• Mohan D. Aurelian

Oamenii de știință pregătesc un device care poate „auzi” vocea internă a utilizatorului


Căștile AlterEgo ale cercetătorilor de la MIT pot „asculta” vocea internă a purtătorului

Photo source: https://www.theguardian.com

Oamenii de știință au construit un device (în română, aparat) ce poate „citi gândurile congenerilor”, atunci când acestea sunt exprimate prin intermediul vocii interne [Sursa 1].

Device-ul în cauză, denumit AlterEgo, poate transpune în cuvinte elementele analizate în mod intern - gânduri ce sunt analizate de către individ cu ajutorul vocii interne, fără a fi exprimate cu voce tare - întrucât foloseşte electrozi așezați pe piele.

AlterEgo oferă utilizatorilor posibilitatea de a controla alte device-uri sau de a pune întrebări fără a vorbi per se [Sursa 2].

Arnav Kapur - absolvent care lucrează la MIT Media Lab și liderul demersului care a condus la construirea lui AlterEgo - a declarat: „Ideea noastră a fost: putem oare să construim o platformă computerizată care să aibă un oarecare caractern intern, care aduce laolaltă omul și mașina în așa fel încât să pară o extensie internă a conștiinței noastre?” [în engleză, „Our idea was: could we have a computing platform that’s more internal, that melds human and machine in some ways and that feels like an internal extension of our own cognition?” - Sursa 1]

Kapur descrie device-ul ca pe un aparat de augmentare a inteligenței [în engleză, intelligence-augmentation device sau IA device].

Device-ul său a fost prezentat la conferința Association for Computing Machinery, denumită sugestiv Intelligent User Interface, organizată în Tokyo, Japonia. Din punct de vedere al funcționalității și utilizării, este vorba de o „bandă” de plastic, ce acoperă falca și o parte a obrazului, prinsă în spatele urechii, care utilizează patru electrozi pentru a înregistra semnalele neuromusculare subtile generate când o persoană își analizează gândurile prin intermediul vocii interne. Când astfel de semnale sunt înregistrate, o unitate de analiză - bazată pe inteligență artificială - coroborează semnalele cu anumite cuvinte pe care le trimite apoi la unitatea „centrală” a aparatului. Aceasta din urmă, în urma unor analize complexe, oferă utilizatorului un răspuns cu ajutorul unui „difuzor” bazat pe conducție - nu sunt emise sunete per se ci semnalele electrice sunt convertite în vibrații mecanice care transmit sunetul către ureche prin intermediul oaselor craniene (în engleză, bone conduction).

În prezent, nivelul de acuratețe al AlterEgo este de 92% [nivel atins într-un test cu 10 persoane, care a necesitat o perioadă de setare a aparatului de circa 15 minute per individ], puțin mai scăzut decât acuratețea de 95% a sistemului de asistență vocală oferit de Google (Google’s Assistant). 

Cercetătorii sunt siguri că nivelul de acuratețe în ceea ce privește recunoașterea vocii interne o să crească în timp.

Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea modului de interacțiune cu asistenții bazați pe inteligență artificială precum Google Assistant, Alexa sau Siri, dar și în fluidizarea interacțiunii umane, în contextul în care orice informație ce trebuie accesată necesită, de exemplu, întreruperea comunicării și verificarea smartphone-ului.

Video care arată modul în care funcționează AlterEgo

Video Source: MIT Media Lab YouTube

Bibliografie:

Sursa 1 The Guardian, Researchers develop device that can 'hear' your internal voice, [Online] Disponibil la:

https://www.theguardian.com/technology/2018/apr/06/researchers-develop-device-that-can-hear-your-internal-voice?CMP=fb_us, [Accesat la 09.04.2018]

Sursa 2 MIT News, Computer system transcribes words users “speak silently”, [Online] Disponibil la:

http://news.mit.edu/2018/computer-system-transcribes-words-users-speak-silently-0404, [Accesat la 09.04.2018]

#Stiri #Stiinta #Tehnologie #General

33 afișare0 comentariu