• Marco Badea

Opinii - Țarul Putin "cel sfânt"... la cel de-al IV-lea mandat.


Ca o ironie a sorții, marele actor interbelic american, Will Rogers, parcă avea dreptate atunci când spunea: "Ca formă de guvernare, dictatura este cea mai măreaţă: asta dacă ai dictatorul potrivit."......... ohoho, și Rusia chiar îl are de 18 ani și tocmai l-au votat pentru încă 6... până în 2024.

Photo source:

https://edition.cnn.com/2015/03/16/world/russia-putin/index.html

Popular în ţara sa, contestat vehement în Occident, acuzat recent de Londra că ar fi ordonat „otrăvirea ex-agentului dublu”, Serghei Skripal, şi a fiicei sale, Iulia, la Salysbury, Anglia, confruntat cu noi sancţiuni din partea SUA, pentru presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA, Vladimir Vladimirovici Putin în vârstă de 65 de ani a obţinut, indiscutabil, un nou mandat, în fruntea ţării sale pentru următorii 6 ani până în 2024. O realegere, fără emoţie, pe fondul dezminţirilor, schimbului de acuzaţii şi ameninţării cu represalii reciproce, care au ritmat în săptămâna precedentă datei alegerilor prezidenţiale, accentuând climatul de cvasi-război rece, instituit după anexarea Crimeei şi insurecţia din Estul Ucrainei, apoi intervenţia în Siria.

Astfel, Kremlinul a făcut totul pentru o participare cât mai numeroasă la vot, această mobilizare fiind singurul barometru al scrutinului, desigur, vorbim aici de o majoritate care să-i fie fidelă lui Vladimir Putin.

În altă ordine de idei, s-au descris în presa occidentală, până la detaliu, toate cele trei mandate anterioare ale preşedintelui Putin, diferite sub aspectul conţinutului, dar nimeni nu a făcut-o precum scriitorul, jurnalistul politic, reporterul de război, fostul redactor-şef al postului de televiziune, de opoziţie „Dojd”, Mihai Zâgar în vârstă de 36 de ani, în cartea „Toţi oamenii Kremlinului”, considerată de marea scriitoare bielorusă laureată Nobel, Zvetlana Alexievici, drept „cea mai serioasă analiză a ultimilor 20 de ani sub regimul Putin”. (sursa 1)

Photo source: https://www.google.ro/search?q=mihail+z%C3%A2gar&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZioSpuvjZAhUxiaYKHci_AN4Q_AUICigB&biw=1336&bih=671#imgrc=VsAc6PnrFZWnVM:

Cartea prezinta interes pentru lumea jurnalismului și pentru cei interesați de noua formă de dictatura modernă, astfel, a fost tradusă în numeroase limbi de circulație internațională, printre care limba germană, engleză, franceză, polonă, bulgară, finlandeză şi chineză, iar conținutul ei foarte subiectiv este o lecție de care se poate ține seama în viitoarele analize pentru toți cei care vor să înțeleagă epoca Putin. Totodată, impactul pe care l-a avut această lucrare în marile trusturi de presă internațională este probabil şi motivul pentru care, săptămâna trecută, nu puţine publicaţii din Franța, de la faimosul Le Point, până la săptămânalul Le Journal du Dimanche și culminând cu tradiționalul Le Figaro, au găzduit interviuri generoase cu autorul în edițiile tipărite, care, după spusele sale, a trudit timp de şapte ani la această lucrare, întreprinzând anchete pe cont propriu, intervievând politicieni şi oligarhi, foşti agenţi KGB, vechi prieteni din copilăria lui Putin, membri ai administraţiei prezidenţiale, descriind culisele puterii, plonjând, cum s-ar spune în lumea lui Putin şi a persoanelor care îl anturează. (sursa 2)

Un univers opac al confruntării de clanuri, intrigi şi viraje ideologice.

Mihai Zâgar opinează în cartea sa, de referinţă, că Vladimir Putin nu a fost niciodată „planificat” pentru a deveni preşedintele Federaţiei Ruse. Nu a fost şi nu este un politician versat. A fost un preşedinte accidental. (sursa 3)

Dar dacă ne luam după rezultatele de ieri, 18 marite 2018, electoratul rus crede cu adevărat, cu sau fără motive subiective, că Vladimir Putin este singurul care poate salva ţara, că este „Alesul”. Imaginea aceasta și-a construit-o, Putin, pe parcursul acestor aproape două decenii de când se află la cârma Federației Ruse, fie prin mass-media aservită propriilor sale interese, fie politicienilor interni și externi care fac parte din arhitectura sistemului politic rusesc sau din arhitectura alotr sisteme politice, mai cu seamă, învecinate cu mama Rusie. E drept că la o primă analiză directă, Țarul de la Kremlin se consideră, graţie longevităţii, cel mai experimentat, cel mai capabil și cel mai bun președinte pe care-l poate da Rusia n lupa ei cu occidentul.

Teza pe care o expun public diversele mecanisme ale lui Putin spre a alimenta publicul, nu numai din Rusia, se referă la faptul fără el totul se ruinează și doar acesta poate fi salvare.

Cum a fost și sloganul de campanie de ieri: „Un Președinte puternic, o Rusie puternică.”

Photo source: https://www.gettyimages.com/photos/vladimir-putin?family=editorial&mediatype=photography&phrase=vladimir%20putin&sort=mostpopular

Oricum, azi, deși câștigator acasă, Putin pierde foarte mult în imagine pe plan internațional având în vedere toate abuzurile de drept internațional pe care le-a săvârșit și după revoluţia portocalie din Ucraina, în 2004, apoi evenimentele din Georgia, și desigur, urmate de revoluţia din 2014 de la Kiev, anexarea Crimeei, o lună mai târziu, apoi intervenţia din Siria, toate acestea a cultivând nostalgia marelui imperiu apus și alimentând acest vis prin slogane lipsite de substanță, precum „Mama Rusia”, care, din punctul meu de vedere este un melanj de valori inspirate din ortodoxie şi stalinism, cu o formă finală care aduce spre dictatură și penibilitate.

Opoziţia fiindu-i firavă, dar şi sistematic „mătrăşită” lui Putin, Kremlinul a avut nevoie natural, nu aranjat, să spunem, în campania electorală de actori convenabili, buni oratori, care să încarneze ideea de frondă dar care să fie niște pierzători autentici. Aşa a fost desemnată Ksenia Sobceak, un star de televiziune din elita liberală. Aceasta a încercat să atragă atenția asupra ei dar nu a reușit, fiindcă pentru a te lupta cu un gigant politic precum este Vladimir Putin îți trebuie anvergură și capacitatea de a te mula pe istem și de a-l distruge din interior.

În altă ordine de idei, misiunea Kremlinului, acum, pe termen scurt, consta în a orgniza cât mai bine Campionatul Mondial de Fotbal din iunie-iulie, la care va privi toată planeta. Dar mai e de amintit un detaliu foarte important în tot ceea ce am spus mai sus, acela prin care s-ar putea ca anti-occidentalismul politicienilor ruşi să nu fie paranoia, ci mai curând un calcul subtil.

Photo source: https://www.politico.eu/article/putin-trump-sanctions-news-hacking-analysis/

Cunoscându-şi electoratul ei se străduiesc să comunice cu acesta, în limba convenabilă. Dacă privim cu atenție, economic situaţia nu este bună. În eventualitatea în care preţurile la petrol vor creşte neaşteptat, situaţia economică s-ar putea redresa, dar eventualitatea nu este o realitate ci o perspectivă, iar analiza politică lucrează cu perspective dar are în vedere planul central al realității. Cu alte cuvinte, dacă nu se va redresa situația economică (pentru că da, rușii de rând o duc tot mai greu), se va trece la reducerea indemnizaţilor sociale, majorarea impozitelor şi, în cel mai rău caz, se va sechestra profitul marilor companii de exploatare a resurselor. Aproape toţi oamenii de afaceri ruși, mulți dintre ei pro-Putin, înţeleg că, în interesul statului și în virtutea unei accentuări a crizei economice, proprietăţile lor pot fi oricând expropriate pe faimosul principiu comunist: „toți caii la colectiv”. Dar cum marile centre de investigație jurnalistică internațională au demonstrat, acești oligarhi gestionează doar proprietăţile care le sunt permise de către stăpânul absolul, Vladimir „Țarul” Putin.(sursa 4) The New York Times susține că există un mit conform căruia în Rusia totul depinde de Vladimir Putin, iar fără el totul se schimbă. E, desigur, o exagerare din punctul meu de vedere, dar o exagerare mult prea compatibilă cu realitatea. (sursa 5)

Prin urmare, Vladimir Putin ajuns la cel de-al IV-lea mandat de președinte în fruntea Federației Ruse.

Realegerea aceasta îi conferă o poziție puternică de negociere dar totodată șubrezește încrederea celorlalți actori internaționali de rang înalt în capacitatea societății rusești de a ieși de sub domnia cu accente tiranice a lui Putin. Pentru că, da, Putin domnește tiranic peste Rusia și el este în bună măsură responsabil de starea ei actuală. Vladimir Putin îți construiește în fiecare zi imaginea unicului conducător, singurul care poate duce Rusia pe culmile succesului din alte epoci, adică se lucrează continuu la acea imagine de ţar rus groaznic care să emane frică, autoritate, inteligență, tct, curaj și control. În cea mai cunoscută fotografie, Vladimir Putin arată ca un stăpânitor trufaş, aproape ca un împărat militar al lumii.

Photo source:

http://content.time.com/time/covers/0,16641,20071231,00.html

Acestea fiind spuse, scriitorul Vladimir Fedorowski afirmă foarte bine într-un interviu pentru „paris-normandie” că: „de-a lungul a două decenii la putere, Vladimir Putin a reflectat revoluţia societăţii şi a opiniei publice ruseşti“. O afirmație care conține una din tezele fudamentale pe care se bazează cele aproape doua decenii ale erei Putin, anume controlul! Tot Vladimir Fedorowski conchide într-o notă care ne dă de gândit: „Cine nu regretă URSS nu are inimă, cine doreşte restaurarea sa nu are cap”. (sursa 6)

Surse informative: Sursa1- https://www.theguardian.com/books/2017/jul/21/svetlana-alexievich-interview Sursa2- http://www.lepoint.fr/monde/presidentielle-russe-cette-election-c-est-une-vaste-blague-18-03-2018-2203544_24.php Sursa3- https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/836/Toti%20oamenii%20Kremlinului%20-%20Mihail%20Zagar.pdf Sursa4- https://edition.cnn.com/2018/03/18/europe/vladimir-putin-russian-election-2018-results-intl/index.html Sursa5- https://www.nytimes.com/2018/03/18/world/europe/election-russia-putin-president.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FPutin%2C%20Vladimir%20V.&action=click&contentCollection=timestopics&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=1&pgtype=collection Sursa6-http://www.paris-normandie.fr/actualites/politique/vladimir-fedorovski--l-etat-de-la-russie-s-est-ameliore-DG12501435

#Opinii #Stiri #VladimirPutin

20 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier