• Marco Badea

Tribuna internațională - Realegerea lui Putin şi "Afacerea Skripal".


"Dacă un serviciu secret e pe urmele tale, nu ai nicio şansă." spunea într-un interviu din 2004 fostul ofițer specializat în crimă organizată al serviciilor secrete ruse FSB (in trecut KGB), Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în noiembrie 2006 prin iradierea cu Poloniu 210.

Photo source: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/13/sergei-skripal-spy-poisoning-russia-uk-sanctions-eu-lack-consensus

După cum se ştie deja în presa internațioanală şi potrivit agenției de presă Reuters, la 4 martie 2018, nu departe de Mill Pub, în Salysbury, un oraşel medieval din sudul Angliei, pe o bancă au fost găsiţi, în inconştienţă, Serghei Skripal în vârstă de 66 ani şi fiica sa Iulia, în vârstă de 30 de ani, de un sergent de poliţie pe nume Nick Barly, care iniţial a crezut că cei doi se află sub influenţa drogurilor puternice. Astfel, după o încercare inoperantă de prim-ajutor, victimele au fost transportate la spitalul din Salysbury, unde se află şi acum în stare critică.

Ca urmare a expunerii, sergentul Nick Barly a cunoscut şi el, imediat, o stare gravă, fiind contaminat de un agent neurotoxic, devenind în consecință, o victimă colaterală a unei tentative de otrăvire.

Information source: https://mobile.reuters.com/?videoId=407263371

În afacerile de spionaj, otrăvirea este o tehnică des întâlnită dar substanțele care sunt folosite pentru a se ajunge la deznodământul dorit de catre inițiator, sunt foarte diverse, cu toate acestea, există câteva, puține, dar foarte puternice care lichidează sau pun în mare pericol în foarte scurt timp orice formă de viață. Având în vedere toate acestea, ancehtatorii britanici spun că substanța care s-a folosit în vederea tentativei de lichidare a spionului rus şi a fiicei sale a fost - Novitshock -, o armă chimică, de 5 până la 10 ori, mai puternică decât gazul sarin sau VX, folosit în asasinarea fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un, în februarie anul trecut, un alt caz încă pe deplin nedesluşit. The Guardian spune că Iulia, fiica fostului spion, sosise de dată recentă de la Moscova, iar în ziua atacului, în prealabil, Serghei Skripal şi fiica sa luaseră dejunul la ora 13:30, într-un restaurant italian, unde aşteptaseră cam mult onorarea comenzii, după cum încep acum să coasă firul poveştii, anchetatorii, bazându-se pe declarațiile martorilor. Timpul de aşteptare mult prea lung al comenzii determină o stare de supărare şi de reglare a notei de plată, din partea lui Serghei Skripal, rusul obţinând o reducere de 20% pentru întârziere serviciului pe care l-a cerut.

Au consumat şi câte un pahar de bere, a spus unul dinte martori, dar nimic nu părea neobişnuit şi având în vedere toate pistele folosite, nu reise nicio probă care să indice posibilitatea săvârşirii atacului prin otrăvire în timpul când cele două persoane serveau masa în localul cu pricina. Dar cazul e deschis, se cercetează şi se audiază martori, se lucrează intens la colectarea de probe şi întocmirea unui raport cât mai argumentat, logic şi rapid, după cum a declarat însuşi prim-ministrul britanic, Theresa May.

Information source: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/10/sergei-skripal-russia-murder-spy-cobra-counter-terrorism

Ei bine, cine este de fapt Serghei Skripal?... acest personaj care a aprins flacara unui conflict diplomatic imens între Londra şi Moscova. Serghei Skripal a lucrat pentru GRU, direcţia generală de informaţii a armatei ruse, obţinând gradul de colonel în timpul mandatului la cârma URSS-ului al fostului director KGB, Yuri Andropov. Serghei Skripal locuise la Moscova, într-un cartier al oligarhilor, numit Roublevka vreme de mulți ani.

The Times spune că în iulie 1995 a fost recrutat de MI-6, deconspirând identitatea şi numerele de telefon a 300 de agenţi ruşi. Informaţiile furnizate au fost plătite, potrivit presei britanice, cu până la 6.700 euro bucata. Cooperarea cu MI-6 va dura 10 ani, spun în continuare jurnaliştii de la The Times, şi chiar după părăsirea GRU.

Pe fond, pentru ministerul rus de externe, va rămâne o sursă preţioasă care acoperea supravegherea MI-6, numai că un spion vede întotdeauna oportunitatea şi işi salvează pielea cu pricepre, compormisul fiindu-i arma de căpătâi.

În 2004 se produce o lovitură de teatru: agentul Skripal este deconspirat de serviciile ruse de protecţie şi arestat de oamenii FSB. Deşi va pleda nevinovat, în timpul procesului cu uşile închise, Serghei Skripal va fi condamnat la 13 ani de închisoare şi trimis în Mordovia, o provincie cunoscută pentru gulagul său. Şase ani mai târziu, Serghei Skripal scapaă de puşcărie împreună cu alţi trei agenţi legaţi de servicii străine de spionaj printr-o grațiere prezidențială oferită de preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev. Dar grațierea nu a venit degeaba, a fost schimbat contra altor spioni ruşi arestaţi în SUA, pe aeroportul din Viena, unde un Boeing 676 şi un YAK-4 s-au poziţionat foarte aproape exact ca în filmele americane. Ieşit de sub gulagul rusesc de secolul XXI, spionul Skripal se stabileşte în Anglia, sub adevărata identitate, convins că nu mai are de ce să se ferească după ce lucrase toată cariera lui, atât pentru Est cât şi pentru Vest, trădând ambele părți în multiple ocazii.

Information source:

https://www.thetimes.co.uk/article/russian-spy-attack-sergei-skripal-the-life-of-a-double-agent-3z5z098xn

În 2006, cu patru luni înaintea asasinării la Londra a fostului ofiter FSB, Aleksandr Litvinenko, preşedintele rus Vladmiri Putin va promova o lege care va autoriza uciderea teroriştilor, chiar şi în afara teritoriului naţional. Mesajul părea clar..... dar la acea vreme nu a fost, în primă instanță, contabilizat corespunzător şi de natură protectivă. Consecințele... acum le ştim, opoziţia din exil, ostilă lui Vladimir Putin, a „beneficiat” după ce norma acestuia a intrat în vigoare, de un val de asasinări, dintre acestea, doua cazuri care au avut impact major în presa de pe mapamond de la acea vreme, au fost cele ale lui Alexandr Litvinenko şi Anna Politkovskaia.

Information source: https://www.theguardian.com/world/2016/jan/19/alexander-litvinenko-the-man-who-solved-his-own-murder

Photos source:

https://www.franceinter.fr/emissions/affaires-sensibles/affaires-sensibles-14-juillet-2016

Atunci, ca şi acum, scandalul e imens sşi dă în clocot. Premierul britanic, Theresa May, a declarat recent ca „afacerea Skripal” este considertă de executivul din 10 Downing Street „un atentat la suveranitatea britanică”, anunțând în cursul zilei de miercuri, 14 martie 2018, expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi şi îngheţarea relaţiilor diplomatice bilaterale cu Federația Rusă, o decizie considerată „absolut iresponsabilă” de Moscova, care îşi clamează nevinovăţia. „Am aşteptat furnizarea de probe concludente, dar pentru moment ele nu au venit”, a spus Dmitri Peşkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Aflat la Astana, capitala Kazahstanului, pentru o reuniune privind Siria, seful diplomaţei ruse, Serghei Lavrov, a confirmat măsurile de retorsiune constând în expulzarea, pe principiul simetriei, a aceluiaşi număr de diplomaţi britanici. Presa britanică a pus sub lupă „afacerea Skripal” şi atât „The Times”, dar şi „The Guardian” o consideră o excepţie de la regulile tacite de spionaj. Potrivit „The Times”, veterani ai serviciilor de informaţii ruse au menţionat un detaliu, infirmând pista: un individ, odată graţiat, are dreptul la viaţa sa, fără a mai fi îngrijorat. Tentativa de asasinat ar putea emana de la crima organizată rusă sau un lup singuratic, dornic să îi facă plăcere lui Vladimir Putin. Mai ales că, şi după sosirea în Regatul Unit, Serghei Skripal a continuat să lucreze pentru MI-6, deşi nu mai avea ce divulga, şi în acest caz, estimează „The Guardian”, ar fi o excepţie de la regulile tacite. Se mai spune că pe pagina sa de Facebook, Skripal l-ar fi calificat pe Vladimir Putin „cel mai rău preşedinte din istorie”.

Totul, părând momentan la nivel de speculație!

Oricum, joi, 15 martie 2018, Vladimir Putin a prezidat un Consiliu de Securitate, consacrat „unei discuţii aprofundate pe relaţiile dintre Rusia şi Regatul Unit în contextul afacerii Serghei Skripal”, în cadrul căreia participanţii, potrivit Kremlinului, şi-au exprimat „grava preocupare faţă de poziţia distructivă şi provocatoare a părţii britanice”.

Mâine este Duminică, 18 martie 2018, o zi de post în Federația Rusă şi totodată alegeri prezidenţiale, iar în absenţa unei alternative credibile Vladimir Putin este dat câştigător.

Londra, în contextul izolării crescânde, legate de „Brexit”, şi-a testat aliaţii: Berlinul, Parisul şi Washingtonul... imputând actul Rusiei. NATO a păstrat termeni calibraţi la solicitarea venită din Marea Britanie.

Pe final, mai e de amintit şi faptul că SUA a anunţat noi sancţiuni pentru Rusia având drept cauză ingerinţa în propriile alegeri prezidenţiale din 2016, iar Casa Alba a afirmat că episodul Skripal se înscrie în contextul derapajelor repetate contra ordinii internaţionale, suveranităţii statelor şi proceselor democrate din ţările occidentale. Numai că întrebarea de final e următoarea: este Rusia o țară democratică şi adeptă a valorilor occidentale? Răspunsul este simplu şi-l cunoaştem cu toții, este chiar rezultatul alegerilor de mâine seară.

Vladimir Vladimirovici Putin.........reales!

Photo source: http://www.businessinsider.com/vladimir-putin-russia-election-interference-megyn-kelly-2018-3

Bibliografie:

Sursa 1

The Guardian, Sergei Skripal: Russia links attempted murder to deaths of Kremlin enemies¸ [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/10/sergei-skripal-russia-murder-spy-cobra-counter-terrorism, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 2

The Sunday Times, Sergei Skripal — the life of a double agent, [Online] Disponibil la: https://www.thetimes.co.uk/article/russian-spy-attack-sergei-skripal-the-life-of-a-double-agent-3z5z098xn, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 3

The Guardian, Alexander Litvinenko: the man who solved his own murder, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2016/jan/19/alexander-litvinenko-the-man-who-solved-his-own-murder, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 4

news.com, Britain boots 23 Russian diplomats over spy poisoning, [Online] Disponibil la: http://www.news.com.au/world/europe/britain-boots-23-russian-diplomats-over-spy-poisoning/news-story/3968af7142eb7e6d2e5000ed6075f4e4, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 5

The Guardian, Sergei Skripal: Russia expels 23 UK diplomats as row deepens, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/17/sergei-skripal-russia-expels-23-british-diplomats, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 6

The Sunday TImes, Sergei Skripal: Theresa May set to hit back at Russia over spy attacks, [Online] Disponibil la: https://www.thetimes.co.uk/article/sergei-skripal-may-set-to-hit-back-at-russia-over-spyattack-tbwfvhfhh, [Accesat la 17.03.2018]

Sursa 7

The Guardian, Skripals poisoning: what we know so fars, [Online] Disponibil la: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/16/skripals-poisoning-what-we-know-so-far, [Accesat la 17.03.2018]

#Stiri #Politica #General #Special #TribunaInternationala #VladimirPutin

27 afișare0 comentariu