• Mohan D. Aurelian

Tribuna internațională - Vizita lui Kim Jong-un în China


Photo source: https://www.nytimes.com/

În perioada 25-28 martie 2018, liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a călătorit împreună cu soția sa, Ri Sol-ju, la Beijing pentru a se întâlni cu președintele Republicii Populare China, Xi Jinping [Sursa 1].

Echipa Dialectica a realizat o analiză a relațiilor diplomatice dintre Koreea de Nord - Koreea de Sud - S.U.A. și despre posibila întâlnire a domnului Trump cu Kim Jong-un

Evenimentul reprezintă o noutate, întrucât aceasta este prima vizită în străinătate a liderului din Coreea de Nord de când a devenit - în decembrie 2011 - conducătorul suprem al statului comunist. Prin urmare, analiza deciziei domnului Kim Jong-un de a realiza această vizită neoficială are o valoare teleologică ridicată pentru dinamica geostrategică a regiunii în contextul în care, în ultimele cinci sau șase luni, am remarcat o deschidere neașteptată a regimului de la Phenian, mai întâi față de vecinul său de la sud, apoi față de S.U.A.

Mai mult decât atât, vizita liderului nord-coreean la Beijing a luat pe toată lumea prin surprindere întrucât relațiile bilaterale dintre cele două state au fost extrem de tensionate în ultimele luni.

Conform datelor pe care le deținem - de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), Sursa 1 - vizita neoficială a durat patru zile, pe parcursul cărora Kim Jong-un a avut întâlniri bilaterale cu președintele Xi Jinping, a participat la un banchet în cinstea vizitei sale, organizat de Xi Jinping și soția sa, Peng Liyuan, a urmărit un spectacol special conceput pentru el și a examinat o expoziție menită a demonstra realizările Academiei Chineze de Știință.

Vizita lui Kim Jong-un la Beijing a fost confirmată abia miercuri, 28 martie 2018, după ce liderul nord-coreean a părăsit China, în ciuda faptului că agențiile de presă occidentale au reperat din timp trenul blindat care a traversat țara. Amânarea anunțului are mai multe cauze: (1) motive ce țin de nivelul de securitate - atât în ceea ce privește siguranța lui Kim Jong-un, cât și în legătură cu caracterul secret al întâlnirilor dintre cei doi lideri comuniști; această procedură era standard în trecut când se întâlneau liderii celor două state; (2) motive de natură diplomatică, agenția națională de presă, Xinhua, catalogând vizita lui Kim Jong-un drept „neoficială” întrucât președintele chinez este încă supărat pe conducătorul suprem al Coreei de Nord deoarece a sfidat în ultimul timp interesele Chinei și, implicit, pe liderul său, Xi Jinping [Sursa 2].

Exempli gratia, un moment de vădită sfidare a avut loc în septembrie 2017, când liderul de la Phenian ar fi organizat un test nuclear doar pentru a distrage atenția mass-media internațională de la summitul BRICS organizat în China [Sursa 2]. Din acel moment, cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, China - cu care țara condusă de Kim Jong-un realizează peste 90% din schimburile sale comerciale - a fost de acord cu sancțiunile din ce în ce mai dure impuse de comunitatea internațională (de S.U.A. și aliații săi prin intermediul ONU) și a redus importurile din țara vecină (în special cele de cărbune).

Conform agențiilor oficiale de presă din ambele state comuniste, vizita lui Kim Jong-un în China a fost consecința invitației oficiale lansate de Xi Jinping [Sursa 5]. Acest element a fost ghicit de mulți analiști de politică externă întrucât China era extrem de nemulțumită de: (1) faptul că invitația liderului nord-coreean de a-l întâlni pe Donald Trump nu a fost făcută cu ajutorul său și (2) faptul că statul vecin a continuat să dezvolte arme nucleare. In concreto, Xi Jinping a dorit să-i transmită lui Kim Jong-un faptul că, în ciuda, atenției de ordin internațional de care se bucură regimul comunist de la Phenian, adevăratul stat care domină regiunea este China. Simplul gest că Kim Jong-un a vizitat Beijingul demonstrează nivelul ridicat de influență pe care Xi Jinping îl are asupra omologului său: supraviețuirea economică a Coreei de Nord depinde de ajutorul chinezesc (prin relațiile comerciale, prin ajutoarele ce constau în transporturi de mâncare și asistență energetică substanțială - Sursa 2).

Cu alte cuvinte, chiar dacă administrația Trump încearcă să aibă o abordare precaută, fundamentată pe o „retorică a garanției” - Coreea de Nord să ofere garanții că intențiile sale sunt serioase, în comparație cu demersurile similare din trecut - progrese în ceea ce privește criza din Peninsula Coreeană pot fi obținute, la cum se conturează statu-quo-ul, doar prin intermediul Chinei.

Mai mult decât atât, înainte de cele două summituri - cel dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud și cel dintre S.U.A. și Coreea de Nord - strategia diplomatică a Phenianului [care pare bine plănuită de foarte mult timp, exact cum am menționat și aici] a reușit să-i ofere lui Kim Jong-un un spațiu de negociere extins deoarece, până în prezent, el proiectează la nivelul comunității internaționale, dar, în mod ineluctabil, și la nivel național, o imagine de lider puternic, cu intenții (cvasi)pașnice, dornic să negocieze, iar S.U.A. și aliații săi trebuie să pună la punct, într-o perioadă destul de scurtă, o tactică menită a oferi occidentului mai multe avantaje decât va obține statul comunist în urma acestor întâlniri [strategie care nu pare a se contura în cadrul administrației Trump]. În plus, China, la rândul ei, nu poate impune sancțiuni economice prea drastice întrucât nu dorește sub nicio formă prăbușirea regimului lui Kim Jong-un; un astfel de eveniment ar putea facilita reunificarea celor două Coreei sub „aripa protectoare” a S.U.A. ceea ce ar însemna formarea unui nou stat - aliat cu americanii - ce are granițe directe cu China.

Cauza vizitei lui Kim Jong-un pare a fi unul dintre puținele elemente asupra cărora agențiile oficiale de presă din cele două state comuniste cad de acord. De exemplu, conform Xinhua, agenția națională de presă din China, Kim Jong-un s-ar arăta gata să facă primii pași în denuclearizarea peninsulei, în contextul în care S.U.A. și Coreea de Sud ar menține pacea în zonă și ar respecta anumite condiții. În schimb, agenția de presă controlată de regimul de la Phenian, nu a publicat informații similare [Sursa 5]. Această lipsă de sincronizare ar putea să fie un prim element care denotă adevăratele intenții ale lui Kim Jong-un, dar, totodată, aduce în prim-plan și nevoia sa de a menține încă un nivel ridicat de control asupra populației nord-coreene prin intermediul televiziunii de stat.

Mai mult decât atât, conform CNN și The New York Times, China a anunțat marți, 27 martie 2018, S.U.A. despre vizita lui Kim Jong-un la Beijing [Sursa 4 și 5]. In concreto, este vorba de un mesaj trimis pe căi diplomatice; acesta era menit a reprezenta o provocare la adresa S.U.A. în contextul în care administrația Trump deținea deja informații despre vizita în cauză, iar președintele american a amenințat China, în ultimul timp, cu un război comercial. Semnalul transmis de Beijing este unul clar: „China contează la nivel regional și este la fel de relevantă la nivel global; nimic important nu se întâmplă fără noi”. O poziționare similară este împărtășită de fostul prim-ministru al Australiei, Kevin Rudd [Sursa 4].

Sue Mi Terry - specialist al Center for Strategic and International Studies - rezonează cu analiza Dialectica (prezentată în acest articol) afirmând că strategia de până acum a liderului nord-coreean l-a pus într-o situație dificilă pe Donald Trump: dacă el și echipa sa nu vor face compromisuri și vor fi extrem de duri în raport cu propunerile lui Kim Jong-un, ar putea să pară - din exterior - că americanii sunt cei care nu vor detensionarea situației din Peninsula Coreeană [Sursa 4].

Jane Perlez - contributor al The New York Times - este de părere că, în contextul în care China va deveni un protector al Coreei de Nord, puterea de negociere a lui Kim Jong-un în fața președintelui american va crește exponențial [Sursa 4]. Echipa Dialectica este de acord, dacă S.U.A. și Coreea de Sud nu vor acționa în așa măsură încât să decodifice cu succes intențiile Phenianului, vor fi atrase într-un acord din care vor pierde mai mult decât vor câștiga.

Sergey Radchenko - profesor de relații internaționale la Cardiff University - este de părere că: „probabilitatea este foarte mică ca Kim Jong-un să se fi consultat cu chinezii pe tema întâlnirii bilaterale cu Trump”, prin urmare „acesta a reprezentat un imens afront la adresa conducerii chineze, fapt care a facilitat o poziție de negociere extrem de bună pentru Kim Jong-un” [Sursa 4].

Un alt analist - Lee Sung-yoon, profesor al Tufts University - a declarat că Kim Jong-un doar copiază ceea ce tatăl său, Kim Jong-il, a făcut în 2000 - a vizitat China - înainte de un summit cu președintele Coreei de Sud, Kim Dae-jung. In extenso, liderul actual al Coreei de Nord, în contextul afirmațiilor belicoase ale domnului Trump, ar dori - conform lui Lee Sung-yoon - să atragă S.U.A. într-un acord politic care ar face imposibilă orice intervenție (atac) preventiv asupra regimului de la Phenian [Sursa 4].

Concluzii

1) Înainte de toate, vizita lui Kim Jong-un la Beijing poate fi considerată un exercițiu diplomatic benefic pentru liderul nord-coreean care este lipsit de experiență în acest domeniu. Kim trebuie să fie insidios, tenace, bine informat și un negociator abil dacă dorește să aibă un impact asupra lui Donald Trump la summitul din luna mai.

2) Evenimentul marchează schimbarea poziționării Chinei față de Coreea de Nord: s-a trecut de la o abordare a non-dialogului (China a sprijinit sancțiunile impuse de S.U.A. prin intermediul ONU) la o abordare reconciliatoare, în cadrul căreia China - și implicit Xi Jinping - are un rol important în demersul nord-coreean de a negocia modificarea statu-quo-ului.

3) China vrea să fie tratată ca un „jucător” semnificativ în „arena” relațiilor internaționale, motiv pentru care Kim Jong-un a fost chemat la Beijing pentru a primi explicații în legătură cu ce anume statul chinez acceptă înntr-un eventual acord tripartit între Coreea de Nord - Coreea de Sud - S.U.A.; în caz contrar, dacă anumite concesii obținute de Kim Jong-un vor fi împotriva intereselor chinezești, Xi Jinping nu va ezita să pună presiuni economice majore asupra statului vecin.

4) Kim Jong-un, prin vizita de la Beijing, și-a proiectat la nivel național și mondial imaginea de lider hotărât, capabil a modifica dinamica geostrategică din Asia de est. Mai mult decât atât, liderul nord-coreean are certitudinea că - în anumite circumstanțe - poate să utilizeze relația bilaterală cu China în favoarea regimului său. Exempli gratia, pentru a primi mai multe ajutoare și sprijin economic.

5) Coreea de Nord, prin intermediul campaniei recente de ameliorare a relațiilor cu vecinii de la nord și de la sud, poate va ajunge să încheie o serie de acorduri ce vor o favoriza din punct de vedere economic și strategic. De exemplu, un posibil acord de denuclearizare semnat de Kim Jong-un poate aduce numeroase beneficii financiare, pe când sarcina statelor din Occident de a verifica dacă condițiile de denuclearizare sunt respectate este una extrem de dificilă.

Video cu interiorul trenului blindat utilizat de Kim Jong-un pentru a ajunge în capitala Chinei

Video source: CNN Youtube

Bibliografie:

Sursa 1 CSIS, Mr. and Mrs. Kim Go to Beijing, [Online] Disponibil la: https://www.csis.org/analysis/mr-and-mrs-kim-go-beijing, [Accesat la 08.04.2018]

Sursa 2 The Guardian, Kim Jong-un's visit to China fails to hide strain in relations, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/28/kim-jong-uns-visit-to-china-fails-to-hide-strain-in-relations, [Accesat la 08.04.2018]

Sursa 3 The Guardian, So what was the point of Kim Jong-un’s mysterious trip to China?, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/28/kim-jong-un-trip-china-xi-jinping-north-korea-donald-trump, [Accesat la 08.04.2018]

Sursa 4 The New York Times, Kim Jong-un’s China Visit Strengthens His Hand in Nuclear Talks, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/03/28/world/asia/china-kim-north-korea-visit.html, [Accesat la 08.04.2018]

Sursa 5 CNN, North Korea's Kim Jong Un met Xi Jinping on surprise visit to China, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/03/27/asia/north-korea-kim-jong-un-china-visit/index.html, [Accesat la 08.04.2018]

#TribunaInternationala #Stiri #Special #Politica #General

33 afișare0 comentariu