• Mohan D. Aurelian

Xi Jinping ar putea să devină președinte pe viață


Photo source: https://cnn.com

Partidul Comunist Chinez va vota în această săptămână o propunere referitoare la schimbarea constituției. Modificarea vizează în mod vădit eliminarea limitelor impuse mandatelor oficiale.

Demersul în cauză îl va favoriza pe președintele Xi Jinping. În cazul implementării propunerii, el își va solidifica poziția de conducător suprem al Chinei, fiind ajutat de cadrul constituțional să rămână în funcție până la sfârșitul vieții. În forma actuală, Constituția Chinei impune schimbarea domnului Xi Jinping în anul 2023.

Cu toate acestea, din punct de vedere politic, funcția de președinte al Republicii Populare Chineze este una relativ simbolică, domnul Xi Jinping putând să rămână la putere prin funcția sa de Secretar General al Partidului sau lider suprem al armatei întrucât acestora nu li se aplică limitări temporale. In concreto, actualul președinte vrea să ignore convenția conform căreia liderii de partid renunță la funcția de președinte după 10 ani.

The Economist afirmă că dorința lui Xi Jinping de a își continua mandatul după 2023 reprezintă o poziționare în răspăr cu imaginea pe care tocmai el o contruiește pentru China la nivel internațional. Dacă statul chinez seamănă - prin ultimele demersuri referitoare la încălzirea globală, investițiile majore din R&D, creșterea economică constantă, miriada de misiuni de menținere a păcii la care participă, implicarea în dezvoltarea de tehnologii de utlimă generație și interesul semnificativ pentru energiile regenerabile - cu multe țări din Occident, fiind deschisă către inovație și responsabilă pentru (cel puțin o parte din) alegerile sale geostrategice, sistemul politic condus de Xi Jinping este tocmai la extrema cealaltă - fiind lipsit de transparență, corupt și nedemocratic [Sursa 2].

Carl Minzner, profesor de drept la Fordham, a declarat pentru Vox: „Odată cu eliminarea acestor limite constituționale, se conturează o creștere a probabilității ca Xi Jinping să continue - pe o perioadă nedeterminată - mandatul său de Secretar General al PC, de șef al executivului și de lider suprem al armatei - fapt ce ar reprezenta o inversare a practicilor impuse la începutul perioadei de reformă prin care a trecut China” [Sursa 1].

Din 11 lideri de partid, din 1921 până în prezent, doar unul, Hu Jintao - predecesorul lui Xi Jinping - a renunțat la toate funcțiile sale în conformitate cu modul planificat în legislație sau în cutume [Sursa 2]. Conform The Economist 7 au fost executați sau schimbați din funcție.

Filozofia politică și, implicit, modul de guvernare, pe care le promovează Xi Jinping (denumite „Xi Jinping Thought for a New Era”) nu fac altceva decât să anuleze reformele din anii 1980, înaintate de Deng Xiaoping: limitarea funcției de președinte la doar două mandate, o separare clară între stat și partid, succesiunea liderilor în funcție de un model standardizat și implementarea unui sistem de „pensionare” a liderilor cu vechime [Sursa 2].

Conform The Economist, propunerea de modificare a constituției a fost realizată de Comitetul Central al PC - format din 200 de membri - și datată 26 ianuarie. Cu toate acestea, CC nu s-a întâlnit în acea dată, ci cu o săptămână mai repede [Sursa 2]. Un astfel de demers nu este neobișnuit, însă faptul că o astfel de propunere a rămăs un secret atâta timp sugerează că foarțe puțini lideri din partid știau despre eventualele modificări. Totodată, perioda lungă de timp care a trecut până s-a realizat un anunț oficial aduce în prin-plan posibilitatea ca măsura să fie puternic combătută de membrii influenți ai partidului. Același lucru sugerează și metoda de prezentare a modificării: pe pagina a doua a unei lungi liste de schimbări ce vor fi aduse constituției, publicată în ziarul oficial denumit People’s Daily.

În concluzie, dacă modificările vor fi implementate - și sunt șanse infime să nu fie - sistemul politic chinez se va îndepărta și mai mult de democrație.

Bibliografie:

Sursa 1 VOX, Chinese President Xi Jinping’s efforts to stay in power, explained, [Online] Disponibil la: https://www.vox.com/today-explained/2018/3/5/17081902/term-limit-president-xi-jinping-today-explained-podcast, [Accesat la 06.03.2018]

Sursa 2 The Economist, Xi Jinping decides to abolish presidential term limits, [Online] Disponibil la: https://www.economist.com/news/china/21737543-unhappiness-china-palpable-xi-jinping-decides-abolish-presidential-term-limits, [Accesat la 06.03.2018]

#Stiri #Politica #Cunoastere #General #China #Special

13 afișare0 comentariu