• Mohan D. Aurelian

Trump îl laudă pe Xi Jinping


Photo source: timedotcom.files.wordpress.com

Președintele S.U.A., Donald Trump, a fost înregistrat în timp ce își declara - chiar dacă tonul său era unul șugubăț - admirația pentru ultimul demers impulsionat de omologul chinez, Xi Jinping, care are ca obiectiv schimbarea constituției pentru a elimina limitele impuse mandatelor de președinte.

Trump a afirmat, în timpul unei întâlniri private desfășurată la proprietatea sa din Mar-a-Lago, Florida, sâmbătă, 3 martie 2018, următoarele: „He's now president for life. President for life. No, he's great ... And look, he was able to do that. I think it's great. Maybe we'll have to give that a shot some day" [în română: „El - Xi Jinping - este acum președinte pe viață. Președinte pe viață. Nu ... este un om excepțional ... A fost capabil să facă asta. Cred că este excepțional. Poate va trebui să încerc și eu asta într-o zi” vezi Sursa 2].

Această declarație - pentru prima dată mediatizată de CNN întrucât aceasta a fost făcută „în spatele ușilor închise” la o întâlnire cu principalii sponsori ai Partidului Republican [Sursa 2] - a stârnit numeroase reacții în mass-media (așa cum era normal fiind o declarație a celui mai puternic om din lume vezi Sursa 3).

Cu toate acestea, în ciuda faptului că declarația nu se încadrează în tiparul protocolar cu care ne-au obișnuit unii șefi de stat, precum B. Obama, ea nu ar fi trebuit să sidereze pe nimeni, întrucât se înscrie în profilul psihologic al președintelui Trump.

Consider că declarația referitoare la modificările constituționale din China a fost menită a atrage simpatia publicului și eventual a construi o imagine în rândul opiniei publice care să îl includă pe domnul Trump în grupulul liderilor politici de la nivel mondial ce sunt adesea percepuți a fi „curajoși”, puternici și „stăpâni pe situație” (însă de multe ori percepția publicului este deformată deoarece liderii în cauză - în realitate - au tendințe antidemocratice și conduc prin decizii arbitrare ce sfidează domnia legii).

Nu este pentru prima dată când, la nivel declarativ, D. J. Trump își manifestă fățiș respectul pentru demersuri catalogate drept antidemocratice; exempli gratia, a se vedea cazul liderilor din Turcia, Thailanda, Egipt sau Rusia [Sursa 3 și Sursa 4]. In concreto, am putea descrie filozofia politică a domnului Trump în felul următor: gândirea „trumpiană” se ghidează după principiul darwinian „survival of the fittest” (supraviețuirea celui mai puternic / adaptat). Motiv ce face ca orice acțiune care întruchipează puterea, „măreția” și curajul unui lider politic - chiar dacă sfidează valorile democratice - să devină pentru domnul Trump o sursă de inspirație. Desigur, până acum, nu putem vorbi de o inspirație la nivel acțional per se (liderul de la Casa Albă nu copiază comportamentul liderilor pe care îi laudă), însă aceste elemente sunt cel puțin o inspirație la nivel psihologic (oferă o anume tărie sufletească - crește moralul personal), îi conferă președintelui S.U.A. imboldul necesar pentru a continua să aplice stilul său agresiv de business și în politică.

Când vorbim de domnul Donald Trump și stilul său unic de a face politică - implicit de a face declarații ce adesea sunt dominate de un stil informal - trebuie să luăm în calcul faptul că - deși ocupă o înaltă funcție de demnitate publică - el nu și-a sincronizat comportamentul cu eticheta prezidențială; nu este obișnuit cu formalitatea inerentă unor evenimente pe care el le consideră „externe”, incongruente cu atribuțiilor sale de președinte. Exempli gratia, în această ultimă categorie putem include mesajele de pe Twitter, întâlnirile cu colegii săi de partid și partidele de golf.

In extenso, mulți analiști politici se folosesc de aceste laude pe care Trump le oferă omologilor săi - ce au multiple excese autoritare - pentru a-l clasifica pe liderul american drept un puternic simpatizant al elementelor antisistem. Consider că statu-quo-ul este mult mai complicat. Nu neg faptul că anumite tendințe populiste pot fi identificate la președintele american (e. g., zidul de la granița cu Mexicul), însă o evaluare obiectivă trebuie să ia în considerare (1) dorința domnului Trump de a proiecta putere, încredere și hotărâre la nivel mondial [ce mod mai bun de a face asta există decât acela de a te identifica cu politicieni agresivi, care sfidează pasivitatea și comportamentul placid al liderilor europeni, sau acela de a lua decizii controversate (a muta ambasa S.U.A. în Israel) despre care muți analiști nici cu mai discută?]; (2) profilul său psihologic; (3) atașamentul său aproape inexistent față de cunoaștere (nu ne miră poziționarea sa în raport cu schimbările climatice); (4) lipsa unor opinii deja „cristalizate” în ceea ce privește anumite elemente de public policy (nu arareori a fost convins de colegi de partid sau consilieri să își modifice punctul de vedere); (5) dorința domnului Trump de a fi un „one-man show” (mereu în centrul atenției, plăcut de mass-media și capabil a rezolva marile probleme ale națiunii de unul singur) și (6) dorința de a se afirma pe scena politică la fel cum a făcut-o în showbiz sau în business.

Prim urmare, să ne limităm doar la scurte analize când vine vorba de elementele retorice și să ne concentrăm asupra faptelor sale.

Bibliografie:

Sursa 1 The New York Times, ‘President for Life’? Trump’s Remarks About Xi Find Fans in China, [Online] Disponibil la: https://www.nytimes.com/2018/03/04/world/asia/donald-trump-xi-jinping-term-limits.html, [Accesat la 07.03.2018]

Sursa 2 CNN, Trump on China's Xi consolidating power: 'Maybe we'll give that a shot some day', [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/03/03/politics/trump-maralago-remarks/index.html, [Accesat la 07.03.2018]

Sursa 3 CNN, This may be the scariest thing Donald Trump has said as president, [Online] Disponibil la: https://edition.cnn.com/2018/03/05/politics/donald-trump-xi-jinping-analysis/, [Accesat la 07.03.2018]

Sursa 4 The Washington Post, Trump keeps praising international strongmen, alarming human rights advocates, [Online] Disponibil la: https://www.washingtonpost.com/politics/trump-keeps-praising-international-strongmen-alarming-human-rights-advocates/2017/05/01/6848d018-2e81-11e7-9dec-764dc781686f_story.html?utm_term=.daba60374bc1, [Accesat la 07.03.2018]

#Stiri #Politica #Cunoastere #DonaldTrump #China #SUA #SUA #Special

12 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier