• Marco Badea

Ziua Mondială a Scriitorilor şi condeiul vremurilor noastre

Actualizată în: 3 Mart. 2020


Gogol spunea cândva că "scrierea nu opreşte timpul, ci-l face vizibil" şi cred că a avut dreptate! Astăzi fiindcă este 3 martie, poate nu mulți dintre voi ştiu, dar la această dată calendaristică, de peste trei decenii, în întreaga lume se celebrează The International Day of Writers, ceea ce la noi s-ar traduce drept Ziua Mondială a Scriitorilor.

Photo source: http://stiri.tvr.ro/constiinta-literara_71382.html#view

Prin natura simbolicăși publică a unei astfel de zile, se evidențiază rolul pe care îl are literatura în dezvoltarea societăţii umane, în oricare colţ al globului, prin libertatea cuvântului. De reținut că că ceea ce noi numim astăzi „scri­i­tor” în epoca contemporană este doar ara­re­ori ceea ce, în gene­ral, pare a fi. Scriitorul, cred eu, este mai degrabă ceva doar în act, în cli­pele când face ca neros­ti­tul să se rostească. A fi scri­i­tor, potrivit profunzimii din care-i alcătuită această profesie, este probabil, cum ar spune Mario Vargas Llosa: „un privilegiu încununat de destin.” Când scrii, spunea cândva Umberto Eco în opera sa de mare ajutor pentru orice student, „Cum se face o teză de licenţă” ești doar „un punct cu cen­trul pretu­tin­deni şi circumferinţa nică­ieri”, adică, cu alte cuvinte, faci abstracţie de fap­tul că cetăţenia ta se întâl­neşte pe undeva cu astro­no­mia, geogra­fia politică sau cu cea lite­rară. Altfel spus, rămânând în tonul afirmației lui Eco, menționez că alta este situația dacă aceste astro­-ge­o­gra­fii metaforice, de iure, îşi pro­pun să te adopte şi să te inte­greze ca scriitor sau cititor, unui discurs cul­tu­ral, poli­tic, reli­gios şi chiar estetic. De altfel, odată publicate, gân­du­rile scriitorului, sau fantas­me lui, nu-i mai apa­rţin, pentru că acestea se dizolvă ori în neant, ori în flu­i­zii alte­ri­tă­ţii, căci, după cum spunea și Nichita Stănescu: „Un scriitor este doar un cititor care îi citeşte pe cititori.” Astăzi, scriitorii tuturor genurilor literare, de la jurnalişti şi traducători până la istorici și poeți, sunt comemorați, aniversați, amintiți, citați și mai presus de orice, încununați sub semnul specialului pe care-l creează sau pe care l-au creat prin propria lor operă, de-a lungul timpului.

Photo source: http://news.1tv.am/en/2015/03/03/March-3-marks-International-Day-of-Writers/10029

Sărbătorită din anul 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă şi mai apoi adoptată de către Congresul Internațional al PEN Club. Organizația PEN Club Internațional este una dintre cele mai puternice organizații culturale de la nivel mondial si este formată din poeți, eseiști, nuveliști, traducători, jurnalişti şi diverse categorii de oameni care se îndeletnicesc cu taina scrisului.

Photo source: https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/view-of-a-working-session-during-the-world-congress-of-the-news-photo/53377513

Având drept scop promovarea prieteniei și sprijinului intelectual între scriitorii din toate colțurile lumii, Organizația PEN Club Internațional a fost fondată la Londra în 1921 și este o asociație ce include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la traducători și jurnaliști până la istorici, și are ca scop promovarea sprijinului între scriitorii din întreaga lume. Ideea fondării acestei asociații a venit de la scriitorul englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

Mai mult, această organizație a fost considerată drept primul ONG din lume, iar printre membrii ei s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw şi H.G. Wells. În prezent, PEN are filiale în peste 130 de țări și este cea mai mare organizație literară din lume, una din principalele sale preocupări fiind lupta pentru libertatea cuvântului.

Photo source: http://www.pen-international.org/work-with-us/

Cât despre PEN Clubul Român, acesta a fost fondat în 1923, iar printre membri și inițiatori s-au aflat Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu. Deși o perioadă nu a funcționat, PEN Clubul Român și-a reluat apoi activitatea sub monitorizarea doamnei literaturii române, Ana Blandiana.

Photo source: http://www.penromania.ro/cine-suntem-who-we-are/

În altă ordine de idei, organizaţia PEN Club Internaţional, inițiatorul de drept al acestei celebrari internaționale, are cuprins în Charta Pen Club, următoarea deviză fundamentală:

„Literatura nu cunoaşte frontiere şi trebuie să rămână o monedă curentă între oameni, în ciuda frământărilor politice internaţionale.”

  p.s - Dacă tot sărbătorim Ziua Mondială a Scriitorilor, astăzi, îndrăznesc să vă pun nişte întrebări, care, sper că vă vor lumina conştiința: voi ce autor preferat aveți?

Ce scriitor v-a zguduit lumea și v-a făcut să vedeți totul în alte culori?

Ce carte v-a ținut captivi zile întregi, până când nu ați terminat-o de citit?

Răspunsul nu trebuie să mi-l dați mie, ci vouă, personal, într-o profundă intimitate, pe o foaie de hârtie.

#Opinii #Cultura #Cunoastere #Literatura #Stiri

26 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier