• Filip Ana-Maria

Black Panther (2018)


1/100: Nu doar un film cu supereroi și efecte speciale

Tocmai ce s-au decernat Oscarurile și toată lumea s-ar putea să vorbească despre ele, să se apuce să ia lista câștigătorilor la puricat și să își descarce frumușel de pe filelist filmele câștigătoare, să vadă ce-i de capul lor. Eu, însă, am mers la cinema să văd un film de-a lu’ Marvăl cu supereroi, bum-bum și tot felul de scamatorii entertaining.

De ce aș face asta când eu sunt mai mult pentru filmele europene și underground? Pentru că, în 2018, conform New Years’ Resolution-ului meu, trebuie să văd 100 de filme și să scriu despre ele. Dacă aș încerca să văd 100 de filme din categoria deep, dramă, meaningful etc., aș muri de depresie, cel mai probabil, așa că trebuie să temperez puțin și cu câte un blockbuster văzut în cinema, în 3D, cu popcornul cald lângă mine și încercând să îmi potrivesc acei ochelari imenși de 3D IMAX peste ochelarii mei de mioapă. Dar destul cu introducerea asta lungă, haideți să ajungem și la film.

Jumătate din film este poveste și cealaltă jumătate, acțiune, dar acțiune cu cap, sentiment și trăire umană

Eu sunt fan Iron Man. Na, că am zis-o. Ori sunt fan Iron Man, ori doar îmi place de Robert Downey Jr., este debatable. Oricum, sunt mare fan Iron Man, am văzut toate filmele de cel puțin 3 ori și bineînțeles, am văzut și Avengerii toți și noul Spiderman (pentru că și acolo apare puțin Iron Man) și Guardians of the Galaxy (Mă topesc după acel “I am Groot!”). Pe scurt, datorită lui Iron Man sau lui Robert Downey Jr. (aham) am cam văzut toată seria Marvel recentă, cu mici excpeții (Nu-mi place Captain America, nu înțeleg ce-i așa mișto la un om cu un scut, și nici pe toți Thorii nu i-am văzut, dar urmează). Așadar, am zis să-I dau o șansă și acestui Black Panther. Recunosc, am mers la cinema sigură fiind că nu o să-mi placă, dar tot trebuie să-l văd, fiindcă este un personaj important din universal Marvel și dacă tot aștept cu sufletul la gură Avengers: Infinity War (pentru că Iron Man), trebui să văd care e treaba și cu acest Black Panther.

Inițial, am crezut că e vreun sălbatic mușcat de vreo panteră sau ceva asemănător și că a ajuns Black Panther, are niște gheare și un costum mișto și e super-puternic și le tăbăcește fundul la toți (așa comentez eu filme cu supereroi). Apăi, să-mi fie iertat, filmul ăsta chiar are poveste. Jumătate din film este poveste și cealaltă jumătate, acțiune, dar acțiune cu cap, sentiment și trăire umană, sau, mă rog, super-umană (că numai om nu o fi aia care doboară cu o suliță un ditamai gipanul).

“Guns. So primitive”

Wakanda, o țară din lumea a treia ce ascunde o civilizație nebănuită

Filmul începe cu povestea înființării Wakandei, o țară din lumea a treia unde a căzut un meteorit cu un metal foarte puternic, cel mai dur metal de pe pământ și datorită acestui dar ceresc, țara a crescut și s-a dezvoltat în cea mai avansată civilizație din lume. Doar că stă ascunsă și își protejează bogăția care, căzută pe mâinile cui nu trebuie, va putea distruge toată planeta.

Pantera neagră este regele care conduce această comunitate. Pentru a vă face o idee despre felul în care arată țara, tehnologiile de care dispun, gândiți-vă că un locuitor al acestei țări, aflat într-o mașină în care se trage cu mitraliera și în mijlocul unei urmăriri în viteză, exclamă plictisit: “Guns. So primitive”. Urmând ca apoi să-și ia sulița în mână, să se urce pe plafonul mașinii și să-și doboare adversarul (aflat într-un ditamai SUV) cu sulița. Da, filmul are și niște scene foarte gustoase de umor.

Imaginați-vă că o asemenea civilizație care poate vindeca un om împușcat în coloana vertebrală în doar o zi, iar acel om poate să meargă singur apoi, are un ritual de succesiune barbar. Copilul regelui, odată cu moartea suveranului, este cel ce are primul drept de a se urca pe tron. În ziua încoronării, toate celelalte triburi care fac parte din națiunea Wakanda, au dreptul de a-l provoca pe prinț la duel. Dacă unul dintre reprezentanții tribului care provoacă, îl învinge pe prinț, atunci aceea persoană devine rege. Vorbim de un fel de meritocrație războinică și sălbatică. Așadar, contrastul dintre nivelul de civilizație și tehnologie și modul în care tradiția băștinașă, sălbatică s-a păstrat și este exercitată sub forma unui ritual atroce, este unul care nu are cum să nu te pună pe gânduri. Dar este un film cu supereroi, totuși, să nu gândim chiar atât de departe.

Moștenirea și păcatelele părinților

Filmul descrie ascensiunea la tron a fiulului de drept al regelui Wakandei care tocmai decedase. T’Challa trebuie să-i urmeze tatălui său la tron, iar testul suprem și neașteptat pentru tânărul rege este dat de un păcat din tinerețe al tatălui său, o greșeală a tatălui ce cade asupra fiului. Poate puțin clișeic, dar hey, este un film cu supereroi și o poveste fantastică foarte frumos spusă, de la origini până în prezent (ăla fantastic, bineînțeles).

Atmosferă, coloană sonoră și acțiune de mâna întâi

Eu sunt fană a filmelor în 3D și IMAX. Pentru mine, sunt ceea ce numesc filme de atmosferă la care mă duc să mă distrez, să mă simt bine, nu neapărat să gândesc probleme psihologice etc. Ei bine, coloana sonoră, coregrafia scenelor de acțiune și umorul personajelor merg mână în mână și creează acea atmosferă entertaining, vivace, care te ține în priză și te face să uiți de tot de popcornul care deja s-a răcit sub nasul tău.

Universul Marvel a devenit și mai incitant

Acum că mai avem o piesă din puzzle și încă o lume și o tehnologie și un supererou capabil (nu ca omul ăla cu scutul), nu pot să nu mă gândesc ce rol va avea Black Panther în ultimele 2 episoade care vor încheia Lumea Marvel (cel puțin așa zic ei). Oricum, abia aștept să văd ce se mai întâmplă.

Îmi plac lumile astea create de la zero, universurile paralele, am putea spune, care ori au tangențe cu lumea reală (cum este universul Marvel) ori doar trimiteri și paralele simbolice cu lumea noastră (The Lord of the Rings). Mă fascinează mintea care a putut gândii legile și geografia unor astfel de universuri complexe. Oricum, fani Marvel, go see Black Panther! (De omul cu scut mie tot nu-mi place)

#Filme #Cunoastere

80 afișare0 comentariu