• Mohan D. Aurelian

Alegeri în Italia: predicții & probabilități


Photo source: prestotours.com

Odată cu exacerbarea populismului la nivel internațional - fenomen îngrijorător, cu certitudine, însă nu suficient de extins (a se vedea victoria lui E. Macron în Franța) pentru a ne transforma în alarmiști de duzină - specialiștii în știință politică, dar mai ales jurnaliștii și oamenii din toate colțurile Europei sunt extrem de atenți la fiecare scrutin electoral care are loc pe continent.

Echipa Dialectica a analizat - până acum - de două ori alegerile care au loc astăzi, 4 martie 2018, în Italia [aici și aici]. Instabilitatea politică prevalentă, profilul electoral interesant (care este aprope identic cu ceea ce Colin Crouch descria în cartea sa intitulată „Coping with Post-Democracy”) al principalilor candidați și promisiunile actorilor politici sunt doar unele dintre motivele care ne-au impulsionat să realizăm analizele anterior prezentate.

Evaluarea în cauză va fi diferită. Din punct de vedere teleologic, voi ignora profilul candidaților și formațiunilor pe care le reprezintă (nu voi expune înclinațiile ideologice și acționale aferente acestora) întrucât obiectivul principal este acela de a aduce în prim-plan dinamica recentă a scrutinului electoral, iar apoi să conturez o predicție referitoare la rezultatul final.

Detalii procedurale și evenimente de ultimă oră

 • Peste 46 de milioane de italieni sunt eligibili să voteze astăzi. Scrutinul electoral este marcat de incertitudine [Sursa 1].

 • Conform Politico care citează o cercetare sociologică, prezența finală la vot se estimează că va fi de 65%-70% [Sursa 1].

 • Conform Politico între 10-15% din populația cu drept de vot încă nu s-a decis cu cine să voteze [Sursa 1]. Acest fapt transformă orice demers de conturare a unei predicții într-un adevărat chin.

 • Urnele sunt deschise începând cu ora 7 dimineața (ora Italiei) și vor fi deschise până la ora 11 noaptea.

 • Ilvo Diamanti - un specialist italian în sondaje de opinie - a declarat pentru Politico că, în urma calculelor sale, niciun partid / alianță nu va câștiga majoritatea (absolută) locurilor din ambele camere ale parlamentului.

 • Matteo Renzi (Partidul Democrat) a declarat: „dacă dorești seriozitate, temeinicie și o țară care continuă să crească, alegerea bună este Partidul Democrat” [Sursa 1].

 • Silivio Berlusconi a dat doar un interviu pentru emisiunea televizată „Porta a Porta.”

 • Matteo Salvini s-a adresat votanților săi din Milano: „Sper că oamenii de acasă vor alege între viitor - care înseamnă Liga (referință la partidul Northern League / Liga Nordului) - și trecut, care înseamnă Matteo Renzi” [Sursa 1].

 • Luigi di Maio - liderul M5S - a făcut o serie de promisiuni de campanie chiar astăzi: a promis că va tăia cu 50% remunerațiile parlamentarilor, va reduce pensiile parlamentarilor, va reduce cheltuielile statului cu 30 de miliarde de euro (prin eliminarea unor privilegii sau reducerea fondurilor utilizate în mod eronat sau abuziv) și va folosi acești bani pentru a ajuta familiile cu copii, șomerii și pensionarii [Sursa 1].

 • Înainte de alegeri, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că: „Silivio Berlusconi este singurul capabil a opri populismul din Italia ... Berlusconi este imprevizibil, dar Europa îl cunoaște mai bine decât în trecut și îl consideră un garant al stabilității din Italia, având în vedere pericolul actual reprezentat de dezvoltarea extremismului politic” [Sursa 2].

 • Antonio Tajani este cel ales de Silivio Berlusconi ca viitor prim-ministru al Italiei.

 • La ora prânzului (12 PM ora Italiei), prezența la vot era de 19.3% [Sursa 1].

 • O secție de votare din Roma a fost închisă temporar din cauza unor greșeli identificate pe buletinele de vot. O situație similară s-a observat și în Sicilia, unde buletinele de vot cu greșeli au dus la deschiderea cu întârziere a unor secții de votare [Sursa 1].

 • La fel ca în 2013, Silivio Berlusconi a fost întâmpinat la secția de votare din Milano cu proteste: o membră a mișcării Femen - pe jumătate dezbrăcată - a strigat „Berlusconi, timpul tău a trecut” [Sursa 1].

 • Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a votat la o secție de votare din Palermo. Acesta și-a uitat buletinul în secție [Sursa 1].

 • Sistemul de vot italian este denumit „Rosatellum”; numele provine de la parlamentarul Ettore Rosato - membru al Partidului Democrat, centru-stânga - autorul legii de modificare a legii electorale (modificare realizată în 2017). Prin schimbarea legii electorale s-a trecut de la un sistem proporțional de listă (List PR) la un sistem de vot mixt (denumit și vot paralel sau MMM - Mixed Member Majoritarian): 61% din locurile parlamentare (386 în camera inferioară și 193 în camera superioară) sunt repartizate pe baza unui scrutin național proporțional (sistem de vot proporțional cu liste de partid, închise - Closed List PR system), 37% din locurile parlamentare (232 în camera inferioară și 116 în camera superioară) vor fi repartizate pe baza unui scrutin electoral majoritar (First-past-the-post system), iar diaspora italiană va alege 18 parlamentari (12 în camera inferioară și 6 în camera superioară)[Sursa 3 și Sursa 4]. Pragul electoral este de 3% din totalul voturilor exprimate la nivel național; numai partidele care îndeplinesc această cerință pot câștiga o parte din locruile repartizate pe baza sistemului proporțional.

 • Noul sistem de vot - modificat pe baza unui compromis parlamentar de „ultim moment” - prin componenta sa majoritară (FPTP), a fost conceput special pentru a afecta performanța electorală a partidului antisistem M5S; acesta nu dorește să intre într-o coaliție, nu are o prezență electorală semnificativă la nivel local sau politicieni cu experiență / nivel ridicat de charismă - elemente care îl fac vulnerabil în fața sistemului FPTP. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că modificările aduse legilor electorale sunt realizate (mai ales dacă au loc așa aproape de scrutine) de partidele aflate la putere doar cu intenția de a-și conserva poziția favorabilă în sistemul politic.

Analiza & Predicția Dialectica

În ceea ce privește rezultatele acestor alegeri, vreau să aduc în prim-plan următoarele evaluări.

1) Coaliția de centru-dreapta (opoziția) - formată din Forza Italia, partidului lui Silivio Berlusconi; din partidul anti-imigraționist și anti-european Northern League (Liga Nordului); din Brothers of Italy - va fi favorizată de sistemul de vot MMM! Motivele sunt următoarele: deține lideri politici cu charismă, Liga Nordului are o influență electorală semnificativă în nordul țării (partea bine dezvoltată economic a țării) și retorica sa (individuală / de partid sau colectivă) cvasi-antisistem se mulează extrem de bine pe viziunea unui număr ridicat de italieni care este puternic nemulțumit de corupție, instabilitate politică și valul mare de imigranți. Coaliția de centru-dreapta stă foarte bine în sondajele de opinie, clasându-se pe primul loc cu 37% din totatul voturilor [Sursa 3].

2) Votul strategic și sprijinul electoral la nivel local vor juca un rol extrem de important în cazul Coaliției de centru-stânga sau în cazul M5S. De exemplu, imaginea din mintea alegătorilor este marcată de poziționarea extrem de bună a M5S în sondaje (locul 2 cu 28%, Sursa 3), fapt ce va conduce la exprimarea unui vot strategic care poate favoriza acest partid. Cu alte cuvinte, alegătorii altor formațiuni cu sprijin mult mai redus (care nu au șanse de a câștiga) vor alege să voteze cu al doilea partid din lista lor de preferințe. Totul se reduce la care dintre cele două vor ocupa acest loc, M5S sau partidele din Coaliția de centru-stânga. Dezavantajul coaliției anterior amintite este faptul că Partidul Democrat se află la guvernare, element care poate (și de obicei asta se întâmplă) afecta semnificativ performanța electorală. Se va realiza un echilibru? Sistemul de vot MMM va știrbi din cota electorală a M5S la fel de mult cum o va face capitalul de imagine al PD, slăbit de guvernarea actuală?

3) Ca predicție generală menționez că niciun partid sau coaliție nu va obține o majoritate - cel puțin 316 locuri în parlament.

4) Consider că, în cele din urmă, Coaliția de centru-dreapta va câștiga cele mai multe voturi (32-34% din totalul voturilor), Coaliția de centru-stânga va avea un număr similar de voturi (30-32%), iar M5S se va clasa pe al III-lea cu aproximativ 23-25% din totalul voturilor valabil exprimate.

Referitor la noul guvern, prevăd că acesta va fi format dintr-o alianță a PD (sau întreaga Coaliție de centru-stânga) și partidul lui Silivio Berlusconi, Forza Italia. O alianță între toate formațiunile celor două coaliții, de centru-stânga și centru-dreapta, nu este fezabilă, iar o alianță între Northern League, Brothers of Italy și M5S este improbabilă la rândul ei.

Predicția mea se bazează pe configurația deosebită a electoratului italian, pe efectele generate de obicei de MMM, pe sondajele de opinie recente, posibila dinamică a votului strategic și pe distribuția - pe regiuni - a sprijinului electoral de care se bucură principalele formațiuni politice.

Bibliografie:

Sursa 1

Politico, Live blog: Italian election, [Online] Disponibil la: https://www.politico.eu/article/live-blog-italian-government-election/, [Accesat la 03.03.2018]

Sursa 2

ElPais, Berlusconi es el único capaz de pararle los pies al populismo en Italia, [Online] Disponibil la: https://elpais.com/internacional/2018/03/02/actualidad/1520029407_802228.html, [Accesat la 04.03.2018]

Sursa 3

Financial Times, Italy elections 2018 polls: who is running and why it matters, [Online] Disponibil la: https://ig.ft.com/italy-poll-tracker/, [Accesat la 04.03.2018]

Sursa 4

IDEA, Electoral system design database, [Online] Disponibil la: https://www.idea.int/data-tools/country-view/41/44, [Accesat la 04.03.2018]

#Stiri #Politica #Cunoastere #General

35 afișare0 comentariu
 • Facebook Dialectica
 • DialecticaTV
 • DialecticaTwitter
 • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier