• Filip Ana-Maria

The Red Sparrow (2018)


2/100: Un film să fie pentru că Jennifer Lawerence (oare se scrie cu 2 “n”?)

Din primele 10 minute mi s-a părut că filmul ăsta vrea să se îndepărteze de toată treaba cu "The Black Widow", „Marvel kind of shit”, adică acea femeie care tăbăcește fundul la toți barosanii, frânge inimi, joacă proști pe degete folosindu-și toate armele clișeului feminin cimentat în imaginarul cinematografiei. Nu, această Red Sparrow este un super-woman, dar cu veleități de om care mai și suferă, mai și plânge, mai are și dubii s.a.m.d. Nu e un Black Widow care căsăpește totul în cale, este o fostă prim-balerină-vedetă-stea a Teatrului Bolșoi, dar cu siluetă de vedetă de filme porno. CSF NCSF. Pe lângă poveste și toate năzbâtiile filmului acesta, un lucru m-a nedumerit cel mai tare. Actrița principală: Jennifer Lawrence joacă într-o manieră ambiguă încât chiar nu știi ce să crezi: este bad acting sau ceva foarte bun. Cum să explic eu mai bine?

Să o luăm mai ușor. Am mai fost la un alt „film de cinema” pentru că m-au atras trailerele de care nu ai cum să scapi. Trailerul filmului este mișto, te aștepți la ceva acțiune, la ceva entertainment în stilul filmelor cu supereroi și o mai ai și pe Jenifer Lawrence și dacă ai văzut ca mine seria Hunger Games¸zici că nici filmul ăsta nu are cum să fie prea prost. Deci, m-am dus, în ciuda faptului că pe Rotten Tomatoes review-urile nu erau foarte roz, dar banii mei trebuie cheltuiți cumva, nu?

Nu, filmul acesta m-a plictisit. Începe promițător, adică are o mică poveste. O prim-balerină cu un unchi în serviciile secrete ruse, mare vedetă a Teatrului Bolșoi, cu o mamă foarte bolnavă ce necesită îngrijire 24/7, suferă un accident pe scenă și își rupe piciorul.

Cel mai scurt review al filmului este acesta: “M-am plictisit”. Și nu pentru că este un film prea deștept și eu nu sunt capabilă să-l înțeleg și mă plictisesc (s-o mai fi întâmplat, deși cu toții avem dreptul să spunem “este un film prost”/”este un film bun” fără a fi judecați pentru asta). Nu, filmul acesta m-a plictisit. Începe promițător, adică are o mică poveste. O prim-balerină cu un unchi în serviciile secrete ruse, mare vedetă a Teatrului Bolșoi, cu o mamă foarte bolnavă ce necesită îngrijire 24/7, suferă un accident pe scenă și își rupe piciorul. Bine, nu este chiar accident, partenerul ei de scenă îi rupe piciorul pentru că era îndrăgostit de o altă balerină ce nu avea loc de ea pe scenă.

Whatever. Până aici, ok, deși din primele 2-3 minute filmul devine “mucilaginos” precum creatura din Shape of Water, se prelinge lent și leneș și te aștepți să te plictisești, dar te rogi să aibă o intrigă atât de bine pusă la punct încât să zici că a meritat plictiseala pentru că la finalul filmului chiar nu te așteptai. Filmul a avut un final la care nu m-am așteptat, sau, să mă exprim mai bine, filmul a avut un final puțin mai bun decât credeam, dar asta nu l-a absolvit de toate păcatele. A avut un final bun pentru că m-a surprins puțin, dar apoi mi-am dat seama că era finalul cu cel mai bun happy-end posibil și m-am întristat iar. Am tras chiar o înjurătură.

Prim-balerina cu apucături înnăscute de killer

După ce această domn’șoară elegantă, dar firavă precum un topor află cine i-a înscenat accidentul, se duce și le tăbăcește mocile în duș, atât partenerului ei de scenă, cât și iubitei acestuia, rivala ei la titlul de prim-balerină. Iubițieii ăștia, după ce o scoseseră pe ea din joc, se bucurau împreună că o să fie vedetele Teatrului Bolșoi și de atâta bucurie nu mai putuseră să aștepte până acasă să facă sex și s-au gândit să o facă în dușul de la teatru. Bad move, fiindcă descrierata aia căreia îi rupseseră piciorul și îi încheiaseră, astfel, cariera de balerină, purta un baston de șchioapă acum și cu bastonul acela i-a pocnit de nu s-au văzut. Apoi are remușcări și cheamă poliția. Apoi unchiul său îi cere un “favor” dacă vrea ca mama sa să fie tratată în continuare de o boală, n-am înțeles ce boală are. Favorul ăsta se încheie cu sânge și o partidă de sex fără finalizare și Dominika (viitoarea Red Sparrow) are de ales între a muri și a deveni o “vrăbiuță roșie”. Așadar, alege viața, că na, tot mai bine-i și ajunge la o “școală de curve” unde elevii fac ceea ce la noi în școli lipsește cu desăvârșire: educație sexuală. Bine, recunosc, fac cam multă și cursurile pun accentul foarte mult pe practică, dar na, este totuși educație sexuală.

Dar apoi filmul te poartă printr-un labirint de întâmplări, unde nu știi de partea cui este această Dominika devenită Red Sparrow

Știu, să critici și să vorbești la mișto este cel mai ușor lucru cu putință, așa că o să încerc să mai fac și altceva, nu numai asta…încerc. Am zis că, per ansamblu, m-am plictisit. Așa-zisa școală de agenți ultra-secreți ruși la care ajunge Dominika îi învață, chipurile, cum să manipuleze folosindu-și corpul și făcând orice sacrificiu posibil, dar aici se vede că cei care au scris filmul au avut carențe de imaginație. Îmi pare rău pentru ei. Dominika nu prea învață nimic în școala asta, din câte înțelegem ea este deja un “gifted agent” menit din născare să facă asta, dar care a avut o mică rătăcire pe tărâmul baletului.

Tot filmul se bazează pe descoperirea unui dublu agent american ce este infiltrat chiar la vârful piramidei serviciilor secrete rusești. Dacă ai puțină intuiție, îl ginești de la primele scene în care apare, are moacă (și ochelari) de american sadea. Dar apoi filmul te poartă printr-un labirint de întâmplări, unde nu știi de partea cui este această Dominika devenită Red Sparrow și ce să te aștepți, deși bănuiești cine este agentul american infiltrat la ruși. Începe o epopee cu spioni, cu întorsături de situație, unele previzibile, foarte previzibile, altele mai puțin. Adică și pe mine m-a luat puțin în surprindere sfârșitul ca apoi să fiu dezamăgită că este cu happy end și nu așa cum ducea povestea…în fine…nu vreau să dau spoilere, poate unii dintre voi vor vrea să vadă filmul.

Apoi apar americanii cei buni

Și cum o poveste cu ruși nu există fără americani, îi vedem și pe ei în scenă, avem niște scene de amor între rusoaică și american, nu știm dacă sunt, pe americănește, “genuine” , dar așteptăm să vedem ce se mai întâmplă. Per ansamblu, filmul te ține puțin în priză, dă naștere la o anumită ambiguitate specifică filmelor cu spioni. Adică, nu ieși din sală, stai, că doar ai dat bani și vrei să vezi cum se termină toată nebunia asta.

Ok, deci americanii sunt cei buni, iar rușii cei răi, iar rusoaica Dominika își dă seama de asta și, adăugând și faptul că unchiul său s-a purtat urât cu ea, vrea să se dea de partea americanilor. Mai că se dă, mai că nu se dă. Veți vedea voi dacă vreți.

Per ansamblu, nu este un film de ieșit din sala de cinema. Stai până la final, dar cam atât. Aa, și Jennifer Lawrence? Ce s-a întâmplat cu Jennifer Lawrence de face filme proaste în ultimul timp? Oare vrea doar bani? Also, mai știe să joace?

#Filme #Cultura #General #Cunoastere #Literatura

56 afișare0 comentariu