral, departe de adevăr şi valori instituţionale. În cursul audierii din Senat, a dezvăluit presiunile venite de la Casa Albă, pentru abandonarea verificărilor asupra generalului Michael Flynn, consilier pe securitate naţională, forţat să demisioneze, fiindcă minţise în privinţa întâlnirilor pe care le avusese cu oameni ai Moscovei [Sursa 6]. Autocritic, Comey face referiri vagi la povestea mesageriei private a lui Hillary Clinton, care a costat-o pe aceasta alegerile prezidenţiale din 2016.

Fostul director al Politiei Federale din SUA, James Comey a anunțat deja ca va avea până la sfârşitul lunii o serie de interviuri pe toate canalele importante de televiziune pentru a clarifica cât mai bine conținutul operei sale [Sursa 7].

Photo source: http://money.cnn.com/2017/11/02/media/james-comey-book-higher-loyalty/index.html

Casa Albă nu a oferit până acum vreo ripostă, anticipând, probabil, vreun tweet al preşedintelui în astfel de împrejurări delicate. Dar ne aşteptăm la o poziție tranşantă din partea Preşedintelui Trump şi la clarificări cu privire la poziția administrației, pe subiect, din partea biroului de presă de la Washington, D.C.!!!

Memoriile lui James Comey survin la câteva luni după apariţia cărţii „Fire and Fury: inside the Trump white house”, semnată de Michael Wolf. O carte mult discutată şi imprecis de clară în conținut. Mai cu seamă expusă drept cronică tabloidă. În aceste condiții, este greu de presupus cât „bine” îi face această carte fostului şef al FBI, James Comey. Întrucât, după o veche vorbă a cărturarilor, marile spirite discută idei, spiritele medii discută evenimente, iar spiritele mici discută despre oameni. Desigur, lucrurile sunt mult mai nuanţate, dacă nu şi greu de înţeles. Donald Trump intră în categoria oamenilor politici despre care se poate spune fără a greşi: toată lumea, duşmani sau prieteni, admiratori sau detractori, mănâncă o pâine bună de pe urma sa.

Un detaliu interesant îl dă faptul că Partidul Republican a pus deja în linie un site intitulat „Lynn Comey” (Mincinosul de Comey). Semn că „reglarea de conturi” despre care vorbeam în titlu... continuă şi mă tem că e abia la început!

Bibliografie: Sursa 1

https://www.nytimes.com/2018/04/12/books/review/james-b-comey-by-the-book.html Sursa 2

https://www.washingtonpost.com/news/book-party/wp/2018/04/14/in-his-new-book-james-comey-calls-for-ethical-leadership-but-does-he-live-up-to-it/?noredirect=on&utm_term=.cd13f6e07776 Sursa 3

https://www.independent.co.uk/voices/james-comey-book-trump-us-president-white-house-russia-dossier-mueller-a8302781.html Sursa 4

https://www.usatoday.com/story/news/politics/2018/04/12/comey-book-donald-trump/512683002/ Sursa 5

https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/12/james-comey-book-trump-unethical-untethered-to-truth-a-higher-loyalty Sursa 6

https://www.newyorker.com/news/our-columnists/james-comey-and-donald-trump-go-to-war Sursa 7

https://www.wsj.com/articles/james-comeys-book-to-launch-next-week-as-watchdog-report-looms-1523479015 Surse alternative: Sursa 8

https://www.politico.com/story/2018/04/14/comey-book-tour-risk-mueller-russia-probe-523056 Sursa 9

http://www.businessinsider.com/james-comey-compares-trump-to-a-mob-boss-in-abc-interview-2018-4 Sursa 10

http://deadline.com/2018/04/james-comey-book-leaks-likens-president-trump-to-a-mob-boss-1202363597/ Sursa 11

https://www.politico.com/story/2018/04/12/comey-book-excerpts-520299

#Opinii #DonaldTrump

15 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier