• Mohan D. Aurelian

China a publicat mai multe articole științifice decât S.U.A.


Photo source: sciencenews.org

Conform MIT Technology Review - care citează un studiu de specialitate - Statele Unite ale Americii „pierd teren” în competiția cu China, un adversar din ce în ce mai competitiv în ceea ce privește progresul științific și tehnologic.

National Science Foundation arată că S.U.A. a publicat aproapre 409 000 articole științifice în 2016, pe când China a publicat peste 426 000 [Sursa 1].

Indicatorul care cuantifică cel mai bine influența acestor articole științifice este numărul de citări; la acest capitol, S.U.A. se clasează pe locul al III-lea la nivel mondial, fapt ce demonstrează că, în ciuda diferenței de peste 17 000 de articole dintre cele două rivale, studiile americane au un impact mai mare asupra comunității științifice. China se situează abia pe locul al V-lea, însă proximitatea în raport cu S.U.A. este un element care ar trebui să tragă un semnal de alarmă atât pentru oamenii de știință americani, cât și pentru administrația Trump.

În acest top, primele două locuri sunt ocupate de Suedia și Elveția [Sursa 1].

Cu toate acestea, studiul [Sursa 2] aduce în prim-plan faptul că S.UA. investește cel mai mult în R&D (Research and Development), 496 miliarde de dolari (26% din totalul mondial de R&D) - comparativ cu China 408 miliarde de dolari, 21% din totalul mondial de R&D - atrage cele mai multe investiții și oferă cel mai mare număr de titluri academice (diplome de studii avansate) în comparație cu celelalte state.

Supremația S.U.A. în toate aceste arii nu va mai dura mult dacă luăm în calcul următoarele informații: din anul 2000, investițiile Chinei în R&D au crescut anual, în medie, cu 18% (ale S.U.A. cresc cu aproximaiv 4%); investițiile care sprijină tehnologiile emergente realizate în China au crescut semnificativ (în 2013 erau 5% din totalul mondial, în 2016 au ajuns la 26% din totalul mondial), acum situându-se la aproximativ 34 de miliarde de dolari, puțin peste jumătate din investițiile realizate în economia S.U.A. (70 de miliarde de dolari); S.U.A. este principalul producător / exportator de servicii (deținând o cotă de 31% din totalul mondial de comerț cu servicii), pe când China se situează pe locul al treilea cu o cotă de 17%, dar cu o creștere anuală de 19%; S.U.A. este cel mai mare producător de tehnologie avansată (cu o cotă de 31% din totalul mondial), dar China este pe locul al II-lea, cu o cotă de 24% ce s-a dublat doar în ultimul deceniu [Sursa 2].

Indicatorii arată că - pe măsură ce China începe să exploateze din ce în ce mai bine variatele „dimensiuni ale puterii” - odată cu trecerea timpului și cu ajutorul unei strategii bine conturate, statul comunist devansează S.U.A. în majoritatea domeniilor care contează pentru formarea și menținerea unui nivel ridicat de influență la nivel internațional.

Bibliografie:

Sursa 1

MIT Technology Review, China Publishes More Scientific Articles Than the U.S., [Online] Disponibil la: https://www.technologyreview.com/the-download/610023/china-publishes-more-scientific-articles-than-the-us/?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_content=2018-01-19&utm_campaign=Technology+Review, [Accesat la 03.03.2018]

Sursa 2

National Science Foundation, State of US science enterprise report shows US leads in S&E as China rapidly advances, [Online] Disponibil la: https://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=244271, [Accesat la 03.03.2018]

#Stiri #Cunoastere #SUA #SUA

24 afișare0 comentariu