• Mohan D. Aurelian

Tribuna Internațională - Donald Trump și Kim Jong Un se vor întâlni


Photo source: cnn.com

La începutul săptămânii (4-5 martie 2018) o delegație din Coreea de Sud, formată din 10 membri, printre care se afla și consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Moon Jae-in, Chung Eui-yong, a participat la o întâlnire cu liderul din țara vecină, Kim Jong-un [Sursa 2].

Dictatorul a petrecut mai mult de patru ore în compania delegației anterior menționate, fapt ce reprezintă o premieră (primii oficiali din Coreea de Sud care se întâlnesc cu liderul de la Phenian) în cei șase ani de când Kim a ajuns la putere [Sursa 2].

Autoritățile de la Seul, dar și cele de la Pyongyang, s-au folosit de participarea celor două țări la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru a ameliora relațiile diplomatice. Președintele Moon Jae-in urmărea să faciliteze o mai bună legătură diplomatică între S.U.A. și Coreea de Nord.

Acesta, prin intermediul delegației care s-a întâlnit cu Kim Jong-un, a reușit să stabilească un summit între cele două țări (în luna aprilie 2018, în orașul din Coreeea de Sud, Panmunjom, mai exact în clădirea denumită Casa păcii, vezi Sursa 3) care ocupă Peninsula Coreeană și - mult mai important - o rundă specială de negocieri între S.U.A. și Coreea de Nord privind potențialitatea denuclearizării statului comunist [Sursa 3]. Vestea a generat o undă de șoc chiar și în rândul membrilor administrației Trump [vezi Sursa 4].

Conform informațiilor oferite de The New York Times, liderul de la Phenian este dispus să înceapă un program de denuclearizare în contextul în care țara sa va primi protecție din partea S.U.A.; cu toate acestea consilierii lui Donald Trump și președintele american au fost rezervați în raport cu aceste vești [Sursa 3].

Casa Albă este suspicioasă în legătură cu intențiile dictatorului din Coreea de Nord deoarece semnale similare au fost transmise și administrațiilor Clinton, George W. Bush sau Obama. Specialiștii denumesc acest fenomen „duplicitarea nord-coreeană”. Cu toate acestea, Donald Trump a acceptat întâlnirea cu liderul nord-coreean (surse de încredere vorbesc că va avea loc în luna mai, vezi Bibliografie); evenimentul ar urma să fie prima întâlnire pe care un președinte american a avut-o vreodată cu un lider din Coreea de Nord.

Unii membrii ai administrației Trump se tem ca nu cumva S.U.A. să fie atrasă într-o negociere nefavorabilă: pierderea unor negociatori cu experiență în problema nord-coreeană (precum Victor Cha și Joe Yun) grefată pe personalitatea noului președinte american (pripeala și impetuozitatea se combină cu lipsa de experiență în negocierile diplomatice) ar putea conduce la acceptarea unor compromisuri care, pe termen lung, ar ajuta mai mult statul asiatic decât superputerea economică.

Donald Trump a afirmat că va negocia cu Kim Jong-un, însă numai în anumite condiții [Sursa 3]. The New York Times opinează că Trump s-ar fi referit la un amplu proces de denuclearizare, dar și la o serie de demersuri prealabile întâlnirii, menite a demonstra sinceritatea dictatorului.

Experți precum Evans J. R. Revere sau Bill Perry opinează că nu ar trebui să fim impresionați de propunerea lui Kim Jong-un întrucât o retorică identică a fost folosită și în trecut, însă fără succes [președintele B. Clinton chiar a oferit nord-coreenilor garanții scrise privind securitatea statului comunist, vesi Sursa 3].

Bruce Klingner (Fundația Heritage) a declarat pentru Associated Press: „Este ca un joc de poker de mare risc. Ai putea să câștigi tot sau nu” [Sursa 1]. În ciuda faptului că această afirmație nu are o valoare descriptivă extrem de mare [putând fi considerată cu ușurință drept cea mai utilizată comparație când vine vorba de această știre], ea surprinde cu relativă acuratețe nivelul ridicat de incertitudine care marchează o posibilă întâlnire între cei doi lideri.

Bill Perry are o abordare extrem de pragmatică când vine vorba de negocierile cu Coreea de Nord: Kim Jong-un își dorește cel mai mult ca regimul său să supraviețuiască, iar în ierarhia priorităților urmează prestigiul internațional și creșterea economică; în acest context el recomandă ca administrația Trump să nu pună accentul pe un demers relativ futil - precum denuclearizarea - în contextul în care verificări serioase nu pot fi realizate în statul comunist (nu se știe exact câte focoase nuclare are Coreea de Nord, câte centrifuge deține sau unde sunt acestea amplasate etc.). In extenso, pot fi obținute compromisuri mult mai ușor de implementat și controlat: precum semnarea unui tratat de pace cu Coreea de Sud care să pună capăt Războiului Coreean, concretizarea unui tratat privind stoparea testelor nucleare și testelor cu rachete balistice, acceptarea unor tratate comerciale (colaborare economică) între Nord și Sud sau chiar recunoașterea diplomatică prin construirea unei ambasade în Phenian [Sursa 5].

Analiza Dialectica sugerează că eforturile liderului nord-coreean de a restabili legătura cu vecinul de la sud și implicit cu S.U.A., începute la Olimpiada de Iarnă și continuate până în prezent, au fost atent concepute de mult timp. Din punct de vedere teleologic, opinăm că Kim Jong-un dorește să obțină ameliorarea sancțiunilor economice impuse de S.U.A. și eventual prestigiu internațional în urma unui acord diplomatic. Armele nucleare sunt principalul element care îi oferă liderului nord-coreean un „spațiu” de negociere semnificativ și, totodată, reprezintă fundamentul continuității sale în fruntea statului comunist. Probabilitatea ca un viitor proces de denuclearizare să conducă la eliminarea integrală a arsenalului nuclear este extrem de scăzută, indiferent de promisiunile făcute de administrația Trump.

Bibliografie:

Sursa 1 Youtube Associated Press, Analysis: US-North Korea Talks 'High-Risk Poker', [Online] Disponibil la: https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fVJBKPJATIwl, [Accesat la 00.03.2018]

Sursa 2 The New York Times, North Korea Hails ‘Openhearted Talk’ With South Korean Envoys', [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/03/05/world/asia/south-korea-kim-jong-un-talks.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fasia&action=click&contentCollection=asia&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=8&pgtype=sectionfront, [Accesat la 10.03.2018]

Sursa 3 The New York Times, North Korea Signals Willingness to ‘Denuclearize,’ South Says, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/03/06/world/asia/north-korea-south-nuclear-weapons.html, [Accesat la 10.03.2018]

Sursa 4 CNN, How Trump caught his White House and the world by surprise, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/03/08/politics/north-korea-us-trump-white-house-surprise/index.html, [Accesat la 10.03.2018]

Sursa 5 The Atlantic, America 'Blew the Opportunity' to Denuclearize North Korea, [Online] Disponibil la: https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/03/bill-perry-north-korea/555239/l, [Accesat la 10.03.2018]

#Stiri #Politica #DonaldTrump #SUA #SUA #KoreeadeNord #Cunoastere #General #Special

16 afișare0 comentariu