• Echipa Editorială

RoSeven: Kovesi e pe baricade, iar Iohannis devine decisiv [22 februarie - 16 martie]


Photo source: http://romanialibera.ro

Analiza RoSeven completă poate

fi descărcată de aici !

Titlul extins al ediției RoSeven este: << Kovesi e pe baricade, Iohannis devine decisiv, ajutorul european sosește la timp, iar incertitudinea a cuprins PSD-ul >>

Având în vedere importanța evenimentelor din ultimele 23 zile am decis să realizăm o analiză RoSeven extinsă care să evalueze toate modificările care au marcat sistemul politic românesc.

1) În data de 10 martie 2018 a avut loc un congres extraordinar al PSD. Au fost realizate multe schimbări în cadrul partidului.

„Zi emblematică pentru partidul de la putere. Social democraţii şi-au ales eşalonul doi de lideri, iar Liviu Dragnea şi-a reconfirmat puterea la PSD. Premierul Viorica Dăncilă, susţinută de Liviu Dragnea, a devenit numărul doi în partid. Preşedintele PSD a ţinut un discurs de 80 de minute în care a lansat promisiuni de prosperitate şi nu a uitat să spună că ţine neapărat la trei lucruri importante: să schimbe legile de la justiţie şi servicii secrete şi să apară una nouă, care să-i pedepsească pe şefii de instituţii care vorbesc de rău România în interviuri date presei din străinătate. Acesta este, de altfel, unul dintre reproşurile pe care i le-a adus ministrul justiţiei procurorului-şef anticorupţie, pe care vrea să îl schimbe din funcţie” – informează Digi24 [Sursa 1].

Analiză Dialectica:

Așa cum vă prezentam în ultimele ediții ale RoSeven în interiroul PSD se conturează mai multe centre de putere care puneau sub semnul întrebării autoritatea domnului Dragnea. Acestea gravitau în jurul lui Codrin Ștefănescu, Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu și Mihai Chirica.

Cel din urmă, întrucât avea poziționări vădit anti-Dragnea și nu era la fel de influent în cadrul formațiunii precum ceilalți disidenți, a fost exclus din partid. Pentru a scăpa de celelalte trei nuclee de putere - Codrin Ștefănescu, Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu – liderul PSD a cerut organizarea unui congres național extraordinar în cadrul căruia să se facă alegeri pentru cele mai importante funcții din cadrul partidului, în ciuda faptului că mandatul actual al unor lideri precum Codrin Ștefănescu expira abia peste un an și jumătate.

Cu toate acestea, numai pentru funcția ocupată de domnul Dragnea nu s-au ținut alegeri. In extenso, congresul în cauză nu a fost altceva decât un instrument pentru domnul Dragnea – așa a reușit să epureze (sau cel puțin să marginalizeze) unii dintre cei mai cunoscuți membri ai PSD [id est, Codrin Ștefănescu, Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu], a demonstrat controlul pe care îl deține în PSD (el este alfa și omega), a reușit să creeze un excepțional exercițiu de imagine întrucât a venit însoțit de iubita sa de 25 de ani, Irina Alexandra Tănase, și a atras atenția presei cu acest element, a fidelizat o parte a electoratului PSD prin interesul și implicarea mimantă pentru bunăstarea țării. În ciuda acestor avantaje oferite de congres, domnul Dragnea a comis o greșeală – celebrul moment în care întreabă „Vreţi să fiu în continuare preşedintele vostru?”, după evaluarea Dialectica, va avea un efect similar asupra popularității domnului Dragnea cum a avut și lansarea grandioasă de pe National Arena pentru domnul V. Ponta. O campanie electorală bine pusă la punct de către opoziție poate exploata la maximum momentul de prezumțiozitate al domnului Dragnea.

Mai mult decât atât, elementele anterior menționate sunt de mică importanță în comparație cu obiectivele programatice aduse în prim-plan de domnul Dragnea. Exempli gratia, el afirma „Trebuie să înţelegem că dezbaterea pe legile justiţiei şi de modificare a codurilor penale a ajuns la acest nivel de aversitate pentru că în spatele celor care nu doresc să fie adoptate aceste modificări, care se opun oricărei modificări raţionale stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Această dezbatere îşi va continua cursul”, fapt ce demonstrează că evaluarea noastră este corectă: războiul cu sistemul judiciar va continua chiar și după ce Klaus Iohannis va respinge cererea de revocare a L. C. Kovesi. Dacă supremația pe care domnul Dragnea tocmai a obținut-o în partid nu era elementul predilect ce îi îngrijora pe specialiști, faptul că el încearcă prin mijloace relativ autoritare să obțină controlul instituțiilor statului român este deja un pericol serios la adresa valorilor democratice. Altă afirmație a lui Liviu Dragnea ne siderează și îngrijorează: „În paralel, PSD va iniţia procesul de reaşezare constituţională şi funcţională a instituţiilor nedemocratice, care acum ceva timp şi-au uitat rostul şi locul în societate. Legile de funcţionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate după standardele de transparenţă a omoloagelor europene” – prin intermediul acestei declarații liderul PSD trasează o paralelă între serviciile secrete și ceea ce el numește „instituții nedemocratice”. In concreto, liderul PSD, în timpul congresului și în fața a 4000 de oameni, a susținut că serviciile de informații ale României – instituții care funcționează în conformitate cu legislația în vigoare și sunt ABSOLUT NECESARE în orice societate democratică – ar funcționa fără niciun fel de control și că într-un fel sau altul ar influența sistemul politic. Dorința domnului Dragnea de a limita acțiunile manipulatorii ale serviciilor de informații corelată cu intenția de a incrimina defăimarea prin intermediul unei legii anti-defăimare transformă PSD-ul dintr-un pseduoactor antisistem într-un actor politic antisistem care este pasibil a intra sub incidența art. 40 (2) din Constituția României (Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale). Concluzie: Congresul PSD a fost un spectacol scabros care a ajutat un individ să acapareze întreaga putere în partid prin numirea unor oameni de încredere în cele mai importante funcții.

Sursa 1

Digi24, Congresul PSD. Rezultate anunțate într-o sală aproape goală: Viorica Dăncilă devine nr. 2 în partid¸ [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/congres-extraordinar-al-psd-fara-emotii-pentru-liviu-dragnea-892365, [Accesat la 16.03.2018]

Sursa 2

Digi24, Andronescu: Am decis să ne retragem. Bănicioiu: Congresul e un simulacru, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/andronescu-am-decis-sa-ne-retragem-banicioiu-congresul-e-un-simulacru-892596, [Accesat la 16.03.2018]

Sursa 3

Digi24, Codrin Ștefănescu: Acum avem candidați: Dragnea contra Bănicioiu, Cati Andronescu și Ștefănescu, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/codrin-stefanescu-acum-avem-candidati-dragnea-contra-banicioiu-cati-andronescu-si-stefanescu-892110 , [Accesat la 16.03.2018]

2) Pe data de 1 martie 2018, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a venit la Bucureşti pentru o vizită oficială în cursul căreia a avut întâlniri cu personalitățile statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader - [Sursa 1].

Analiză Dialectica: Am accentuat în mod intenționat declarațiile domnului Frans Timmermans întrucât pe baza acestora vă vom prezenta o serie de concluzii referitoare la modul în care instituțiile Uniunii Europene au sărit în ajutorul României. Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că instituțiile U.E., țările membre U.E., oficialii U.E. și, implicit, toate persoanele identificate cu acest organism supranațional nu ne doresc răul, ci din contră. Doar anumiți oameni politici sau oameni de afaceri din unele țări (Ungaria, Polonia, România) vor să inoculeze maselor de oameni că U.E. este inamicul nostru, nu prietenul care la nevoie se cunoaște. De ce se întâmplă asta? Din cauza raportului MCV sau din cauza unor astfel de vizite precum cea realizată de domnul Frans Timmermans. Aceste elemente acționale sunt menite a scoate la suprafață lucrurile care nu funcționează bine, abuzurile și interesele politice ascunse. Doar așa se vor înregistra progrese.

Drept dovadă, Frans Timmermans va sta la dispoziția liderilor de la București „zi de zi” dacă au nelămuriri despre poziționarea Comisiei Europene în legătură cu legile justiției [„E motivul pentru care am convenit cu președintele Camerei și al Senatului, cu reprezentanți ai Guvernului, inclusiv cu premierul, că vom intensifica contactele. Voi fi la dispoziția lor zi de zi. Echipele vor fi în legătură directă. E foarte important să fim în legătură și cu Parlamentul”]. Cu alte cuvinte, liderul european a satirizat o idee prevalentă în retorica coaliției de guvernare: „de ce se amestecă cei din Parlamentul European sau Comisia Europeană dacă nu cunosc realitatea din România? Aceștia sunt oricum prost informați” – NU! Lucrurile nu stau așa - Frans Timmermans, precum toți ceilalți lideri europeni sunt bine informați și dețin resursele necesare pentru a se informa temeinic despre România și legislația sa. Liderul european nici nu s-a sfiit să recunoască asta: „Se pare că sunt oameni care ne-au spus că CR nu înțelege sau e dezinformată. De acum încolo nimeni nu va mai avea scuza de a spune asta, pentru că vom fi mereu în contact direct. Putem rezolva problemele doar dacă toate instituțiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar și instituțiile internaționale dornice să vă asiste: GRECO, Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția are minți strălucite. Comisia Europeană are expertiză. Trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale justiției și la legile de modificare a Codului penal, trebuie să ne asigurăm că facem lucrurile cum trebuie. Asta se poate face doar într-o atmosferă de cooperare. Pentru asta trebuie să dăm dovadă de respect pentru rolurile celorlalți”.

Poziționarea domnului Frans Timmermans este atât de clară încât Echipa Dialectica nu consideră că alte clarificări ar trebui aduse, însă menționăm că – din punctul de vedere al Comisiei Europene „nu e nimic în neregulă cu justiția.”

Sursa 1

Digi24, Timmermans, mesaje ferme transmise la București: Nu alergați în direcția greșită!¸ [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/vicepresedintele-comisiei-europene-frans-timmermans-vizita-romania-justitie-886740 , [Accesat la 10.03.2018]

Sursa 2

Adevărul, Vizita lui Timmermans în România, prin ochii specialiştilor. Fost ministru de Externe: Timmermans le-a bătut obrazul elegant lui Dragnea şi Tăriceanu, [Online] Disponibil la: http://adevarul.ro/news/politica/vizita-luitimmermans-romania-ochii-specialistilor-fost-ministru-externe-timmermansle-a-batut-obrazul-elegant-dragnea-tariceanu-1_5a997616df52022f7524ade8/index.html , [Accesat la 10.03.2018]

3) „PNL mizează pe tandemul Iohannis președinte - Orban premier pentru a câștiga alegerile” – informează Digi24 [Sursă].

Sursă

Digi24, PNL mizează pe tandemul Iohannis președinte - Orban premier pentru a câștiga alegerile¸ [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/consiliul-national-al-pnl-voteaza-astazi-sustinerea-presedintelui-iohannis-pentru-un-nou-mandat-si-pe-orban-premier-892898 , [Accesat la 14.03.2018]

Mai multe detalii în analiza completă!

Analiza RoSeven completă poate

fi descărcată de aici !

#Stiinta #Politica #Ro7 #Romania #Cunoastere #Kovesi #Dragnea #Stiri

18 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier